Hoppa till innehållet

Klarna om bankplanerna: "Det här är en nystart för oss"

Det svenska betalbolaget Klarna har efter 20 månaders väntan fått sin banklicens av Finansinspektionen. ”Vi ser en enorm möjlighet att ta en betydande marknadsandel”, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski till Di Digital.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.

”Det här är något vi har längtat efter att få på plats. För oss är det här en nystart för bolaget. Vi ger oss in i ett nytt segment, vi har satt infrastrukturen och vi har starka ägare bakom oss som är med och driver på förändringen”, säger Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski till Di Digital.

Läs mer: Klarna blir bank: "Vi ska omforma sektorn" 

Klarna som 2015 hade en transaktionsvolym på nästan 130 miljarder kronor och 60 miljoner kunder i Europa är nu det största europeiska fintechbolaget att ha en banklicens, uppger Financial Times.

Med 60 miljoner användare uppger Klarna för Di Digital att de redan är en av Europas största banker. Klarna-vd:n tror att bolagets upparbetade relationer till kunderna kommer att hälpa dem att locka bankkunder.

”Klarna används i dag av nästan 7 miljoner svenskar årligen. Vi har en etablerad relation till våra kunder kopplad till just finansiella tjänster. Vi ser en enorm möjlighet att ta en betydande marknadsandel.”

Läs mer: Analys: ”Därför är Klarna inte längre en startup” 

Han passar samtidigt på att ge en känga till storbankerna.

”Bankindustrin har höga vinster, och många skulle säga, en bristfällig konkurrens, som inte gynnar konsumenten.”

I Financial Times uppgavs under måndagen att banksatsningen skulle innefatta bland annat lönekonton och betalkort. Men Sebastian Siemiatkowski vill inte bekräfta detta. Inte heller när några banktjänster kommer lanseras, eller på vilka marknader.

Men han ger ändå en ledtråd om att det är som en nischad digital bank som Klarnas framtid finns.

”Marknaden får se det i takt med att vi lanserar tjänster. Men vi tror att bankindustrin går från lokalt starka aktörer med en bred produktportfölj, till att bli globala och specialiserade.”

För exempelvis bostadslån eller pensionssparande finns det andra nischade aktörer, säger han.

”Med det sagt så är det inte otänkbart att Klarna tillsammans med en partner rekommenderar en bolåneföremedlare.”

Sebastian Siemiatkowski har flera gånger uttryckt sig kritiskt mot storbankerna för vad han upplever som dålig kundservice till höga priser.

Förra hösten till exempel spådde han att deras bolånemarginaler skulle kollapsa inom några år.

Läs mer: Klarnas vd: ”Bankernas bolånemarginaler är hotade” 

Finns det inte en risk att Klarna blir trögrörliga nu när ni blir bank?

”Jag försöker säkerställa att vi är snabbrörliga och en startup i sinnet, men samtidigt är som en bank vad gäller trygghet, risk och regelefterlevnad. Med modern teknik finns det spännande sätt att uppnå både och.”

Varför är storbankerna fortfarande dominanta?

”Det kan man skriva en uppsats om. Det här är en förtroendebransch och det tar tid. Kunderna är försiktiga, bankerna har starka varumärken och hittills har det varit alldeles för svårt att byta. Men generationsskiftet som pågår bland kunderna och ett nytt bankdirektiv från EU kommer att driva på förändringen."

Är tanken att Klarna Bank ska ersätta eller komplettera kundernas nuvarande bankval?

”Vi får se. Men det är klart att om vi idag har förtroendet att hantera betalningar så är det inte otänkbar att vi utvecklas i en riktning där vi tar ansvar för mer än bara vardagliga köp på nätet.”

Man kommer inte att få se några Klarna Bank-kontor ute på stan. Sebastian Siemiatkowski ifrågasätter om banker över huvud taget kommer att ha fysiska kontor i framtiden.

”Nu måste man fråga sig om kontoren fortfarande har en roll att spela. Se vad aktörer som Kry och Min Doktor har gjort genom att erbjuda läkartjänster över video. Varför kan inte banktjänster ske på samma sätt?”

 I en intervju kallade du Klarna bankvärldens Ryanair, varför då?

”Bankindustrin står inför samma förändringar som när flygindustrin avreglerades. Säga vad man vill om Ryanair. De har förändrat flygindustrin. Vi vill ta på oss ledartröjan och driva på förändringen av bankindustrin i Europa.”

Läs mer: Tidslinje över Klarna: Från sågat studentprojekt till betalfenomen 

 

FAKTARUTA: Från kreditmarknadsbolag till bank

Banker och kreditmarknadsbolag har som huvudsaklig verksamhet att ta emot insättningar från allmänheten och att bevilja krediter för egen räkning. För att bli bank krävs ett tillstånd, en så kallad bankoktroj, vilket ges ut av Finansinspektionen.

Ett kreditmarknadsbolag, vilket Klarna tidigare varit verksamt som, skiljer sig inte mycket från en bank. Även de är underställda Finansinspektionen och både banker och kreditmarknadsbolag har rätt att bedriva inlåning och utlåning samt innefattas av statens insättningsgaranti.

Den stora skillnaden mellan kreditmarknadsbolag och banker är att banken måste vara ansluten till minst ett generellt betalningssystem, antingen via clearingsystem som bankgirot eller via kortsystem som Visa och Mastercard.

1980 fanns det 14 bankaktiebolag och 420 medlemsbanker i Sverige. I dag finns det 41 bankaktiebolag, 2 medlemsbanker och 47 sparbanker. Klarna är nu ett bankaktiebolag.

Källa: Finansinspektionen  


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera