Annons

Kinnevik investerar 900 miljoner i Mathem

Mathems grundare Tomas och Carolin Kull samt Kinneviks vd Georgi Ganev.
Mathems grundare Tomas och Carolin Kull samt Kinneviks vd Georgi Ganev. Foto: Di.
Börsnoterade Kinnevik genomför en jätteinvestering i Mathem. I samband med affären värderas matleveranstjänsten till 2,4 miljarder kronor. ”Ingen av ägarna har sålt mer än en tredjedel av sitt innehav”, säger grundaren Tomas Kull.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinnevik har genomfört en investering värd 900 miljoner kronor i e-handelsbolaget Mathem. Stenbecksfärens börsnoterade investmentbolag blir därmed största ägare i den digitala livsmedelsbutiken med 38 procent av aktierna.

I transaktionen köper Kinnevik bland annat nyemitterade aktier värda 400 miljoner kronor. Mathems grundare Tomas Kull ska nu omsätta det färska kapitalet genom stora investeringar i verksamheten.

”Kunderna kommer att märka av ett ännu bredare utbud, högre kvalité och bättre service. Vi kommer göra fler satsningar på färdigmat, inspiration och nya samarbeten. Vår idélåda är proppfull och pengarna gör att vi kan nå våra uppsatta mål ännu snabbare”, säger han till Di Digital.

Kinnevik köper därutöver existerande aktier i Mathem för 500 miljoner kronor. Bland bolagets tidigare storägare fanns Verdane Capital, Anders Holch Povlsen, grundarna Karolin och Tomas Kull samt H&M:s vd Karl-Johan Persson.

”Det är ingen ägare som har lämnat helt och hållet. Men i samband med affären ville Kinnevik få ett tillräckligt stort ägande, eftersom de tror så mycket på oss. Samtliga ägare har därmed varit tvungna att lämna ifrån sig en liten del, men ingen har sålt mer än en tredjedel av sitt innehav”, säger Tomas Kull.

Läs mer: Clas Ohlson går in i Mathem 

Däremot har Clas Ohlson inte behövt sälja några aktier, enligt Tomas Kull, som en del av det avtal som slöts i december 2017. Den 10-procentiga ägarandel som Clas Ohlson då förvärvade för 221 Mkr späds dock ut efter Kinneviks intåg.

Mathem ingick samtidigt ett strategiskt samarbete med den börsnoterade prylkedjan, som innebar att utvalda produkter nu kunde göra livsmedlen sällskap i varukorgarna. Enligt Tomas Kull innehåller var tionde kasse som bolaget levererar nu en vara från Clas Ohlson.

I samband med Kinneviks aktieköp värderas hela Mathem till 2,4 miljarder kronor. 

Mathem omsatte ungefär 1,5 miljarder kronor under 2018 och genomförde över en miljon leveranser, uppger Tomas Kull i samband med affären. Det motsvarar en intäktstillväxt på nästan 36 procent från 1,1 miljarder kronor året innan.

Ni har inte gått med vinst sedan starten och gjorde en förlust på 168 miljoner kronor under 2017. Vad blev resultatet i fjol?

”Vi fokuserar på den här affären just nu. Vi får återkomma med exakta siffror när bokslutet är helt färdigt”, säger Tomas Kull.

Läs mer: Kinnevik storsatsar på norsk matbutik på nätet 

Mathem är inte Kinneviks första investering inom segmentet. I fjol investerade vd:n Georgi Ganev runt 327 miljoner svenska kronor i den norska onlinebaserade matbutiken Kolonial. 

”Mat är en sektor med enorm potential givet att den står för en så stor del av hushållens utgifter. Köpmönsterna är attraktiva där konsumenter handlar ofta och med ett högt genomsnittligt ordervärde”, säger Georgi Ganev i en kommentar.

Mathem grundades 2006 och sysselsätter i dagsläget runt 1 500 personer. Mathems grundare Tomas Kull hoppas nu kunna utbyta lärdomar med flera av Kinneviks andra portföljbolag: till exempel e-handlarna Zalando och Qliro, matsvinnsappen Karma, leveransbolaget Budbee och tidigare nämnda Kolonial.

”Vi är väldigt glada att Kinnevik har investerat i oss. Vanliga matkunder börjar upptäcka nätmaten och intresset är större än någonsin. Den trenden vill vi fånga upp. Mathem är redan väl positionerade, men med Kinneviks hjälp kan vi accelerera ytterligare”, säger Tomas Kull.

Transaktionens slutförande är villkorat av sedvanliga godkännanden från tillsynsmyndigheter och förväntas ske under första kvartalet 2019.

Läs mer: Matkassarna bromsar – men lösplock lyfter e-handeln 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer