Annons

Kivra och Telia startar bolag i Finland

Telias vd Johan Dennelind och Stefan Krook, grundare och vd på Kivra.
Telias vd Johan Dennelind och Stefan Krook, grundare och vd på Kivra. Foto: Pressbild.
Det digitala brevlådebolaget Kivra och telekomjätten Telia startar samriskbolag för digitala brevlådor i Finland. Nyheten presenterades vid Kivras vårmingel under måndagen och är bolagets första satsning utanför Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Konkurrensen hårdnar på marknaden för de digitala brevlådor. Under måndagen aviserade Postnord att man utmanar marknadsledaren Kivra genom att ansöka om tillstånd hos Skatteverket för att bli en digital brevlåda. Och under måndagskvällen kunde Kivra svara genom att berätta om ett nytt samriskbolag man startar med Telia i Finland.

"Vi har hela tiden tänkt att om vi knäcker koden i Sverige så kan vi lyckas även i andra länder. Kivra erbjuder en neutral och oberoende infrastruktur som förenklar för användarna och sparar på miljön och där är Telia en drömpartner med sitt nu mycket starka hållbarhetsfokus och ekosystem tänk”, säger Stefan Krook, grundare och vd på Kivra. 

Vi öppnar även upp för andra investerare och partners.

Kivra lanserades 2011 och har bland annat H&M-chefen Karl-Johan Persson (NTL) och Wallenberg-stiftelsernas investeringsbolag FAM som delägare. Idag används tjänsten av 2,4 miljoner svenskar för att ta emot officiell post digitalt. Det rör sig främst om myndighetspost samt räkningar från elbolag, teleoperatörer, banker och försäkringsbolag.

Läs mer: Kivras digitala brevlåda når 2 miljoner användare 

Nyheten om samarbetet aviserades vid ett vårmingel på Kivras kontor i centrala Stockholm under måndagskvällen. På plats var bland andra Telias vd Johan Dennelind.

”Hållbarhet är viktigt för Telia och Kivra har byggt en tjänst som räddar 2000 träd i månaden nu. Ökad hållbarhet och ökad kundnytta. Bra kombination”, säger han.

Kivra (NTL) och Telias nya samriskbolag ska heta Kivra Oy och erbjuda ungefär samma typ av tjänst som Kivra tillhandahåller i Sverige idag.

"Det finska bolaget ska byggas på Kivras teknik och tecknar därför ett licensavtal med Kivra om immateriella rättigheter. Telia blir även bolagets första kund när tjänsten lanseras i slutet av 2019”, säger Stefan Krook, som till att börja med blir vd även för det finska bolaget.

Partnerna investerar inledningsvis drygt 20 miljoner kronor i Kivra Oy, varav 70 procent kommer från Kivra AB och 30 procent från Telia. Delägandet delas upp på samma vis, men man hoppas ta in nya investerare under vägens gång.

”Det är spännande att ha Telia med som partner i detta. Men vi öppnar upp för andra investerare och partners, inte minst inom el, bank, telekom och försäkring. Även konkurrenter till Telia är välkomna”, säger Stefan Krook.

Telias vd Johan Dennelind beskriver satsningen som ett sätt för Telia att ”gå från ego- till ekosystem”.

"Alla gamla och stora bolag som tror att de sitter på ultimata lösningar på allt tänker fel. Vi vill jobba med entreprenörer och nya bolag och delta i moderna ekosystem. Framtidsinriktade partnerskap är viktigt för oss och ibland kan det komma med en investering som i detta fall.” säger han.

NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, grundarna och bolagen i den nordiska tech-sektorn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer