Hoppa till innehållet

Kinnevik: Räkna med fler investeringar

Familjen Stenbecks Kinnevik står fortfarande utan vd, samtidigt har investeringsbolaget börjat snegla på utbildningssektorn.

Cristina Stenbeck, tidigare styrelseordförande för Kinnevik, numera styrelseledamot. Foto: Oskar Omne
Cristina Stenbeck, tidigare styrelseordförande för Kinnevik, numera styrelseledamot. Foto: Oskar Omne

Kinneviks rapport för det fjärde kvartalet visar på en relativt stabil period med små värdeförändringar. Substansvärdet hamnade på 72,4 miljarder kronor. Det var en minskning med 3 procent jämfört med kvartalet innan då substansvärdet låg på 74,5 miljarder kronor.

Nedgången drevs av de noterade portföljbolagen som minskade sitt värde med 1,9 miljarder kronor.

Styrelsen rekommenderar en utdelning på 8 kronor per aktie. Förra året delades 7,75 kronor per aktie ut.

Läs även: Så avgörs Kinneviks digitala framtid

I december förra året sparkades Lorenzo Grabau från vd-posten. Joakim Andersson, tidigare finanschef, har sedan dess varit tillförordnad vd.

”Det är ett ganska stabilt kvartal där vi har i stort sett oförändrade värderingar på totalen och det samma gäller egentligen de individuella bolagen”, kommenterar Joakim Andersson rapporten till Di Digital.

Han menar att Kinneviks noterade portföljbolag haft en bra start på året, med en ökning av substansvärdet på 8 procent under innevarande kvartal. 

Under 2016 adderade Kinnevik två nya digitala och konsumenttillvända företag till portföljen, Betterment och Babylon. Den amerikanska robotrådgivaren Betterment ökade sitt verkliga värde med 33 miljoner kronor till 590 miljoner kronor. E-hälsobolaget Babylon ökade under kvartalet sitt verkliga värde med 10 miljoner kronor till 164 miljoner kronor.

Läs mer: Så ska Betterment utmana bankerna
Läs mer: Kinnevik investerar i det digitala vårdbolaget babylon

Enligt Joakim Andersson kommer investeringsaktiviteten under 2017 ligga på ungefär samma nivå.

”Det är en fortsatt hög aktivitet på investeringssidan. Strategin ligger fast. Fokuset är på digitala konsumentvarumärken. De sektorer vi har spenderat tid på är bland annat fintech, e-handel och utbildning. I utbildning har vi inte investerat men det är en intressant sektor."

I samband med att Lorenzo Grabau lämnade Kinnevik sade styrelseordföranden Tom Boardman att Kinnevik behövde en ledare med mer praktisk erfarenhet av digitala och konsumenttillvända verksamheter.

Joakim Andersson hade inget besked om hur det går med sökandet efter den nya vd:n.

”Det är en process som lanserades redan i december och den löper på. Jag har ingen inblick i det utan det är styrelsen som leder den. Så fort vi har ett besked så kommer Kinnevik lansera det.”

Är du själv intresserad av posten?
"Jag är fullt fokuserad på den här perioden och att stötta styrelsen under processen. Jag tänker inte så mycket på det, det är en styrelsefråga."

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera