Annons

Klarna slår Spotify på listan över elitbolagen

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: Jesper Frisk
Taxiresor, betalningar och rymdresor. Det är några av de branscher som världens mest revolutionerande bolag verkar inom, skriver CNBC.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är amerikanska CNBC som för fjärde året i rad rangordnar världens 50 mest revolutionerande onoterade bolag. I topp placerar sig taxi- och samåkningstjänsten Uber följt av uthyrningstjänsten Airbnb och den indiska betalplattformen Ezetap.

Även två av våra svenska enhörningar kvalar in på årets lista. Det rör sig om ingen mindre än Klarna på en åttondeplats följt av Spotify på plats nummer 25.

Läs mer: Spotify-grundarna hotar med landsflykt

Gemensamt för de 50 bolagen är att samtliga är riskkapitalfinansierade och tillsammans har de tagit in omkring 333 miljarder kronor. Än så länge ser det ut att ha varit en bra investering och CNBC uppskattar att de 50 bolagens totala marknadsvärde uppgår till 1 963 miljarder kronor.

Det är dock inte enbart digitala bolag som kvalar in på listan och på plats 30 hittar vi till exempel superentreprenören Elon Musks rymdbolag SpaceX.

Världens tio mest revolutionerande bolag

1. Uber

2. Airbnb

3. Ezetap

4. Palantir Technologies

5. 23andMe

6. Bloom Energy

7. Ginkgo Bioworks

8. Klarna

9. Blippar

10. Coursera

Källa: CNBC.

Läs mer: Hon vill revolutionera läkemedelsbranschen med vårt DNA

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer