Annons

Klarna blir bank: "Vi ska omforma sektorn"

Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd, är den enda av de tre grundarna som är kvar operativt i bolaget.
Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd, är den enda av de tre grundarna som är kvar operativt i bolaget. Foto: Oskar Omne
Nu har Klarna beviljats en banklicens av Finansinspektionen. Målet är att bli ett Ryanair för banksektorn. ”Med 60 miljoner användare är vi redan nu en av Europas största banker”, säger en talesperson för Klarna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska betaltjänsten Klarna (NTL) har efter 20 månaders väntan fått sin betallicens av Finansinspektionen, det uppger Financial Times.

Det innebär att bolaget blir det största europeiska fintechbolaget att få en banklicens.

I en intervju med finanstidningen uppger Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski att målet nu är att omvandla banksektorn. Som förebild nämner han Ryanair och hur det irländska lågprisbolaget har påverkat flygbranschen.

”Vi vill vara med och omforma banksektorn. Nya regleringar erbjuder de rätta förutsättningarna för förstörelsen av industrin men det behövs ett Ryanair som träder fram. Vi vill vara den spelaren”, säger Sebastian Siemiatkowski till Financial Times.

Sebastian Siemiatkowski har flera gånger uttryckt sig kritiskt mot storbankerna för vad han upplever som dålig kundservice till höga priser.

Förra hösten till exempel spådde han att deras bolånemarginaler skulle kollapsa inom några år.

Läs mer: ”Klarnas vd: Bankernas bolånemarginaler är hotade”

”Det här är ett naturligt nästa steg för Klarna. Vi har redan varit reglerade som en bank, men nu kan vi ta del av möjligheterna och bland annat vidga vår produktportfölj”, säger Aoife Houlihan, presstalesperson på Klarna till Di Digital.

Med banktillståndet i hamn siktar Klarna på att börja erbjuda bland annat bankkort och lönekonton runtom i Europa. Dessutom sneglar man på USA som en framtida marknad.

Enligt henne kommer Klarnas bankerbjudande att skilja sig från de traditionella aktörerna:

”De traditionella bankerna rör sig långsamt. Vi har den mest moderna teknologiska plattformen och är produktdrivna och kundorienterade.”

I Europa har Klarna redan en stark kundbas, men som bank kan bolaget skala snabbare, menar Aofe Houlihan.

”Med 60 miljoner användare är vi redan nu en av Europas största banker”, säger hon

Förra året hade Klarna en transaktionsvolym på 13 miljarder euro och 60 miljoner kunder i Europa. I samband med en investering 2015 värderades bolaget till 20 miljarder kronor.

Läs mer: Klarna vill byta namn till Klarna Bank

I en intervju med Di Digital hösten 2015 berättade Sebastian Siemiatkowski om varför Klarna vill bli en bank:

“Idag bygger vår tjänst på att du handlar nu och betalar senare. Med ett banktillstånd kan vi även erbjuda förskottsbetalningar och konton att hålla kundernas pengar på. Vi kan ge dig möjligheten att ha dina pengar hos Klarna.”

I det läget erbjöd Klarna sparkonton i samarbete med nätbanken Avanza. Ett banktillstånd skulle göra det möjligt för bolaget att sköta dem i egen regi.

“Att koppla ditt konto till bankgiro, att utföra direktbetalningar från ett Klarna-konto för att betala dina räkningar. Att koppla ett Klarna-kort till ditt konto. Det är sådant vi inte kan göra idag men som vi vill titta på”, fortsatte Sebastian Siemiatkowski.

Betalbolaget Klarna grundades 2005 av en grupp studenter från Handelshögskolan i Stockholm.

Läs mer: Tidslinje över Klarna: Från sågat studentprojekt till betalfenomen


Från kreditmarknadsbolag till bank

Banker och kreditmarknadsbolag har som huvudsaklig verksamhet att ta emot insättningar från allmänheten och att bevilja krediter för egen räkning. För att bli bank krävs ett tillstånd, en så kallad bankoktroj, vilket ges ut av Finansinspektionen.

Ett kreditmarknadsbolag, vilket Klarna tidigare varit verksamt som, skiljer sig inte mycket från en bank. Även de är underställda Finansinspektionen och både banker och kreditmarknadsbolag har rätt att bedriva inlåning och utlåning samt innefattas av statens insättningsgaranti.

Den stora skillnaden mellan kreditmarknadsbolag och banker är att banken måste vara ansluten till minst ett generellt betalningssystem, antingen via clearingsystem som bankgirot eller via kortsystem som Visa och Mastercard.

1980 fanns det 14 bankaktiebolag och 420 medlemsbanker i Sverige. I dag finns det 41 bankaktiebolag, 2 medlemsbanker och 47 sparbanker. Klarna är nu ett bankaktiebolag.

Källa: Finansinspektionen  


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer