Annons

Kinnevik säljer hantverkssajt för 100 miljoner

Maria Åhr, vd för Alfvén & Dirikson, tar nu över som huvudägare i Offerta som grundats av Jens Nilsson.
Maria Åhr, vd för Alfvén & Dirikson, tar nu över som huvudägare i Offerta som grundats av Jens Nilsson.
Kinnevik och grundarna säljer hantverksportalen Offerta för drygt 100 miljoner kronor. Köpare är riskkapitalbolaget Alfven & Didrikson, som bland annat är delägare i Trustly och Acast.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Offerta (NTL) lanserades 2008 av grundarna Jens Nilsson, Shahrooz Latifzadeh och Niels Bosma. Från början var tanken att bygga en marknadsplats för köp av bygg- städ- och flytt-tjänster.

”De tjänsterna är fortfarande kärnan i vad Offerta gör. Sedan starten har vi byggt ett starkt varumärke med stora uppdragsvolymer, både bland privatpersoner, småföretag och bostadsrättsföreningar”, säger vd:n och grundaren Jens Nilsson.

Idag vänder sig cirka 70 000 kunder till Offerta varje år. Totalt har bolaget förmedlat över en miljon offerter de senaste tio åren. Merparten av tjänsterna är relaterade till bygg och städ. Andra vanliga kategorier är flytt, bokföring, data- och it, och mäkleri. 

Under 2016 växte Offertas försäljning med 30 procent till 71 miljoner kronor. Rörelseresultatet uppgick till 8 Mkr, bolagets första vinst på årsbasis sedan starten.

Läs mer: Offerta ger sig in i mäklarbranschen

”Vi tjänar bra nu, samtidigt som vi växer fort. Vi har högst varumärkeskännedom och är marknadsledande, sett både till uppdrags- och offertvolymer inom den här sektorn”, säger Jens Nilsson.

Sommaren 2012 gick Kinneviks dotterbolag Metro International in och köpte 70 procent av Offerta för en hemlig summa på, enligt källor till Di Digital, cirka 10 miljoner kronor.

Nu säljer Kinnevik, grundarna och affärsängeln Vivianne Holm hela bolaget till investmentbolaget Alfven & Didrikson (NTL) för en bit över 100 miljoner kronor. 

”Jag och Shahrooz Latifzadeh, samt hela ledningsgruppen återinvesterar stora delar av det kapital vi får in i Offerta. Vi tycker det finns massor av tillväxt och möjligheter kvar på marknaden”, säger Jens Nilsson.

Bland Alfvén & Didriksons ägare finns grundarna Måns Alfvén och Hjalmar Didriksson samt bland annat familjen Wallenbergs stiftelse FAM, fjärde AP-fonden och EQT:s grundare Conni Jonsson. Bolaget är aktivt inom techsektorn med investeringar i bland annat betalbolaget Trustly, podcastingbolaget Acast och det digitala låsbolaget Glue (NTL).

Läs mer: Doldisägarna investerar miljoner i finsk HR

Offertas styrelse kommer initialt att bestå av Alfvén & Didriksons vd Maria Åhr samt medgrundaren Måns Alfvén och Jens Nilsson.

”Vi går in i ett bolag med en stark marknadsposition och en attraktiv affärsmodell i en marknad som kommer fortsätta att växa i betydelse framöver. Tillsammans med Jens och hans team ser vi stora möjligheter i att ytterligare utveckla Offertas tjänster under kommande år. Vi kommer även löpande utvärdera intressanta svenska och internationella samarbeten och potentiella tilläggsförvärv”, säger Maria Åhr.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer