Annons

Kivra röt ifrån mot regeringen – om ett år kan de få betalt från staten

Anna Bäck är Kivras vd – Karl Johan Persson och Stefan Krook är storägare.
Anna Bäck är Kivras vd – Karl Johan Persson och Stefan Krook är storägare. Foto: Filip Erlind/Press.
Den digitala brevlådan Kivra har väntat på ersättning från staten i fem år och nyligen röt bolaget till mot ansvarige minister Anders Ygeman (S). Nu kommer nya bud från regeringen – planen är att utbetalningar kan ske i början av 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska bolaget Kivra har i dag uppemot 3,9 miljoner registrerade privatpersoner till sin digitala brevlåda.

Totalt använder drygt 30 000 myndigheter, företag och organisationer tjänsten för att skicka räkningar, myndighetspost och andra viktiga dokument. 

Från staten får bolaget inte betalt för sitt arbete, trots att Kivra i ungefär fem års tid blivit lovade att en ersättningsmodell ska komma på plats. 

I slutet av november röt vd:n Anna Bäck till mot digitaliseringsminister Anders Ygemans (S) brutna löften.

”Totalt har regeringens springnota nu kostat Kivra 170 miljoner kronor”, sa hon till Di.

Läs mer: Kivra ryter ifrån mot förseningarna

Under tiden har storägarna fått finansiera verksamheten med 230 Mkr i riskkapital. Kivra kontrolleras av 41:an Invest, som ägs till hälften av Kivras ordförande Stefan Krook och H&M:s ordförande Karl-Johan Persson, liksom familjen Wallenbergs investmentbolag FAM.

Nu har det dock skett framsteg i processen. Regeringen har skickat ut ett lagförslag på remiss, med förhoppningen att nya regler för ersättning kan träda i kraft den 1 januari 2022.

Det är Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, som får i uppdrag att utforma en modell och nivå på ersättning till de privata brevlådeoperatörerna som Kivra. Exakt hur stor den kommer bli är därmed ännu inte bestämt.

”Arbetet med att ta fram en modell har tagit alldeles för lång tid, men vi är glada att regeringen nu har presenterat sitt förslag”, kommenterar vd:n Anna Bäck i dag, och tillägger att bolaget ser fram emot dialogen med DIGG och de utpekade remissinstanserna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer