Annons

Klarna sågar Bolunds kreditstopp: ”Stora brister”

Per Bolund (MP) står bakom förslaget om att ta bort krediter som förstaval inom e-handeln.
Per Bolund (MP) står bakom förslaget om att ta bort krediter som förstaval inom e-handeln. Foto: Di
Med en ny lag vill regeringen att nätshoppare ska tänka ett varv extra innan de väljer kredit som betalsätt. Förslaget sågas av betalbolaget Klarna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen kunde Di Digital avslöja att svenska nätbutiker tjänar extra mycket pengar när deras kunder betalar på kredit och att e-handlarna i vissa fall får ta del även av de intäkter som uppstår när kundernas fakturor går vidare till inkassobolag.

Genom en lagändring som föreslås träda i kraft den 1 mars 2020 vill regeringen göra det till ett aktivt val för nätshoppare att köpa på kredit.

Lagförslaget som nyligen har varit ute på remiss innebär i praktiken att nätbutiker inte ska få först presentera – eller själva fylla i – kredit som betalsätt, om andra alternativ finns. 

Förändringen i e-handeln skulle i sin tur påverka kreditgivande betalbolag såsom Klarna, Qliro, Svea Ekonomi och Collector.

”Vi kunder ska bestämma hur vi vill betala. Då ska vi inte luras in i betalvägar som kostar mer och innebär risker”, motiverade finansmarknadsminister Per Bolund lagförslaget i en intervju med Di Digital från tisdagen.

Redan innan remissrundan var färdig kritiserade Klarna lagförslaget offentligt.

”Detta är inte något som staten varken bör eller ska lagstifta om”, skrev kommunikationschefen Aoife Houlihan på företagets blogg i början av juli.

Nu har Klarna utvecklat kritiken i sitt remissvar. Betalbolaget är för övrigt det enda företaget som har inkommit med ett svar.

Förslaget innehåller ”dessvärre ett antal förhållandevis stora brister”, skriver Klarna som menar att det finns risker med att ”premiera direktbetalningar framför fakturabetalning vid köp online”.

Lagen skulle innebära ”praktiska problem” och ökade kostnader för e-handlarna eftersom de måste bygga om sina kassor, utan att kundernas intressen skulle tas tillvara, menar betalbolaget som vill att frågan därför ska utredas vidare.

Klarna påpekar bland annat att en fakturabetalning - men inte en kortbetalning - ger kunden möjlighet att kontrollera att varan de har fått hem är i önskat skickat innan den betalas.

”Mot bakgrund av promemorians uttalade syfte ter det sig märkligt att genom lagstiftning uppmuntra konsumenter att betala med kreditkort (som i regel är förenade med höga kostnader för konsumenten med t.ex. årliga avgifter och förseningsränta) framför en avgiftsfri faktura”, skriver Klarna.

Ett annat område som Klarna pekar ut som hotat av lagförslaget är innovationskraften hos svenska bolag:

”Förslaget riskerar dessutom att hämma utvecklingen av de nya tjänster och produkter som under många år gjort svenska techbolag till några av de främsta i världen inom detta område, och kraftigt försämra dessa bolags konkurrenskraft både nationellt och internationellt.”

I sitt remissvar hänvisar betalbolaget också till en undersökning som visar att en majoritet av de svenska kunderna föredrar att det förvalda betalsättet baseras på hur man som kund tidigare valt att betala. Klarna skriver dessutom att fakturaköp är en populär betalmetod och uppger att en knapp fjärdedel av de egna kunderna ”alltid” väljer faktura om alternativet ges.

Det resonemanget avfärdade finansmarknadsminister Per Bolund i en intervju med Di Digital från tisdagen.

”Det är inte tillräckligt starka argument. Det är ingen stor ansträngning för kunden att klicka i på en hemsida om den vill betala på kredit”, sade han.

Läs mer: Ministern rasar mot fula kreditknepet: ”Orimlig affärsmodell” 

Även branschorganisationen Swefintech, som företräder 58 fintechbolag, har inkommit med ett remissvar.

De motsätter sig lagändringen och anser att det ”kommer att hämma utvecklingen inom denna sektor och riskerar att bromsa utvecklingen mot fler alternativ som underlättar och förenklar för slutkonsumenter att göra köp online”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer