Hoppa till innehållet

Kinnevik redo att sälja MTG:s tv-del – men behåller gärna det digitala

Styckandet av MTG är första steget i process där storägaren Kinnevik släpper makten över det tv-bolag som Jan Stenbeck grundade på 80-talet med TV3. För att undvika konkurrensproblem i samband med Tele2/Comhem-affären gör man sig nu redo för att kapa banden till den traditionella tv-delen, utan att förlora e-sporten.

Marknaden gjorde tummen upp när Stenbecks mediekoncern MTG under fredagsmorgonen meddelade att man styckar bolaget i två delar. Den ena MTG-delen, som bottnar i Jan Stenbecks lansering av reklamkanalen TV3 i slutet av 80-talet, delas ut i form av ett börsnoterat nordiskt tv-bolag vid namn Nordic Entertainment Group. Den andra MTG-delen fortsätter att heta MTG och ska främst bestå av internationella bolag inom e-sport (som ESL och Dreamhack), Youtubenätverk och annat inom den internationella marknaden för digital underhållning. 

Vid 10-tiden hade MTG-aktien stigit med knappt 3 procent på en skarpt fallande börs. Följ kursen här.

Glädjeskuttet på börsen kommer efter närmare två månader av utförslöpning för MTG:s aktie. Den hade en kortvarig topp i början av februari då MTG presenterade planerna att sälja tv-delen till danska TDC.

Läs mer: MTG delar upp tv-delen och Splay – behåller e-sporten

Affären sågs då som en listig lösning på Kinneviks potentiella problem med EU:s konkurrensmyndighet. Maktbolagets sammanslagning av bolagets kabeloperatör Comhem och teleoperatör Tele2 hade lockat till sig konkurrenskommissionär Magrethe Vestagers uppmärksamhet. Och genom att sälja MTG:s tv-del till danskarna skulle man undvika att framstå som allt för dominerande på tv-marknaden. Samtidigt skulle man kunna behålla MTGx, med sina internationella satsningar på e-sport och Youtubenärverk, som ett separat börsbolag.

Alla var glada en kort stund. Sedan började affären krackelera till följd av ett bud på hela TDC från ett konsortium bestående av det australienska riskkapitalbolaget Macquarie och danska pensionsfonder.

Läs mer: Konsortium lägger bud på teleoperatören TDC

Nu går MTG vidare med styckningen på egen hand. Samma upplägg råder - med undantag för att det svenskgrundare Yourtubenärverket Splay landar i tv-lådan Nordic Entertainment Group istället för det kvarvarande MTG.

Kinnevik och MTG presenterar allt detta som MTG:s initiativ. Men det ska tas med en nypa salt. Kinnevik har redan flaggat för att man ska vara ”behjälplig” om EU har synpunkter på konkurrenssituationen på tv-marknaden. Mer konkret än så vill man av naturliga skäl inte vara i nuläget. Men den spruckna affären med TDC pekar på att det är MTG:s tv-del, inte Comhem/Tele2, som Kinnevik, agnostiskt nog, är redo att släppa kontrollen över. 

Inget kommer att ske omedelbart. Enligt MTG:s vd Jörgen Madsen Lindeman ska Nordic Entertainment Group knoppas av som självständigt börsbolag först under fjärde kvartalet. Men det är ändå rimligt att tro att Kinnevik har ett färdigt svar om Magrethe Vestager knackar på dörren.

Ett alternativ är att Stenbecks maktbolag stämplar om sina aktier i MTG för att minska sin röstandel. Idag äger man drygt 30 procent av aktierna i bolaget och närmare 48 procent av rösterna. 

Ett annat alternativ är att man hittar en köpare till den traditionella tv-delen. En potentiell sådan kan vara Telia, som nog gärna skulle göra som Tele2 och fylla sitt bredbandsnät med lite tv-innehåll. Frågan är då om Telia kan få sin dominerande huvudägare, svenska staten med 37 procent av rösterna, att godkänna en så pass omfattande affär.

Alternativen är många. Men den riktningen är ändå så pass tydlig som den kan vara på en föränderlig marknad som denna. Dagens besked är av allt att döma första steget i Kinneviks omtag när det gäller att avyttra MTG:s tv-del, skydda affären mellan Comhem och Tele2 och fortsätta satsa på e-sport, spel, Youtubenätverk och andra bolag på den internationella marknaden för digital underhållning.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera