Annons

Kinneviks snabbväxande matapp ökar förlusten – vd:n vågar inte andas ut efter pandemin

Två av Karmas grundare: Elsa Bernadotte och Hjalmar Ståhlberg Nordegren.
Två av Karmas grundare: Elsa Bernadotte och Hjalmar Ståhlberg Nordegren. Foto: Press.
Appen Karma, som vill rädda överbliven mat från restauranger, växte kraftigt i fjol men gick också back med knappt 50 miljoner. Bolaget har haft en utmanande tid under coronapandemin – och vågar inte andas ut riktigt ännu. ”Det gäller att ha is i magen”, säger vd:n Hjalmar Ståhlberg Nordegren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska appen Karma grundades 2015 med affärsidén att hjälpa butiker, kaféer och restauranger att sälja överskottsmat till ett lägre pris.

Över 9 000 säljare finns anslutna på plattformen – och bolagets app har nu laddats ned över 1 miljon gånger i Sverige. 

Under 2018 gick Karma även in Storbritannien och i fjol expanderade företaget till Frankrike. På dessa två marknader har Karma nu nått runt 400 000 nedladdningar.

Nu står det klart att Karmas omsättning summerades till 12,7 miljoner kronor under 2019, enligt siffror som Di Digital tagit del av. 

Det motsvarar en intäktsökning med över 230 procent från året innan. 

”Det gick precis som planerat. Vårt mål var att öka omsättningen tre gånger, vilket vi är glada att vi lyckades med tack vare stenhårt arbete från hela teamet”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd och medgrundare.

Men tillväxten är kostsam. Minusresultat på sista raden uppgick i fjol till 48,1 Mkr, en betydande ökning för Karma som gick back med 27,4 Mkr året före. 

Hjalmar Ståhlberg Nordegren menar att det handlar om en kalkylerad förlust.

”Vi har ju historiskt investerat i aggressiv tillväxt, men vi försöker nu vara mer konservativa med våra kostnader. Under coronapandemin har arbetet gått ytterligare åt rätt håll. Vi kommer inte nå lönsamhet i år, men det är inte omöjligt att det sker 2021”, säger han.

Restaurangbranschen har drabbats särskilt hårt under pandemin. Di Digital har under våren rapporterat om att Karma vidtagit en rad åtgärder för att säkra verksamheten.

”I olika länder och städer minskade omsättningen med 20 till 90 procent”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Läs mer: Matappen Karma permitterar – trots rekordmånad

Bolaget började till exempel sälja överbliven mat till fullpris vid sidan om de rabatterade varorna, färdiga lådor med frukt och grönt (så kallade Karma-boxar) och erbjuda hemleveranser i större städer. Dessutom permitterades merparten av de 70 anställda för att tillfälligt dra ned på kostnader.

Trots den svåra situation som varit blev mars den bästa försäljningsmånaden någonsin för Karma, enligt vad Hjalmar Ståhlberg Nordegren tidigare har uppgett.

”Tillväxttakten är så klart avmattad. Men det kommer sannolikt inte gå sämre än prognos på helåret 2020. Det beror på att vi lyckats täcka upp för bortfallet med våra nya initiativ, framför allt Karma-boxen”, säger han i dag.

Nu har kaféer och restauranger i både Frankrike och Storbritannien, två länder som införde tvingande karantäner för sina medborgare, öppnat igen.

”Efterfrågan kryper långsamt tillbaka. Men det kommer nog ta 10 till 20 veckor innan vi är tillbaka i ett normalläge efter nedstängningarna.”

Än så länge vågar dock inte Hjalmar Ståhlberg Nordegren andas ut.

”Jag tror personligen att det kommer en andravåg av coronaviruset i höst. Det gäller att ha is i magen och vi försöker planera så att verksamheten kan gå ihop även i höst, oavsett vad som händer i världen”, säger han. 

Karmas snabba resa har subventionerats av riskkapital. Bolaget tog senast in pengar hösten 2018, då Electrolux och Kinnevik betalade 110 Mkr för att bli delägare.

Med krisen i er bransch i åtanke – är det aktuellt att genomföra en ny kapitalrunda i närtid?

”Vi klarar oss på vår nuvarande kassa fram till lönsamhet, så det korta svaret på din fråga är nej. Men våra ägare har sagt att de är villiga att skjuta till medel om vi har något särskilt projekt som vi vill accelerera”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer