Hoppa till innehållet

Klarna tar in 300 miljoner kronor

Klarna tar in 300 miljoner kronor i form av företagsobligationer för att finansiera sitt växande kreditsegment.

Sebastian Siemiatkowski, Klarnas grundare och VD.
Sebastian Siemiatkowski, Klarnas grundare och VD.

Under 2015 växte Klarna med 28 procent och omsatte 2,8 miljarder kronor. För att fortsätta sin snabba tillväxttakt behöver finansbolaget ett kassatillskott.

Klarna (NTL), som tidigare har tagit in över 2 miljarder kronor i riskkapital, tar nu in ytterligare 300 miljoner kronor i form av företagsobligationer. Detta för att ”diversifiera” bolagets finansieringskällor.

Obligationerna ger Klarna en kapitalinjektion samtidigt som bolaget slipper ge bort fler ägarandelar, enligt finanschefen Hannes Wadell.

”Det här är ett effektivt sätt för oss att slippa göra en nyemission. Det är en kapitalform som möter de kraven som vi har på oss och gör det på ett kostnadseffektivt sätt”, säger han.

Läs även: Klarna slår Spotify på listan över elitbolagen

Klarna tar in pengarna för att kunna fortsätta erbjuda sina kredittjänster.

”I och med att vi tar vårt första kapitalmarknadslån så öppnar vi för en ny finansieringskälla och det stärker oss när vi finansierar vår framtida tillväxt. Det ger oss även en starkare ställning”‚ säger Hannes Wadell.

Di Digital har tidigare rapporterat om Klarnas bankplaner. Betalbolaget flaggade i oktober i fjol för att framöver erbjuda både egna betalkort, egna sparkonton och direktbetalningar för privatkunder. I samma veva ansökte bolaget om ett banktillstånd hos Finansinspektionen. 

Klarna erbjuder redan sina kunder möjligheten att betala sina fakturor två veckor efter köpet utan extra kostnad.

Klarna har tidigare sålt aktier värda 200 Mkr till Skandia, tagit in 680 Mkr av bland andra riskkapitalbolagen Northzone och Wellington och ytterligare kapital av Niklas Zennströms investmentbolag Atomico och amerikanska Sequoia.

Vilka som har köpt obligationerna i Klarna vill däremot bolagets finanschef Hannes Wadell inte uppge, men det rör sig om stora nordiska obligationsinvesterare.

”Vår räntemarginal på denna efterställda obligation är 4,5 procent och vi tycker att det är ett kvitto på att vi har mognat och att vi ses som en stabil och stark spelare. Vi kommer även ut billigare än många jämförbara bolag vilket är en kvalitetsstämpel”, säger Hannes Wadell.

Läs även: Klarna går in i den fysiska butikshandeln

För att kunna ge ut företagsobligationer ändrade Klarna sin bolagsstatus från privat till publikt bolag. Det är däremot inte ett tecken på att de planerar en börsnotering, enligt Hannes Wadell.

”Det är helt orelaterat till en börsnotering. En börsnotering är inte aktuell i nuläget utan anledningen till att vi går från privat till publikt bolag är för att kunna göra den här skuldkapitalmarknaden tillgänglig för oss”, säger han och fortsätter:

”Vi växer väldigt snabbt och det här är ett sätt att möjliggöra fortsatt snabb tillväxt.”


Läs mer: Här är Klarnas bankplaner

Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera