Annons

Kinnevik säljer blocket-kopian Avito

Cristina Stenbeck.
Cristina Stenbeck.
Kinnevik säljer hela sitt innehav i den ryska Blocketkopian Avito. Köpare är den sydafrikanska mediejätten Naspers som betalar 7 miljarder kronor för Kinneviks aktier.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Avito är en av de stora framgångssagorna inom svensk internetindustri. Bolaget grundades 2008 som en kopia av det framgångsrika svenska Blocket.

Grundarna, Jonas Nordlander och Filip Engelbert, har under de senaste 7 åren byggt Avito till att bli marknadsledaren inom radannonser på den Ryska marknaden. När Kinnevik nu säljer sin 31-procentiga andel i Avito är det till en bolagsvärdering på 22,5 miljarder kronor.

"Efter att ha arbetat med grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander under ett antal år är vi stolta över att ha byggt Avito till ett enastående och mycket värdefullt företag", kommenterar Kinnevik i sin kvartalsrapport och konstaterar att Kinnevik tjänat mer än 16 gånger sitt investerade kapital på Avito.

Läs mer: Northzone gör miljardklipp i Avito

Köparen, sydafrikanska Naspers, är precis som Kinnevik ett stort internet- och medieföretag. Naspers köpte redan 2013 in sig i Avito så det är inga obekanta investerare för de svenska entreprenörerna bakom Avito, som också ska stanna kvar i bolaget även efter ägarbytet.

Naspers skriver i ett pressmeddelande att de köper aktier från flera olika aktieägare, inte bara Kinnevik, för att öka sin aktieandel från 17,4 procent till 67,9 procent. Naspers kommer alltså att med god marginal vara majoritetsägare i Avito när affären är klar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies