Annons

Klarna och Izettle-veteraner ska pressa räntor

Anyfins grundare Mikael Hussain, Sven Perkmann, och Filip Polhem.
Anyfins grundare Mikael Hussain, Sven Perkmann, och Filip Polhem. Foto: Christoffer Skogsmo
Svenskarna betalar alldeles för mycket för sina lån. Det menar tre techveteraner med bakgrund på bland annat Klarna och Izettle som nu har grundat fintechbolaget Anyfin för att hjälpa konsumenterna att minska sina räntekostnader. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidigare i år sa Mikael Hussain, Filip Polhem och Sven Perkmann upp sig från sina jobb på Klarna och iZettle för att grunda Anyfin. Affärsiden är att hjälpa personer med god kreditvärdighet att minska sina räntekostnader på konsumtionslån genom att omfinansiera deras ursprungliga kredit.

”Alla vi tre som har grundat det här bolaget har jobbat inom branschen med betalningar, fintech och kreditgivning länge. Man ser både vilken nytta det gör för konsumenter och vad det möjliggör, men ibland ser man också att konsumenter betalar alldeles för mycket för sina krediter”, säger Mikael Hussain, vd för Anyfin. 

Läs mer: Ny tjänst ska få släkten att finansiera ungas bostadsköp 

Tjänsten fungerar genom att kunden tar en bild på sin faktura, skickar den digitalt till Anyfin som sedan läser av den, gör en riskbedömning och ger kunden ett nytt erbjudande. Detta kan kunden sedan välja att acceptera direkt med hjälp av Bankid. 

Vad skiljer er affärsmodell från andra bolag som vill pressa räntor?

”Vi är inte en låneförmedlare och är inte beroende av bankerna vilket innebär att vi kan ha en helt annan process. I vanliga fall tar det massor med tid och pappersarbete för att flytta ett lån. Det har vi bytt ut till att bara skicka en bild på sin senaste månadsfaktura, all övrig administration sköter vi”, säger Mikael Hussain. 

Så ni tar över kundernas kredit och blir utlånare?

”Precis. Vi kommer stå under Finansinspektionens tillsyn och lånar ut pengar på egen bok.”

Tillståndet för konsumentkreditgivning fick Anyfin av Finansinspektionen i början av augusti och lanseringen kommer ske under hösten. 

Har ni tagit in externt kapital?

”Många har visat intresse och varit nyfikna på vad vi vill bygga, men mer än så kan jag tyvärr inte säga i dagsläget”, säger Mikael Hussain. 

Läs mer: Bofink vill optimera ditt bolån

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer