Annons

Kinnevik varnar för smäll efter coronaviruset

Kinneviks vd Giorgi Ganev.
Kinneviks vd Giorgi Ganev. Foto: Di.
Kinneviks största innehav Zalando pressas efter coronautbrottet och aktien har fallit med nästan 25 procent i år. Nu varnar familjen Stenbecks investmentbolag för värdeminskningar även bland de onoterade bolagen i portföljen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Värdet på det svenska investmentbolaget Kinneviks portfölj var 74 miljarder kronor vid utgången av 2019. Sedan dess har bolagets två absolut största innehav, Zalando och Tele2, backat med 25 respektive 8 procent på börsen i spåren av coronaviruset. 

Nu varnar Kinnevik för värdeminskningar även hos sina onoterade investeringar, som vid årsskiftet utgjorde knappt 17 procent av portföljen. Det skriver det svenska investmentbolaget i sin årsredovisning för 2019, som presenterades på fredagen.

”Värderingarna av Kinneviks onoterade finansiella tillgångar har i vissa fall påverkats negativt på grund av den korrigering som observerats i publika aktiemarknader”, skriver Kinnevik, och menar att fallet är jämförbart med nedgångarna på börsen.

De tre största onoterade innehaven är de internationella bolagen Babylon Health, Bayport och Betterment. Men även svenska startupföretag som Bima, Budbee och Mathem ingår i portföljen.

Kinnevik har därmed exponering mot både digital vård och leverans av varor och livsmedel. Det är sektorer som kan ha gynnats av att människor tillbringat mer tid i hemmet under coronautbrottet. Men Kinnevik varnar ändå för negativa konsekvenser, kanske eftersom de även har investerat i flera finansbolag och inom den hårt drabbade resebranschen.

”Medan Kinneviks substansvärde påverkas negativt av coronavirusets återverkningar, är bolaget väl förberett för att navigera i ett tuffare marknadsklimat utan att kompromettera dess långsiktiga finansiella mål”, skriver Kinnevik.

Bolaget skriver att de kan behöva genomföra oplanerade kapitaltillskott till vissa av sina portföljbolag, vilket ”potentiellt kan öka skuldsättningen”. Kontinuerliga diskussioner pågår nu med företagen för att bedöma de enskilda kapitalbehoven, heter det i årsredovisningen.

Di Digital har sökt Kinneviks kommunikationschef Torun Litzén, som efter denna artikels ursprungliga publicering kommenterar:

”Kinnevik har en stark finansiell ställning och vi ser inte i nuläget att kapitalbehoven i våra onoterade innehav kommer att vara markant högre än vad vi planerade för innan coronakrisen bröt ut”‚ säger hon.

Kinnevik presenterar sin rapport för första kvartalet 2020 den 17 april.

”De privata bolagen i portföljen värderas med referens till noterade jämförbara bolag, så de lägre multiplar vi ser inom vissa sektorer kan komma att ha en påverkan på våra bedömda värderingar i Q1”, säger Torun Litzén.

Redan i februari, före det att coronaviruset nådde Sverige på allvar, beslutade styrelsen formellt att det inte skulle bli någon ordinarie aktieutdelning för 2019. 

I september i fjol tog Kinnevik ett strategiskt beslut att framöver enbart betala ut extra utdelningar när det uppstår överskottskapital från verksamheten, understryker Torun Litzén.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer