Annons

Klarna dubblar kreditförlusterna – har nio miljoner användare i USA

Klarna och vd Sebastian Siemiatkowski och Wall Street i maj 2020.
Klarna och vd Sebastian Siemiatkowski och Wall Street i maj 2020.
Börskandidaten Klarna växer i raketfart – och USA är snart största marknaden. Samtidigt ökar kreditförlusterna snabbt, trots en tuffare policy under coronapandemin. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Betaltjänstebolaget Klarna har sett omsättningen lyfta rejält i USA under pandemin. Hela 9 miljoner amerikaner har nu betalat med Klarna – och vd:n Sebastian Siemiatkowski befäster sina planer om en snar börsnotering.

I samband med halvårsrapporten under torsdagen flaggar han för en notering inom ett till två år, troligtvis i USA.

”USA kommer mycket snart att vara vår största marknad”, säger han i en intervju med Reuters.

Av halvårsrapporten framgår att Klarna värderades till knappt 50 miljarder kronor (5,5 miljarder dollar) i augusti 2019, vilket gör Klarna till Europas ”högst värderade privatägda fintechbolag”, enligt dem själva.

I korta drag visar Klarnas halvårsrapport att bolaget fortsätter att lyckas med sin ambition att bygga populära kassalösningar på nätet och erbjuda enkla betalningar online, i butik och via en egen app. Bolaget tjänar pengar på ett liknande sätt som kreditkortsbolagen: genom tjänster till handlare och genom att ta ut en förhållandevis hög ränta, eller avgifter när kunderna väntar med att betala.

I halvårsrapporten lyfter Klarna fram flera höjdpunkter som pekar på snabb tillväxt. Här är några exempel:

Bolaget lockade 14 miljoner nya under och cirka 35 000 nya handlare under det första halvåret. Klarna används nu av över 200 000 handlare. Många är kända varumärken som The North Face och Ralph Lauren erbjuder nu Klarna som betalningsmetod. 

Bland de 100 största handlarna i USA som erbjuder ”betala senare-alternativ” uppger Klarna sig vara den ”föredragna betalningsleverantören”.

Hela 12 miljoner människor använder nu Klarnas app varje månad, varav 1,2 bara i USA. Appen gör det möjligt för amerikanska konsumenter att shoppa från vilken handlare som helst och uppdateras hela tiden med nya funktioner.

Problemet för Klarna är att kreditförlusterna växer snabbt. Under halvåret uppgick de till närmare 1,2 miljarder konor, vilket var nästan dubbelt så mycket som samma period i fjol. Ökningen beror visserligen delvis på en försiktigare definition, då en del förluster inte är realiserade ännu.

Som en följd av detta redovisar man en förlust på över en halv miljard kronor under första halvåret 2020 (se faktaruta).

I sitt brev till aktieägarna uppger Siemiatkowski att Klarna skärpt sin kreditpolicy mot kunderna då covid-pandemin ökat osäkerheten i ekonomin. En överhängande risk är en möjlig andra våg i USA, där ökad arbetslöshet kan slå snabbt mot kundernas möjligheter att betala skulder. 

”I samband med Covid-19 och de osäkerheter som det tyvärr har skapat för många, har det ibland varit nödvändigt med ett något försiktigare tillvägagångssätt. Till exempel har vi justerat vår kreditpolicy något globalt. Trots detta har vi sett en ökande tillväxt och en snabbt växande efterfrågan på våra tjänster”, skriver Siemiatkowski.

Under perioden har Klarna dragit ned på sin utlåning till allmänheten med 3,8 miljarder kronor, enligt rapporten. Man har även ökat sin inlåning från allmänheten med 11,3 miljarder kronor, främst i Tyskland. 

Inlåningen från kunderna ökar nu. Den 8 juli lanserade Klarna sparkonton för privatpersoner i Sverige med en attraktiv ränta på 0,96–1,61 procent beroende på bindningstid. Bolaget, som har banklicens, har tidigare rapporterat att man lockade 20 000 kunder till sitt nya sparkonto på en knapp månad.

När Di Digital för ett par veckor sedan frågade produktchef David Fock om bolagets sparkonton var ett sätt att stärka upp bolagets balansräkning svarade han:

”Ja, det hjälper så klart i vår egen finansiering när vi expanderar.” 

Läs mer: Här är Klarna–chefens plan i krisens USA: ”Lättare att nå fram där än i Sverige” 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer