Hoppa till innehållet

Klarna-grundare satsar miljoner på flyktingar

Klarnas medgrundare Niklas Adalberth är en av investerarna bakom Just Arrived, en marknadsplats som ska få nyanlända svenskar i jobb snabbare.

Fredric Ghatan och Andreas König grundare av Just Arrived.
Fredric Ghatan och Andreas König grundare av Just Arrived.

När SVT tidigare i år avslöjade att Arbetsförmedlingen lagt 100 miljoner kronor på att bygga en ny sajt röt Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski till:

Men det är faktiskt en annan av Klarnas grundare som är först ut med att försöka få ordning på jobbsökandet i Sverige. Niklas Adalberth, tidigare vice vd på Klarna, som nu går in med 2 Mkr i jobbsajten Just Arrived.

”Just Arrived fyller en viktig funktion att som digital tjänst kunna visualisera, och koppla samman, nyanlända och svenska företag med varandra”, säger Niklas Adalberth.

Man skulle kunna kalla oss ett Uber för jobb, men det är inte sant

Just Arrived är en marknadsplats för att förmedla kortare uppdrag mellan arbetsgivare och arbetstagare.

”Man skulle kunna kalla oss ett Uber för jobb, men det är inte sant. Vi har nämligen möjlighet att ta fullt arbetsgivaransvar genom ett samarbete med Frilans finans”, säger Andreas König, medgrundare av Just Arrived.

En arbetssökande kan skriva på arabiska med en arbetsgivare som talar svenska.

Just Arrived är en stiftelse utan vinstintresse och sajten har byggts av ett 80-tal volontärer från drygt 20 olika företag. Utöver Niklas Adalberth har också Lars-Henrik Friis-Molin, grundare av Universum Group, investerat 1 Mkr i stiftelsen.

”Målgruppen som vi vill nå är de som söker sitt första jobb i Sverige. Vi har byggt in Google translate i appen så en arbetssökande kan skriva på arabiska med en arbetsgivare som talar svenska”, säger Andreas König.

Läs mer: Welcome! Appen som ska minska utanförskapet

Tjänsten lanseras i en första version nu i veckan. Planen är att förmedla främst kortare jobb inom servicebranschen så att arbetstagarna successivt ska kunna bygga upp ett cv. Arbetsgivarna och arbetstagarna betygsätter också varandra på sajten.

”Vår grundtes är att trösklarna till svensk arbetsmarknad är för höga. På det här sättet tror vi att vi kan hjälpa väldigt många nyanlända”, säger Andreas König.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera