Hoppa till innehållet

Klarna-grundare storsatsar på personlig utveckling

Klarna-grundaren Niklas Adalberth och finansmannen Tomas Björkman gör gemensam sak i en satsning för att digitalisera personlig utveckling. Målet är att nå fem miljoner människor på fem år.

Erik Fernholm och Niklas Adalberth.
Erik Fernholm och Niklas Adalberth.

Tomas Björkman är en tämligen okänd finansprofil i Sverige. Tillsammans med kollegan Johan Boman byggde han under 1990-talet upp en förmögenhet som entreprenör inom fastigheter- och finans. De senaste åren har han arbetat med stiftelsen Ekskäret med målet att skapa ett mer medvetet samhälle.

”De här ämnena som handlar om personlig utveckling och självhjälp har ansetts ganska flummiga. Men nu finns det gedigen forskning på området”, säger Erik Fernholm från stiftelsen Ekskäret som leder det nya intiativet 29k.

Läs mer: Klarna-grundaren ska digitalisera välgörenhet

29k är ett samarbete mellan Ekskäret, Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken (NTL) och forskare vid Harvard och Karolinska Institutet. Målet är att med hjälp av digital teknik skala upp de metoder inom personlig utveckling som bevisats ha effekt. Det ska i sin tur leda till positiva samhällseffekter.

”Vår tids samhällsutmaningar är så komplexa att det inte kommer att räcka med att göra punktinsatser för att lösa exempelvis ekonomisk ojämlikhet, främlingsfientlighet eller global uppvärmning. Vi tror att lösningen ligger hos individen. Om vi inte utvecklar våra kognitiva, känslomässiga och sociala förmågor kan vi inte, i samma utsträckning, ta hänsyn till andra eller fungera i en allt mer komplex omvärld. Här kommer riktig personlig utveckling in i bilden.” säger Niklas Adalberth.

Namnet, 29k, syftar till antalet dagar som en person i genomsnitt lever i västvärlden. Tanken är att verka för livslångt lärande genom att skapa lättillgängliga, öppna verktyg för personlig utveckling.

”Vi bygger en open source-plattform. Det gör det både möjligt för fler att nå ut med nya verktyg och att skapa ny kunskap genom att använda plattformen för forskning och utveckling”, säger Erik Fernholm.

Läs mer: Sverige 52 mäktigaste tech-investerare: Niklas Adalberth

Erik Fernholm är noga med att påpeka att det inte är terapi som 29k ska syssla med utan att vidga människors tankemönster. Att få fler människor att känna större empati menar han kan ha konkret positiva samhällseffekter.  

”Ta till exempel det faktum att vi inte kan äta fisk från Östersjön på grund av utsläpp av kemikalier som DDT. Det är ett praktiskt problem. Men rotorsaken är, som ofta, att människor inte ser sig själva som en del i en större helhet”, säger Erik Fernholm.

 29k håller just nu på att rekryterar teknikteamet som ska bygga plattformen. Under 2017 så kommer de första verktygen att vara på plats. Ambitionen är dock långsiktig ­– Stiftelsen Ekskäret jobbar med 100-års perspektiv.

”Vi kommer att växla upp successivt. Först ska vi med 1000-tals användare bevisa effekten av att det går att hjälpa folk digitalt. Sen ska vi lösa hur man skalar upp det kostnadseffektivt. Det ska inte behöva vara dyrt att hjälpa folk”, säger Erik Fernholm.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera