Annons

Klarna-grundarens fond investerar i teknik mot övergödning

Niklas Adalberths impact-fond Norrsken har investerat i Vultus.
Niklas Adalberths impact-fond Norrsken har investerat i Vultus. Foto: Jack Mikrut, press
Lundabolaget Vultus tar in tio miljoner kronor i riskkapital för att finansiera expansionen av en teknik som minskar föroreningar av både luft och vatten på grund av överanvändning av konstgödsel. Pengarna kommer från Norrsken, som startats av Klarna-grundaren Niklas Adalberth samt Almi Invest Greentech.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidigare i veckan varnade Världsbanken för att konstgödsel riskerar att skada barns hälsa på grund av utsläpp som förorenar dricksvatten.

Nu är Lundabolaget Vultus på väg att rulla ut en lösning som kan minska användningen av konstgödsel med 30 procent – och samtidigt öka lantbrukens produktivitet.

”Kvävegödsel sprids i stor utsträckning jämnt över hela fält, men 55 procent går till spillo istället för att tas upp av plantan. Det går ut i vattendrag med försurning som följd och mycket omvandlas till lustgas som är en potent växthusgas”, säger Vultus grundare Robert Schmitt.

Bolagets teknik bygger på satellitdata över hur jordar och grödor mår. Informationen analyseras med hjälp av artificiell intelligens, AI.

”Genom AI tas rekommendationer fram hur gödsel ska spridas och informationen går in i traktorn, som får instruktioner när den kör över fältet. Det minskar hur mycket gödsel som sprids ut och blir en väldigt stor miljöbesparing, men gynnar också lantbrukaren i och med att kvävegödsel är viktigt för skörden.”

Vultus system kan analysera behovet av gödsel ner till ytor på cirka tio gånger tio meter.

Lanseringen av tjänsten skedde i våras. Försäljningen sker genom digitala plattformar som lantbrukarna redan använder för att sköta sin verksamhet, till exempel bokföring och rapportering till jordbruksmyndigheter.

”Vi integrerar vår teknik med de digitala plattformarna, så det är en ganska skalbar modell. Just nu har vi åtta samarbetspartner som når ut till 9,5 miljoner hektar mark. Om vår teknik implementeras för hela den ytan går det att spara ungefär lika mycket koldioxid som hela Malta släpper ut på ett år”, säger Robert Schmitt.

Hittills har tekniken sålts in i åtta länder, bland annat i Central- och Östeuropa samt Sydostasien. Målet är att nå upp till tretton länder under nästa år.

För att klara att växa i tillräckligt hög takt har bolaget precis tagit in tio miljoner i riskkapital.

”Vi arbetar mot flera olika regioner och måste integrera med fler lantbruksplattformar, så finansieringen handlar bland annat om att ta hand om de relationerna i den kommersiella lanseringen. Vi har också ganska stora projekt på forsknings- och utvecklingssidan. Vi vill bygga ekosystem kring vår infrastruktur för andra insatsvaror som svampbekämpning för att kunna sälja in nya tjänster i redan upparbetade kanaler.”

I dagsläget har bolaget elva anställda, men Robert Schmitt räknar med att växa till arton mot slutet av året.

De nya pengarna kommer bland annat från Klarna-grundaren Niklas Adalberths initiativ för att finansiera sociala entreprenörer, Norrsken Founders Fund där även entreprenörer bakom de svenska framgångsbolagen King, Mojang och klockföretaget Daniel Wellington finns med.

”Det här är vår artonde investering och ytterligare ett fantastiskt exempel på hur man med modern teknik kan göra världen bättre, men att det måste till nya lösningar för att möta utmaningarna”, säger Tove Larsson, investeringsansvarig på Norrsken

Det är första gången Norrsken gör en investering i Skåne.

”Vi är så glada för det. Norrsken startade i Stockholm och vi har skapat en position där vi får möta väldigt många fantastiska entreprenörer, men det har inte varit lika självklart i andra delar av Sverige. Vi har därför lagt mycket tid i Göteborg och Skåne och har fått bra hjälp från olika inkubatorverksamheter i regionen. Vultus är vår första investering i Skåne, men vi vill gärna komma i kontakt med ännu fler bolag.”

Det är också första gången som Norrsken investerar tillsammans med Almi Invest Greentech, en fond som investerar i klimatfrämjande innovationer. Fonden är på 650 miljoner kronor och har hittills gjort elva investeringar.

”Vultus produkt är ett klockrent sätt att använda AI och automation för att anpassa något som bönderna redan gör, men nu kan göra faktabaserat. Mina kollegor på Almi Invest Syd har följt bolaget sedan starten för tre år sedan och vi gör den här investeringen tillsammans med dem”, säger Karin Ebbinghaus, investeringsansvarig på Almi Invest Greentech.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer