Annons

Kinnevik satsar en halv miljard på robotrådgivare

Betterments grundare och vd Jon Stein och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck.
Betterments grundare och vd Jon Stein och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck. Foto: Jonas Eng, Oskar Omne
Kinnevik investerar ytterligare 65 miljoner dollar, motsvarande drygt 530 miljoner kronor, i den amerikanska robotrådgivaren Betterment.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den amerikanska robotrådgivaren Betterment tar in 575 miljoner kronor i en ny investeringsrunda där Kinnevik står för en majoritet av kapitalet – drygt 530 Mkr. Förutom Kinnevik deltog andra befintliga investerare i finansieringsrundan.  Efter transaktionen värderas Betterment till 800 miljoner dollar, närmare 6,6 miljarder kronor, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande i samband med sin senaste kvartalsrapport.

Läs även: Kinneviks värde ökar

Kinneviks ägarandel uppgår nu till 16 procent.

Betterment förvaltar ungefär 80 miljarder kronor för mer än 270 000 kunder. Sedan Kinneviks första investering i Betterment i mars 2016 har det förvaltade kapital vuxit med över 135 procent, enligt Kinnevik.

Förutom den digitala investeringstjänsten har Betterments kunder tillgång till finansiella rådgivare på telefon och skatteverktyg.

Läs även: Alibaba köper e-handel av Kinnevik för en miljard

”Den uppföljande investeringen i Betterment är en del av vår strategi att växa vårt ägande i nyckeltillgångar liksom att stärka vår finansiella vertikal. Betterment har fortsatt att imponera på oss med sin starka tillväxt, sitt kundfokus, en teknik som ligger i framkant och ett talangfullt team. Vi är glada att kunna erbjuda ytterligare kapital till företaget så att de snabbare kan lansera produkter och tjänster som hjälper kunderna att maximera sina avkastning”, kommenterar Kinneviks tillförordnade vd Joakim Andersson investeringen i ett pressmeddelande.

Läs mer: Han blir ny vd för Kinnevik – lånar av Stenbeck till storköp

Bankutmanaren Betterment startade 2010 och låter en algoritm placera pengar åt kunderna istället  för att använda sig av mänskliga förvaltare. Men personer av kött och blod har inte rationaliserats bort helt från organisationen. Det är till exempel en människa som välkomnar nya kunder och introducerar dem till tekniken.

”Många vet inte att vi faktiskt har mänskliga rådgivare anställda. Anledningen till det är att människor verkar gillar att interagera med andra människor. Jag tror inte att robotar någonsin helt kommer att konkurrera ut människor från finansbranchen”, berättade Betterments grundare och vd Jon Stein för Di Digital i höstas.

 

Läs mer: Så ska Kinneviks robotrådgivare utmana bankerna

I samma intervju berättade Jon Stein att bolaget, som än så länge bara finns på den amerikanska marknaden, inte hade någon brådska med att lansera i Europa de närmaste två åren.

”Det är osannolikt. För att klara det skulle vi redan behöva vara inne i den processen. Det vore fantastiskt att lansera i nya länder, men just nu vill vi använda alla våra resurser för att växa på hemmaplan”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer