Hoppa till innehållet

Klarna-grundaren: ”Handels smartaste ska inte bara starta nästa kreditbolag”

Niklas Adalberth uppmuntrar nästa generation att gå en annan väg än hans egen. ”Vår dröm är att de smartaste från Handels och KTH inte bara ska starta nästa spel- eller kreditbolag, utan snarare vill starta ett 'impactbolag'”, säger han under Impact Summit 2019.

Niklas Adalberth lämnade Klarna 2016 för att starta den samhällsförbättrande stiftelsen Norrsken.
Niklas Adalberth lämnade Klarna 2016 för att starta den samhällsförbättrande stiftelsen Norrsken.Foto: Amanda Lindgren (Di).

Besökarna välkomnas in genom en upplevelsetunnel, en form av konstinstallation, som tydliggör temat för dagen för den som ännu undrar: tekniken är varken av ondo eller av godo utan beror på hur vi använder den. 

Och du och jag kan vara med och lösa samhällets stora utmaningar. Det är vad ”impact investering” handlar om, att investera i företag som gör gott för världen. 

Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, sparkar igång eftermiddagen på Impact Summit 2019 genom att tala om det politiska klimatet som blir allt mer polariserat och gör att ansvaret för världens bästa faller mer och mer på företag.

Ida Brusewitz, nyhetschef på Di Digital, välkomnar Niklas Adalberth, grundare av stiftelsen Norrsken och medgrundare av Klarna, upp på scenen.

Han berättar om vändningen som ägde rum strax efter att hans första miljoner landade på kontot, då han fann sig själv gråtandes i ett hotellrum i Las Vegas. 

”Jag kom på vilken konstig myt det är är man ska bli lyckligare med mycket pengar” säger Niklas Adalberth. 

Di:s Thomas Frostberg, moderator på Impact Summit, tillsammans med Norrskens grundare Niklas Adalberth och Ida Brusewitz, moderator och nyhetschef på Di Digital.
Di:s Thomas Frostberg, moderator på Impact Summit, tillsammans med Norrskens grundare Niklas Adalberth och Ida Brusewitz, moderator och nyhetschef på Di Digital.Foto: Amanda Lindgren

Han valde att lämna Klarna och grunda stiftelsen Norrsken 2016.

”Det du kan göra för att få ett rikt liv är att vara till för någon annan än dig själv”, säger han. 

Niklas Adalberth pratar varmt om framtiden för Norrsken. Di Digital kunde nyligen rapportera att han nu totalt donerat över 1 miljard kronor av sin förmögenhet till stiftelsen.

”Vår dröm är att de smartaste från Handels och KTH inte bara ska starta nästa spel- eller kreditbolag, utan snarare vill starta ett 'impactbolag'”, säger han. 

”Om nya studenter inte vill arbeta för bolag som inte har ett tänk kring negativa konsekvenser, kommer det också ge lite eld i baken på de här bolagen.” 

Läs mer: Klarna-grundaren går in med 300 miljoner till i Norrsken 

Arnold Schwarzenegger medverkar i filmen ”The Game Changers”, som är medproducerad av Niklas Adalberth.
Arnold Schwarzenegger medverkar i filmen ”The Game Changers”, som är medproducerad av Niklas Adalberth.Foto: Amanda Lindgren

Besökarna på mässan bjuds på ett smakprov av dokumentären ”The Game Changers” med Arnold Schwarzenegger som släpps på måndagen. Dokumentären syftar till att öka förståelsen för att man inte behöver äta kött för att vara stor, stark och macho. Niklas Adalberth är en av flera exekutiva producenter till filmen.

”Många djur har också ett känsloregister, ändå väljer vi att ignorera det och äter mer och mer kött för var dag som går. Men man kan bli lika stark om man äter plantbaserad kost”, säger Niklas Adalberth.

Upp på scenen välkomnas också Anna Ryott som vid sidan av en rad andra styrelseuppdrag, nyligen blivit invald som en av tio globala ledare i styrgruppen för FN-initiativet SDG, Sustainable Development Goals.

Anna Ryott är arbetande styrelseordförande för Summa Equity, ett riskkapitalbolag som enbart investerar i hållbara företag med potential för hög tillväxt och avkastning.
Anna Ryott är arbetande styrelseordförande för Summa Equity, ett riskkapitalbolag som enbart investerar i hållbara företag med potential för hög tillväxt och avkastning.Foto: Amanda Lindgren

SDG arbetar med att få fler investerare att intressera sig för att arbeta mot de globala utvecklingsmålen från FN. Hon säger att näringslivet har börjat inse att de har en viktig roll att uppfylla för att nå dem.

På frågan om hur företag kan rikta om sin utveckling till en mer hållbar svarar hon att man börjat se kopplingen mellan hållbara mål och tillväxt. 

”Det leder till att företagen vet att om jag inte anpassar mig, kommer jag inte kunna sälja om fem år”, säger Anna Ryott, som också är arbetande styrelseordförande för riskkapitalbolaget Summa Equity.

Anna Ryott försöker driva förändring i alla styrelser hon sitter i, bland annat i Dagens industris. Den röda tråden är att hitta plattformar och personer för att kunna snabba på förändringen. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera