Annons

Klarna-grundarens förslag om e-kronan nobbas av Riksbanken

Cecilia Skingsley, vice Riksbankschef, och Klarna-grundaren Victor Jacobsson.
Cecilia Skingsley, vice Riksbankschef, och Klarna-grundaren Victor Jacobsson. Foto: Di (Kollage)
Riksbanken nobbade närmare hälften av förslagen om e-kronan som inkom. Bland de som fick ett nej tack fanns Klarna-grundaren Victor Jacobsson och två av fintechbolaget Trustlys grundares gemensamma förslag. ”Vi kan inte träffa hela världen”, säger Riksbankens Ann Landelius.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan slutet på 2016 har Riksbanken undersökt hur en centralt utgiven elektronisk valuta, kallad e-krona, kan se ut. I samband med detta öppnade Riksbanken för att externa aktörer kunde lämna förslag om hur en sådan e-krona ska vara uppbyggd. 

I förra veckan rapporterade Ny Teknik om hur ett 40-tal bidrag hade kommit in från en bredd av aktörer, bland annat från Bankgirot, techuniversitetet MIT samt ett gemensamt förslag från bland andra Klarna-grundaren Victor Jacobsson, Btcx:s grundare Christian Ander och Trustly-grundarna Joel Jakobsson och Lukas Gratte. 

Läs även: Bolagens förslag: Bygg e-kronan på blockkedjan 

Enligt ett mejl från Riksbanken till aktörerna bakom förslagen framgår det däremot att banken inte vill gå vidare med ett flertal av de förslag som har kommit in. 

Tack för ert bidrag och förslag på hur en teknisk lösning för en e-krona skulle se ut. Vi har läst och värderat alla svar som har kommit in. Det finns ett antal lösningar som projektet valt att studera djupare i ett första skede. Ert bidrag är inte bland dessa...”, skriver Riksbanken i mejlet. 

Bland de svenska aktörer som fick ett negativt besked fanns Klarna-grundaren, SEB, Bahnhof och konsultbolaget Kairos Future. Men även MIT och de internationella aktörerna Strawpay, Neo och Evry fick ett nej från Riksbanken.

Läs även: Så ser världens centralbanker på kryptovalutor 

”Vi kan inte träffa hela världen i det här läget i projektet. Vi har valt att träffa dem som vi anser har spännande lösningar, en del etablerade och en del startupbolag. Vi har valt att ha ett så brett spektra som möjligt när det gäller tekniken”, säger Ann Landelius, verksamhetsarkitekt på Riksbanken.

Riksbanken har däremot bestämt sig för att träffa ett antal aktörer vars förslag föll banken i smaken. Tidigare i januari bokade banken möten med ett flera personer bakom förslagen. Däribland planerades möten med techjätten IBM, brittiska YFL Elite och svensk-israeliska blockkedjebolaget Chromaway i januari.

Vi har valt att träffa dem som vi anser har spännande lösningar, en del etablerade och en del startupbolag

Andra bolag som också fick en förfrågan för ett individuellt möte var konsultbolaget Iteam, Bankgirot, Ericsson, Accenture och startupbolaget Fidesmo. Ett flertal av bolagen har ännu inte har haft sina individuella möten.

”Vi kommer att fortsätta med dessa möten en tid framöver, sedan kommer vi att internt gå igenom vad vi har lärt oss. I höstas hade vi dialogmöten med finansmarknaden och politiker. Nu tar vi in vad teknikleverantörerna tycker. Det är en del av omvärldsbevakningen”, säger Ann Landelius.

Läs även: Ingves om svenskarna som köper bitcoin: ”De får klara sig på egen hand” 

Det kommer däremot att dröja innan vi får se om det verkligen blir en e-krona.

”Tanken är att vi presenterar vår sammanställning från vårt delprojekt om infrastruktur och teknik för styrelsen någon gång i höst”, säger Ann Landelius.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies