Annons

Kinneviks vd lämnar ordförandepost efter maktkamp

Lorenzo Grabau, vd för Kinnevik.
Lorenzo Grabau, vd för Kinnevik.
Kinneviks vd, Lorenzo Grabau, lämnar posten som ordförande i Rocket Internet. Orsaken är en maktkamp i bolaget, enligt en tysk affärstidning. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kinnevik:s vd Lorenzo Grabau lämnar posten som Rocket Internets styrelseordförande. Det rapporterar Rocket Internet i ett pressmeddelande. 

Enligt den tyska tidningen Manager Magazin är bakgrunden en maktkamp i Rocket Internets styrelse kring noteringen av matkassebolaget Hellofresh i höstas. Rocket Internets vd Oliver Samwer ville notera bolaget men Kinnevik höll emot. Det var, enligt tidningen, Cristina Stenbeck själv som med hjälp av sina jurister stoppade noteringsplanerna i sista stund. 

Läs mer: Hellofresh ställer in börsnotering

Torun Litzén, informationsdirektör på Kinnevik, vill inte kommentera uppgifterna om en maktkamp i bolagsstyrelsen. 

"Anledningen till den här förändringen är att vi tycker att det är bäst att ha en oberoende styrelseordförande", säger hon. 

Vad är det som gör att ni inser det just nu?

"Det har gått ett år sedan börsnoteringen av Rocket Internet, när vi börsnoterade bolaget var det viktigt för oss att ha en stark positon i den processen. Nu är det naturligt att lämna över ordförandeklubban", säger hon.

Cristina Stenbeck sitter som styrelseordförande i börsnoterade Zalando. Men där verkar inte samma logik gälla, då det inte finns några planer på en oberoende styrelseordförande där.

"Det finns inga planer på det", säger Torun Litzén till nyhetsbyrån Direkt. 

Kinnevik äger 14 procent av Rocket Internet som är den tyska företagsinkubator som bland annat Zalando startats genom. Kinneviks innehav i Rocket Internet värderades i senaste rapporten till drygt 10 miljarder kronor och står för drygt 12 procent av Kinneviks substansvärde. 

Läs mer: Jätteinvestering i Hellofresh – värderas till 24 miljarder

Den som tar över ordförandeposten i Rocket Internet efter Lorenzo Grabau blir Marcus Englert, enligt Manager Magazin en förtrogen till Oliver Samwer. Lorenzo Grabau blir kvar i styrelsen men inte längre som ordförande.

Manager Magazin kommer på fredag att släppa hela sin granskning av styrelsebråket i Rocket Internet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer