Annons

Klarna-grundaren går in med 300 miljoner till i Norrsken

Niklas Adalberth och Natalia Brzezinski.
Niklas Adalberth och Natalia Brzezinski. Foto: Di.
Stiftelsen Norrsken får ytterligare 330 miljoner kronor i kapital från grundaren Niklas Adalberth, rekryterar techprofilen Natalia Brzezinski till sin styrelse och blickar mot att öppna kontor i London.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Niklas Adalberth driver sedan 2016 den samhällsförbättrande stiftelsen Norrsken. Det finns inga krav på finansiell avkastning, i stället är målet att stödja eller investera i bolag som på sikt kan påverka livet positivt för 1 miljard människor.

Nu väljer Klarnas medgrundare att donera ytterligare 330 miljoner kronor till Norrsken.

”Vi har sett tidiga indikationer på att Norrskens arbete ger resultat. Nästa steg är att expandera internationellt. Därför är jag bekväm med att öka mitt stöd”, säger Niklas Adalberth till Di Digital.

Det innebär att han har placerat drygt 1 miljard kronor av sin förmögenhet i stiftelsen sedan starten för tre år sedan.

Har det varit en bra investering hittills?

”Jag vet inte om vi redan nu gjort ett bestående avtryck på näringslivet, men det känns verkligen som att vi är på rätt väg. Personligen har resan med Norrsken också varit väldigt rolig och meningsfull. Så ja, det har varit en fantastisk investering i det avseendet”, säger Niklas Adalberth.

Men det går ingen nöd på Niklas Adalberth. Även om han har lämnat både den operativa verksamheten och styrelsen i Klarna äger han fortfarande knappt 4 procent av betalbolaget, en post som i dagsläget är värd ungefär 2 miljarder kronor.

Niklas Adalberth har tidigare uppgett för Di Digital att han i slutänden kan komma att donera alla sina tillgångar till Norrsken.

”Det är fortfarande min avsikt, även om saker och ting så klart kan förändras i framtiden. Jag förstår mig inte riktigt på tävlingen som pågår mellan människor om att dö med så mycket pengar som möjligt på banken”, säger han.

Läs mer: God för 2 miljarder – kan satsa allt på ”impact” 

Enligt Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson fanns det inget omedelbart kapitalbehov i verksamheten. Niklas Adalberths tillskott på 330 Mkr ska i stället hjälpa stiftelsen att snabbare växa utanför Sverige.

”Vi ska använda pengarna för att fortsätta vår internationella expansion. Det här ger oss större muskler och mer uthållighet”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Norrsken är i full färd med att sätta upp ett kontor i Rwandas huvudstad Kigali, som kommer att bli Östafrikas största hubb för entreprenörskap.

Det blir stiftelsens första utlandsexpansion, men på 10 års sikt har man ambitionen att expandera till 25 städer. 

”Parallellt med projektet i Rwanda tittar vi på att snart starta en liknande hubb i Europa, mest troligt kommer det att bli i London”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Läs mer: Klarna-grundarens stiftelse öppnar hubb i Rwanda 

En del av Niklas Adalberths tidigare donationer har gått till en investeringsfond som i dag har 18 bolag i portföljen, till exempel Karma, Kognity och Matsmart. Gemensamt är att företagens affärsidéer lika mycket handlar om att lösa samhällsproblem som att tjäna pengar.

Fonden har en storlek på 250 Mkr och har även fått finansiellt stöd från techentreprenörer som Sebastian Knutsson på King, Carl Manneh på Mojang och Filip Tysander som grundat Daniel Wellington.

Utöver direktinvesteringar erbjuder stiftelsen bland annat subventionerad kontorshyra till 120 olika startupbolag. Norrsken är baserade i de gamla Spårvägshallarna i centrala Stockholm.

Norrsken stärker också upp styrelsen med två nya ledamöter. Den ena nyrekryteringen är techprofilen Natalia Brzezinski. Hon är mest känd för att ha grundat bolaget Symposium, som står bakom den uppmärksammade konferensen Brilliant Minds i Stockholm.

”Det som Norrsken gör personifierar anledningen till att jag förälskade mig i Sverige för många år sedan. Här finns ett värdebaserat entreprenörskap både på gräsrotsnivå och i de stora bolagen, där jämställdhet och hållbarhet står i fokus”, säger Natalia Brzezinski.

Hon uppger att det just nu inte finns några planer på ett officiellt samarbete med mellan Norrsken och Brilliant Minds, som i år lockade talare som Barack Obama och Greta Thunberg, men utesluter det heller inte för framtiden.

”Det har blivit min passion, både personligen och karriärmässigt, att koppla samman Sverige med resten av världen”, säger hon.

Natalia Brzezinski flyttade först till Stockholm 2011 när hennes make Mark Brzezinski blev USA:s ambassadör i Sverige.

”Jag har känt Niklas Adalberth länge och var faktiskt en av de första personer som besökte byggarbetsplatsen av Norrskens lokaler. Nu blir jag mer än en tyst supporter av Norrsken”, säger Natalia Brzezinski.

Även Mark Boutros, toppchef på den amerikanska kommunikationsbyrån Omnicom och tidigare vd för Kreab i Sverige, tar klivit in i Norrskens styrelse.

”I mitt arbete träffar jag de allra största bolagen på USA-börserna. Jag hoppas kunna bidra med insikter till Norrsken och deras startups om hur storbolagen arbetar för att göra skillnad inom hållbarhet och socialt ansvarstagande, men också hur de byggt sina lönsamma affärsmodeller”, säger han.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer