Annons

Klarna-grundarens stiftelse ska öppna techhubbar utomlands

Norrsken Foundations vd Erik Engellau-Nilsson.
Norrsken Foundations vd Erik Engellau-Nilsson. Foto: AMANDA LINDGREN, Amanda Lindgren (Di)
Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken Foundation gör sig redo att ta steget ut i världen. Med backning från det tyska, multinationella läkemedelsföretaget Bayer ska stiftelsen slå upp portarna i fler länder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förra året öppnade Norrsken Foundation sin samlingsplats för välgörande tech-entreprenörer i Stockholm, Norrsken House. Nu är stiftelsen redo att ta konceptet till fler städer genom ett internationellt partnerskap med det tyska läkemedelsföretaget Bayers satsning Leaps by Bayer.

”Det är superkul eftersom Bayer är ett av världens största bolag inom medicin och healthtech. Leaps By Bayer är deras initiativ för att lösa medicinska utmaningar som är särskilt svåra och genom Norrsken kommer de att kopplas samman med entreprenörer inom techvärlden”, säger Erik Engellau-Nilsson, vd på Norrsken Foundation.

Läs mer: Klarna-grundarens stiftelse investerar i sms-tjänst för bönder 

Norrsken Foundation har en ambition att öppna tech-hubbar som den i Stockholm i ytterligare 25 städer världen över. Stiftelsen tittar nu på möjligheterna i Tyskland, Spanien, Sydafrika och Rwanda, med konkreta planer i de två sistnämnda länderna. Förhoppningen är att skriva på kontrakt för fastigheter i två städer innan årets slut.

”Vi är rastlösa själar. Vi tycker att Sverige inte är nog när det finns minst lika bra entreprenörer utomlands som ger oss större möjlighet att påverka. Sverige hade kommit ganska långt med att utveckla ett ekosystem för entreprenörskap redan innan Norrsken och vi kan kanske göra ännu mer utomlands”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Rent konkret kommer Leaps by Bayer att sponsra Norrsken House i Stockholm och liknande techhubbar utomlands. Enligt Erik Engellau-Nilsson sätter läkemedelsbolaget ”undan en väldigt stor summa pengar” för partnerskapet. Hur stora pengar det rör sig om avslöjas inte.

Läs mer: Hennes plattform ska göra storbolagen hållbara 

Sedan en tid tillbaka har Norrsken även letat efter potentiella portföljbolag utomlands. Sökandet har bland annat resulterat i en investering i den brittiska startupen Wefarm, vars tjänst kopplar samman jordbrukare med varandra genom sms-kommunikation.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer