Annons

Klarna-grundarens stiftelse öppnar hubb i Rwanda

Niklas Adalberths stiftelse Norrsken bygger en hubb i Kigali, Rwanda.
Niklas Adalberths stiftelse Norrsken bygger en hubb i Kigali, Rwanda. Foto: Jack Mikrut, Mostphotos
Norrsken Foundation vill öppna hubbar i upp till 25 länder. Startskottet går av i Kigali, där man öppnar den första hubben utanför Stockholm. ”Vi ser Rwanda som en idealisk plats”, säger Fredrika Wessman. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Redan för ett år sedan kunde Di Digital rapportera om Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation, som hade siktet inställt på att öppna techhubbar utomlands. 

Nu har det första kontraktet skrivits på, och man har köpt en gammal belgisk skola i Rwandas huvudstad Kigali.

”När Norrsken startade för tre år sedan var ambitionen att skapa ett bra ekosystem för impact-bolag i Stockholm. Det tycker vi att vi har bidragit med till viss del. Men Stockholm hade redan innan Norrsken ett bra ekosystem för entreprenörer och finansiering. Vad händer om vi vänder oss till marknader där man inte kommit lika långt?”, säger Norrsken Foundations vd Erik Engellau-Nilsson.  

Norrsken Foundations vd Erik Engellau-Nilsson.
Norrsken Foundations vd Erik Engellau-Nilsson. Foto: AMANDA LINDGREN, Amanda Lindgren (Di)

Att det första landet man sätter foten i blir just Rwanda är ingen slump. Landet har, jämfört med många andra andra länder i området, en bra infrastruktur. Dessutom slåss man inte med samma problem kring korruption som grannländerna, och internetuppkopplingen är pålitlig. 

”Vi ser Rwanda som en idealisk plats för att nå entreprenörer i hela Östafrika. Rwanda är enligt många bedömningar lättare att göra affärer i än i Frankrike och i USA och mer jämställt än Danmark, men framför allt så har befolkningen ett enormt framåtdriv”, säger Fredrika Wessman, Head of African Expansion på Norrsken Foundation. 

Fredrika Wessman, Head of African Expansion på Norrsken Foundation.
Fredrika Wessman, Head of African Expansion på Norrsken Foundation.

Läs mer: Klarna vänder till förlust – för första gången 

Målet är att Rwanda ska bli nyckeln som öppnar upp möjligheterna även för länderna omkring. Erik Engellau-Nilsson hoppas på en ”ringarna på vattnet-effekt”, där den positiva förändringen man vill göra med hubben inspirerar till fortsatt utveckling och innovation i Östafrika. 

Rwanda blir stiftelsens första utomlandsexpansion, men på längre sikt har man ambitionen att expandera till 25 städer på 10 år. 

”Nu ska vi lära och förstå hur vi kan göra skillnad istället för att gissa från Stockholm. Vi tror oss veta vissa grejer, men det är också mycket vi inte vet än. Det måste vi vara ödmjuka inför”, säger Erik Engellau-Nilsson. 

I skolan som Norrsken förvärvat byggs det upp en hubb liknande den man har i de gamla Spårvägshallarna, intill Spotifys gamla kontor i Stockholm. Nästa steg blir att ta in en arkitekt- och designbyrå som ska få fram den rätta miljön. 

”Ambitionen är att i Kigali bygga Östafrikas största hubb för entreprenörskap och tillsammans med partners fylla den med inkubatorer, acceleratorer, nätverk och investerare”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Går allt som det ska kommer man kunna öppna hubben inom två år. 

Pengarna man finansierar expansionen med kommer enkom från Norrsken Foundations ficka, där grundaren Niklas Adalberth hittills har lagt in 700 miljoner kronor. Fortsätter allt enligt planen kommer man dock behöva hitta sponsorer för att finansiera expansionen. 

Just nu tittar man på London, Berlin, Sydafrika och Ghana. Men inget är hugget i sten. 

”Vi går in där det finns bäst förutsättningar att både göra stor skillnad och framgångsrika satsningar”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Norrsken Foundation har sedan tidigare investerat i matsvinnsappen Karma, Kognity som jobbar med digitala läroböcker och Welcomeapp som kopplar ihop nyanlända med svenskar. 

Läs mer: God för 2 miljarder – kan satsa allt på ”impact” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer