Annons

Klarna om bankplanerna: "Det här är en nystart för oss"

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Det svenska betalbolaget Klarna har efter 20 månaders väntan fått sin banklicens av Finansinspektionen. ”Vi ser en enorm möjlighet att ta en betydande marknadsandel”, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det här är något vi har längtat efter att få på plats. För oss är det här en nystart för bolaget. Vi ger oss in i ett nytt segment, vi har satt infrastrukturen och vi har starka ägare bakom oss som är med och driver på förändringen”, säger Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski till Di Digital.

Läs mer: Klarna blir bank: "Vi ska omforma sektorn" 

Klarna som 2015 hade en transaktionsvolym på nästan 130 miljarder kronor och 60 miljoner kunder i Europa är nu det största europeiska fintechbolaget att ha en banklicens, uppger Financial Times.

Med 60 miljoner användare uppger Klarna för Di Digital att de redan är en av Europas största banker. Klarna-vd:n tror att bolagets upparbetade relationer till kunderna kommer att hälpa dem att locka bankkunder.

”Klarna används i dag av nästan 7 miljoner svenskar årligen. Vi har en etablerad relation till våra kunder kopplad till just finansiella tjänster. Vi ser en enorm möjlighet att ta en betydande marknadsandel.”

Läs mer: Analys: ”Därför är Klarna inte längre en startup” 

Han passar samtidigt på att ge en känga till storbankerna.

”Bankindustrin har höga vinster, och många skulle säga, en bristfällig konkurrens, som inte gynnar konsumenten.”

I Financial Times uppgavs under måndagen att banksatsningen skulle innefatta bland annat lönekonton och betalkort. Men Sebastian Siemiatkowski vill inte bekräfta detta. Inte heller när några banktjänster kommer lanseras, eller på vilka marknader.

Men han ger ändå en ledtråd om att det är som en nischad digital bank som Klarnas framtid finns.

”Marknaden får se det i takt med att vi lanserar tjänster. Men vi tror att bankindustrin går från lokalt starka aktörer med en bred produktportfölj, till att bli globala och specialiserade.”

För exempelvis bostadslån eller pensionssparande finns det andra nischade aktörer, säger han.

”Med det sagt så är det inte otänkbart att Klarna tillsammans med en partner rekommenderar en bolåneföremedlare.”

Sebastian Siemiatkowski har flera gånger uttryckt sig kritiskt mot storbankerna för vad han upplever som dålig kundservice till höga priser.

Förra hösten till exempel spådde han att deras bolånemarginaler skulle kollapsa inom några år.

Läs mer: Klarnas vd: ”Bankernas bolånemarginaler är hotade” 

Finns det inte en risk att Klarna blir trögrörliga nu när ni blir bank?

”Jag försöker säkerställa att vi är snabbrörliga och en startup i sinnet, men samtidigt är som en bank vad gäller trygghet, risk och regelefterlevnad. Med modern teknik finns det spännande sätt att uppnå både och.”

Varför är storbankerna fortfarande dominanta?

”Det kan man skriva en uppsats om. Det här är en förtroendebransch och det tar tid. Kunderna är försiktiga, bankerna har starka varumärken och hittills har det varit alldeles för svårt att byta. Men generationsskiftet som pågår bland kunderna och ett nytt bankdirektiv från EU kommer att driva på förändringen."

Är tanken att Klarna Bank ska ersätta eller komplettera kundernas nuvarande bankval?

”Vi får se. Men det är klart att om vi idag har förtroendet att hantera betalningar så är det inte otänkbar att vi utvecklas i en riktning där vi tar ansvar för mer än bara vardagliga köp på nätet.”

Man kommer inte att få se några Klarna Bank-kontor ute på stan. Sebastian Siemiatkowski ifrågasätter om banker över huvud taget kommer att ha fysiska kontor i framtiden.

”Nu måste man fråga sig om kontoren fortfarande har en roll att spela. Se vad aktörer som Kry och Min Doktor har gjort genom att erbjuda läkartjänster över video. Varför kan inte banktjänster ske på samma sätt?”

 I en intervju kallade du Klarna bankvärldens Ryanair, varför då?

”Bankindustrin står inför samma förändringar som när flygindustrin avreglerades. Säga vad man vill om Ryanair. De har förändrat flygindustrin. Vi vill ta på oss ledartröjan och driva på förändringen av bankindustrin i Europa.”

Läs mer: Tidslinje över Klarna: Från sågat studentprojekt till betalfenomen 

 

FAKTARUTA: Från kreditmarknadsbolag till bank

Banker och kreditmarknadsbolag har som huvudsaklig verksamhet att ta emot insättningar från allmänheten och att bevilja krediter för egen räkning. För att bli bank krävs ett tillstånd, en så kallad bankoktroj, vilket ges ut av Finansinspektionen.

Ett kreditmarknadsbolag, vilket Klarna tidigare varit verksamt som, skiljer sig inte mycket från en bank. Även de är underställda Finansinspektionen och både banker och kreditmarknadsbolag har rätt att bedriva inlåning och utlåning samt innefattas av statens insättningsgaranti.

Den stora skillnaden mellan kreditmarknadsbolag och banker är att banken måste vara ansluten till minst ett generellt betalningssystem, antingen via clearingsystem som bankgirot eller via kortsystem som Visa och Mastercard.

1980 fanns det 14 bankaktiebolag och 420 medlemsbanker i Sverige. I dag finns det 41 bankaktiebolag, 2 medlemsbanker och 47 sparbanker. Klarna är nu ett bankaktiebolag.

Källa: Finansinspektionen  


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer