Annons

Klarna- och Skype-grundarna återvänder till gymnasiet

Skype-grundaren Niklas Zennström och Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski är två av Sveriges mest framstående it-entreprenörer. De har också gått på samma gymnasieskola. På onsdag föreläser de med Prins Daniel på Katedralskolan i Uppsala.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Prins Daniel har på kort tid gjort sig ett namn i svenska entreprenörskretsar. Inom ramen för det som kallas Prins Daniel Fellowship och Entreprenörsprogram reser han landet runt med en rad framstående entreprenörer för att inspirera gymnasie- och universitetsstuderande.

Onsdag den 7 oktober har turen kommit till Katedralskolan i Uppsala – där både Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski och Skype-grundaren Niklas Zennström tillbringade sina gymnasieår. Nu ställer de sig på scen på sin gamla skola för att försöka inspirera en ny generation entreprenörer.

Jag misstänker att vi båda var ungefär lika ocoola när vi gick där.

"Om man är i den åldern så kanske man tittar på Idol, och då vill man bli musikartist. Eller så spelar man fotboll och då vill man bli som Zlatan. Eller så börjar man på Handels och där vill alla jobba på bank. Jag tror inte så många i gymnasieåldern ser det som ett alternativ att starta bolag", säger Sebastian Siemiatkowski.

"Om vi åker runt och pratar på de här skolorna så kanske det innebär att bara ett par elever extra väljer att starta bolag. Om något av dem blir ett nytt Spotify eller ett nytt Klarna, då är det ju värt det alla gånger", fortsätter han.


Skype-grundaren Niklas Zennström (till vänster) och Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Foto: Tor Johnsson / Jesper Frisk

Niklas Zennström är femton år äldre än Sebastian Siemiatkowski, så de två gick aldrig i skolan tillsammans. Men visst har Klarna-grundaren noterat sammanträffandet:

"Jag kan erkänna att den gamla filmtiteln 'revenge of the nerds' har slagit mig flera gånger. Jag misstänker att vi båda var ungefär lika ocoola när vi gick där", säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer