Annons

Klagomålen mot Klarna ökar

Klarna dras med ökande klagomål.
Klarna dras med ökande klagomål. Foto: Jonas Eng
Svenska myndigheter fortsätter att få in anmälningar från konsumenter som är missnöjda med betalbolaget Klarnas tjänster. Hos tre myndigheter har klagomålen ökat i stadig takt de senaste tre åren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Hur kan ett köp min fru gjort finnas registrerat under mitt personnummer?”

”Det är så inkompetenta handläggare så det är sorgligt. Det bästa är att lägga ner hela Klarna, dom blåser många på pengar.” 

”Ett okonventionellt sätt att öka på räntan och avgifter som jag tycker stinker så det vattnar sig i ögonen.”

Det är några av exemplen från anmälningar som kommit in mot betalbolaget Klarna under första halvåret 2018.

Di Digitals kartläggning visar att klagomålen mot Klarna fortsätter öka år för år. Sedan 2015 har antalet klagomål till respektive Finansinspektionen, Allmänna reklamationsnämnden och Konsumentverket stigit.

Läs mer: Konsumentverket kritiserar Klarna – men lägger ner utredning 

Under 2017 fick Finansinspektionen in 38 anmälningar totalt, hittills i år ligger den siffran redan på 42.

Flera av klagomålen kommer från kunder som upplever att deras personuppgifter inte hanteras på ett korrekt sätt. Många har reagerat på att familjemedlemmar beställt varor som automatiskt registreras på den person som äger datorn eller mobilen som används när beställningen görs och som följaktligen blir fakturerad, något som enligt anmälarna kan bryta mot banksekretessen.

Ett annat vanligt problem bland anmälningarna till Finansinspektionen är att anmälare hävdar att de inte fått någon faktura för ett köp. Istället har de enligt anmälningarna nåtts av en påminnelse som innebär kostnader där Klarna tar ut dröjsmålsränta och administrativ avgift. 

Hos Allmänna reklamationsnämnden åkte Klarna på 12 anmälningar 2015. 2017 låg siffran på det dubbla. Tre ärenden är fortfarande föremål för utredning av myndigheten.

Hos Konsumentverket är det vanligt att kunder larmar om att Klarna har oskäliga avtalsvillkor och att Klarna använt felaktiga uppgifter när man marknadsfört sina betaltjänster. Här har anmälningarna ökat från 49 stycken under 2015 till 109 under förra året. 

I år har det hittills kommit in 78 anmälningar till Konsumentverket, vilket innebär att det kan komma in strax över 150 anmälningar under hela året om anmälningarna kommer in i samma tempo som under första halvåret.

Läs mer: Klarna nekade hundraåring – fälls för diskriminering 

Klarna vill inte ställa upp på någon intervju med Di Digital. Istället får Di Digital ett mejl där man kommenterar de ökade anmälningarna:

”På Klarna tar vi detta väldig seriöst och anser att varje klagomål är ett för mycket. När man tittar på dessa siffror bör man också ha i åtanke att vår användarbas som helhet växer. Målet är självklart att inte ha några klagomål alls och vi arbetar fokuserat för att uppnå detta. Till exempel går vi noga igenom varje klagomål och följer upp all den information vi fått för att se till att den underliggande orsaken förbättras eller blir löst, beroende på ärendets natur.”

Läs mer: Klarnas grundare drog in 700 miljoner – de anställda förlorade pengar 

I en tidigare version av artikeln framgick att det inkommit 41 klagomål mot Klarna till Finansinspektionen, vid tiden då artikeln skrevs, enligt uppgift från myndigheten. Den siffran är reviderad till 38.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer