Annons

Kinnevik storsatsar när digitalt vårdbolag tar in 200 miljoner – värderingen ”nära en miljard”

Jakob Dahlberg, vd och medgrundare av Joint Academy, bolagets app, och Georgi Ganev, vd på Kinnevik.
Jakob Dahlberg, vd och medgrundare av Joint Academy, bolagets app, och Georgi Ganev, vd på Kinnevik.
Malmöbolaget Joint Academy tar in 200 miljoner kronor i finansieringsrunda ledd av Kinnevik. Med på tåget är även de befintliga ägarna, H&M:s ordförande Karl-Johan Persson och Alfvén & Didrikson. Värderingen uppges vara ”nära en miljard”, enligt uppgift till Di Digital. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi investerar i Joint Academy eftersom deras behandling är baserad på ledande evidensbaserad forskning och har starkt vetenskapligt stöd. Behandlingen kan både hjälpa artrospatienter att förbättra sin livskvalitet samt spara betydande resurser inom vården”, säger Georgi Ganev, vd på Kinnevik.

Kapitalet ska användas till att expandera verksamheten till USA och inom Europa.

”Finansieringen hjälper oss att nå vårt mål att bli den globala standardbehandlingen för artros”, säger vd:n Jakob Dahlberg, som grundade bolaget 2014 när han bara var 23 år gammal.

2018 omsatte Joint Academy 9,5 miljoner kronor med en förlust på 21 Mkr. I fjol steg omsättningen till cirka 16 Mkr, enligt preliminära siffror från vd Jakob Dahlberg.

”Vi kommer omsätta 4-5 gånger så mycket i år. Jag skulle gissa att förlusten landar på 15-20 miljoner kronor”, säger han. 

Var är ni om tre år?

”Vi har öppnat kontor i USA och expanderar där, i Europa och Storbritannien just nu. Inom tre år hoppas jag att vi har en omsättning på över en halv miljard kronor”, säger Jakob Dahlberg.

Joint Academy, vars juridiska namn är Arthro Therapeutics AB, har tagit in cirka 300 miljoner kronor sedan starten. 

Bland bolagets befintliga investerare kan nämnas H&M:s ordförande Karl-Johan Persson, Alfvén & Didrikson, affärsängeln och Spotifyveteranen Sophia Bendz och King-grundarnas investeringsbolag Sweet Capital.

Värderingen uppges i dag vara ”nära en miljard kronor”, enligt en källa till Di Digital. 

Läs mer. Ökar med 50 procent – här är Karl-Johan Perssons privata miljardportfölj

Enligt Joint Academy är artros som en av världens snabbast växande kroniska sjukdomar. Bara i Sverige beräknas en fjärdedel av den vuxna befolkningen lida av sjukdomen.

Sedan starten har Joint Academy behandlat 25 000 patienter med höft- och knäartros genom att koppla samman dem med legitimerade fysioterapeuter i appen. Behandlingen uppges vara evidensbaserad enligt Socialstyrelsens riktlinjer och för närvarande arbetar 180 fysioterapeuter i plattformen. 

Fokus ligger på information och individuellt anpassade övningar där patienten även kan följa sin egen utveckling.

”I Sverige har vi sett en snabb tillväxt och behandlar nära 6 000 patienter varje dag. Vad som också är intressant är att medelåldern på våra patienter är 62 år, vilket visar att digital vård inte endast är till för yngre. Vi kan dessutom se att de internationella riktlinjerna för artrosbehandling är dåligt implementerade i världen, vilket ytterligare förstärker vår tro på att vi kan skapa förändring globalt”, säger Jakob Dahlberg.

Joint Academy investerar även i forskning och har hittills fått tio studier vetenskapligt granskade och publicerade i högkvalitativa tidskrifter. Det är mer än någon annan aktör inom området för digital artrosbehandling, uppger man.

Läs mer: Efter corona-lyftet: Kinneviks budfirma lanserar på 63 nya orter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer