Annons

Klarna-grundare storsatsar på personlig utveckling

Erik Fernholm och Niklas Adalberth.
Erik Fernholm och Niklas Adalberth.
Klarna-grundaren Niklas Adalberth och finansmannen Tomas Björkman gör gemensam sak i en satsning för att digitalisera personlig utveckling. Målet är att nå fem miljoner människor på fem år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tomas Björkman är en tämligen okänd finansprofil i Sverige. Tillsammans med kollegan Johan Boman byggde han under 1990-talet upp en förmögenhet som entreprenör inom fastigheter- och finans. De senaste åren har han arbetat med stiftelsen Ekskäret med målet att skapa ett mer medvetet samhälle.

”De här ämnena som handlar om personlig utveckling och självhjälp har ansetts ganska flummiga. Men nu finns det gedigen forskning på området”, säger Erik Fernholm från stiftelsen Ekskäret som leder det nya intiativet 29k.

Läs mer: Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenhet

29k är ett samarbete mellan Ekskäret, Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken (NTL) och forskare vid Harvard och Karolinska Institutet. Målet är att med hjälp av digital teknik skala upp de metoder inom personlig utveckling som bevisats ha effekt. Det ska i sin tur leda till positiva samhällseffekter.

”Vår tids samhällsutmaningar är så komplexa att det inte kommer att räcka med att göra punktinsatser för att lösa exempelvis ekonomisk ojämlikhet, främlingsfientlighet eller global uppvärmning. Vi tror att lösningen ligger hos individen. Om vi inte utvecklar våra kognitiva, känslomässiga och sociala förmågor kan vi inte, i samma utsträckning, ta hänsyn till andra eller fungera i en allt mer komplex omvärld. Här kommer riktig personlig utveckling in i bilden.” säger Niklas Adalberth.

Namnet, 29k, syftar till antalet dagar som en person i genomsnitt lever i västvärlden. Tanken är att verka för livslångt lärande genom att skapa lättillgängliga, öppna verktyg för personlig utveckling.

”Vi bygger en open source-plattform. Det gör det både möjligt för fler att nå ut med nya verktyg och att skapa ny kunskap genom att använda plattformen för forskning och utveckling”, säger Erik Fernholm.

Läs mer: Sverige 52 mäktigaste tech-investerare: Niklas Adalberth

Erik Fernholm är noga med att påpeka att det inte är terapi som 29k ska syssla med utan att vidga människors tankemönster. Att få fler människor att känna större empati menar han kan ha konkret positiva samhällseffekter.  

”Ta till exempel det faktum att vi inte kan äta fisk från Östersjön på grund av utsläpp av kemikalier som DDT. Det är ett praktiskt problem. Men rotorsaken är, som ofta, att människor inte ser sig själva som en del i en större helhet”, säger Erik Fernholm.

 29k håller just nu på att rekryterar teknikteamet som ska bygga plattformen. Under 2017 så kommer de första verktygen att vara på plats. Ambitionen är dock långsiktig ­– Stiftelsen Ekskäret jobbar med 100-års perspektiv.

”Vi kommer att växla upp successivt. Först ska vi med 1000-tals användare bevisa effekten av att det går att hjälpa folk digitalt. Sen ska vi lösa hur man skalar upp det kostnadseffektivt. Det ska inte behöva vara dyrt att hjälpa folk”, säger Erik Fernholm.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer