Hoppa till innehållet

Helsingborgs DagbladSydsvenskan
I samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Klarna-grundarens fond investerar i teknik mot övergödning

Lundabolaget Vultus tar in tio miljoner kronor i riskkapital för att finansiera expansionen av en teknik som minskar föroreningar av både luft och vatten på grund av överanvändning av konstgödsel. Pengarna kommer från Norrsken, som startats av Klarna-grundaren Niklas Adalberth samt Almi Invest Greentech.

Niklas Adalberths impact-fond Norrsken har investerat i Vultus.
Niklas Adalberths impact-fond Norrsken har investerat i Vultus.Foto: Jack Mikrut, press

Tidigare i veckan varnade Världsbanken för att konstgödsel riskerar att skada barns hälsa på grund av utsläpp som förorenar dricksvatten.

Nu är Lundabolaget Vultus på väg att rulla ut en lösning som kan minska användningen av konstgödsel med 30 procent – och samtidigt öka lantbrukens produktivitet.

”Kvävegödsel sprids i stor utsträckning jämnt över hela fält, men 55 procent går till spillo istället för att tas upp av plantan. Det går ut i vattendrag med försurning som följd och mycket omvandlas till lustgas som är en potent växthusgas”, säger Vultus grundare Robert Schmitt.

Bolagets teknik bygger på satellitdata över hur jordar och grödor mår. Informationen analyseras med hjälp av artificiell intelligens, AI.

”Genom AI tas rekommendationer fram hur gödsel ska spridas och informationen går in i traktorn, som får instruktioner när den kör över fältet. Det minskar hur mycket gödsel som sprids ut och blir en väldigt stor miljöbesparing, men gynnar också lantbrukaren i och med att kvävegödsel är viktigt för skörden.”

Vultus system kan analysera behovet av gödsel ner till ytor på cirka tio gånger tio meter.

Lanseringen av tjänsten skedde i våras. Försäljningen sker genom digitala plattformar som lantbrukarna redan använder för att sköta sin verksamhet, till exempel bokföring och rapportering till jordbruksmyndigheter.

”Vi integrerar vår teknik med de digitala plattformarna, så det är en ganska skalbar modell. Just nu har vi åtta samarbetspartner som når ut till 9,5 miljoner hektar mark. Om vår teknik implementeras för hela den ytan går det att spara ungefär lika mycket koldioxid som hela Malta släpper ut på ett år”, säger Robert Schmitt.

Hittills har tekniken sålts in i åtta länder, bland annat i Central- och Östeuropa samt Sydostasien. Målet är att nå upp till tretton länder under nästa år.

För att klara att växa i tillräckligt hög takt har bolaget precis tagit in tio miljoner i riskkapital.

”Vi arbetar mot flera olika regioner och måste integrera med fler lantbruksplattformar, så finansieringen handlar bland annat om att ta hand om de relationerna i den kommersiella lanseringen. Vi har också ganska stora projekt på forsknings- och utvecklingssidan. Vi vill bygga ekosystem kring vår infrastruktur för andra insatsvaror som svampbekämpning för att kunna sälja in nya tjänster i redan upparbetade kanaler.”

I dagsläget har bolaget elva anställda, men Robert Schmitt räknar med att växa till arton mot slutet av året.

De nya pengarna kommer bland annat från Klarna-grundaren Niklas Adalberths initiativ för att finansiera sociala entreprenörer, Norrsken Founders Fund där även entreprenörer bakom de svenska framgångsbolagen King, Mojang och klockföretaget Daniel Wellington finns med.

”Det här är vår artonde investering och ytterligare ett fantastiskt exempel på hur man med modern teknik kan göra världen bättre, men att det måste till nya lösningar för att möta utmaningarna”, säger Tove Larsson, investeringsansvarig på Norrsken

Det är första gången Norrsken gör en investering i Skåne.

”Vi är så glada för det. Norrsken startade i Stockholm och vi har skapat en position där vi får möta väldigt många fantastiska entreprenörer, men det har inte varit lika självklart i andra delar av Sverige. Vi har därför lagt mycket tid i Göteborg och Skåne och har fått bra hjälp från olika inkubatorverksamheter i regionen. Vultus är vår första investering i Skåne, men vi vill gärna komma i kontakt med ännu fler bolag.”

Det är också första gången som Norrsken investerar tillsammans med Almi Invest Greentech, en fond som investerar i klimatfrämjande innovationer. Fonden är på 650 miljoner kronor och har hittills gjort elva investeringar.

”Vultus produkt är ett klockrent sätt att använda AI och automation för att anpassa något som bönderna redan gör, men nu kan göra faktabaserat. Mina kollegor på Almi Invest Syd har följt bolaget sedan starten för tre år sedan och vi gör den här investeringen tillsammans med dem”, säger Karin Ebbinghaus, investeringsansvarig på Almi Invest Greentech.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera