Annons

Kinnevik investerar 80 miljoner i budbolaget Budbee

Cristina Stenbeck, storägaren bakom investmentbolaget Kinnevik.
Cristina Stenbeck, storägaren bakom investmentbolaget Kinnevik. Foto: Jack Mikrut
Kinnevik har i det tysta investerat 80 miljoner kronor i transporttjänsten Budbee, där även H&M är delägare. ”Vi ser fram emot att jobba med Kinnevik”, säger Budbees vd Fredrik Hamilton om affären som värderar startupbolaget till 400 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Cristina Stenbecks maktbolag Kinnevik tecknade i april en överenskommelse om att investera 80 miljoner kronor i Stockholmsbolaget Budbee. För det fick man en ägarandel om 20 procent, vilket alltså värderar budtjänsten till 400 Mkr.

Investeringen är en del av ”vårt ökade fokus på att bygga upp vår privata portfölj i Norden”, skriver Kinnevik i sin delårsrapport.

Budbee (NTL) grundades för fyra år sedan och lanserade sin transporttjänst 2015. Man utför idag hemleveranser åt e-handlare i Sveriges tre storstäder via avtal med åkerier och en egen fordonsflotta. På bolagets hemsida beskrivs tjänsten med ord som ”snabb leverans på dina villkor” och "följ din leverans i realtid”. 

Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med grundare och ledning.

Kinnevik beskriver Budbee som ”en modern kundcentrerad logistikplattform specialiserad inom e-handel”.

"Tillväxten inom e-handel är fortsatt stor och vi ser betydande potential och möjligheter på den här marknaden. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med grundare och ledning för att fortsätta utveckla bolaget. Utöver detta arbetar vi med ett antal intressanta möjligheter inom våra fokussektorer", skriver Kinneviks vd Georgi Ganev i rapporten.

Fredrik Hamilton, vd och grundare på Budbee, säger att han ser fram emot att jobba med sin nya delägare.

”Vi ser fram emot att jobba med Kinnevik. De kommer kunna bidra med mycket”, han utan att vilja gå in på detaljer.

Ska bolag inom Kinneviksfären bli kunder nu?

”Det är inget jag kan svara på.” 

Vad ska vi göra med pengarna?

”Vi ska fortsätta utveckla verksamheten.”

Under 2016 omsatte Budbee 16,8 Mkr. Förlusten uppgick till 4,2 Mkr. Siffrorna för 2017 är ännu inte offentliga. 

Under åren har Budbee tagit in riskkapital från en rad kända investerare. 

En av dem är H&M-chefen Karl-Johan Persson som för flera år sedan investerade i Budbee via sitt bolag som 41:an Invest. I slutet av 2017 investerade även H&M i Budbee och inledde ett testprojekt i Stockholm, Göteborg och Malmö under tre månader. (Affären ledde till att Karl-Johan Persson sålde sina andelar i Budbee till H&M till anskaffningsvärde.)

”H&M gruppens CO:LAB är fortfarande delägare i Budbee. H&M har ett fortsatt samarbete med Budbee, men just nu under en kortare period finns det inte möjlighet att använda tjänsten på H&Ms sajt,” hälsar H&M:s pressavdelning i ett mejl till Di Digital.

Läs mer: Tunga techprofiler går in i Budbee

I ägarlistan för Budbee finns förutom H&M även Klarnas båda medgrundare Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson och Qliros före detta vd Paul Fischbein. TAT-grundaren Hampus Jakobsson var tidigare en delägare men uppges ha sålt sin andel. 

Di Digital / Direkt

Fotnot: NTL-länken i texten går till Nordic Tech List

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer