Hoppa till innehållet

Börsaktuella Klarna tar in nytt kapital – värderas till 93 miljarder kronor

Klarna tar in 5,7 miljarder kronor och bolagets värdering skjuter i höjden. Pengarna ska användas till expansion – främst i USA där både kundantalet och kreditförlusterna ökat kraftigt under det senaste året.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.Foto: Jack Mikrut

Det svenska betal- och kreditbolaget Klarna tar in 650 miljoner dollar, motsvarande nästan 5,7 miljarder kronor, i nytt kapital. 

Transaktionen värderar hela Klarna till hela 10,65 miljarder dollar eller 93 miljarder kronor. Det är en nästan dubbelt så hög summa som under hösten 2019 när bolaget senast fyllde på sin kassa.

Pengarna ska finansiera Klarnas vidare produktutveckling, utöka företagets geografiska närvaro och särskilt understödja tillväxten i USA, heter det.

Klarna har nyligen uppgett att USA snart kommer att bli företagets största marknad – före Sverige och Tyskland – och att en börsnotering troligtvis kommer att ske där inom ett till två år. 

Ungefär 1,2 miljoner amerikaner använder nu bolagets app varje månad, som möjliggör för konsumenter att delbetala varor oavsett vilken butik köpen kommer från, och bolaget har totalt över 9 miljoner kunder i landet.

Nya investerare i nyemissionen är det amerikanska riskkapitalbolaget Silver Lake, Singapores statliga fömögenhetsfond GIC, samt de internationella fondjättarna Blackrock och HMI Capital.

Den svenska mediekoncernen Bonnier köper också in sig i bolaget genom att förvärva existerande aktier, precis som amerikanska Technology Crossover Ventures och brittiska Merian Chrysalis.

Enligt egen utsago har företaget i dag runt 90 miljoner konsumenter i 17 olika länder och totalt 235 000 handelspartners, där Klarna integrerat sina betallösningar direkt i deras nätbutiker.

Expansionen har dock varit dyrbar för Klarna, som fram till i fjol varit lönsamt sedan start. Under det första halvåret 2020 omsatte bolaget 4,5 miljarder kronor, men noterade en förlust på drygt 550 miljoner kronor. Det kan bland annat härledas till kraftigt ökade kreditförluster.

Bland Klarnas nuvarande storägare utmärker sig riskkapitalbolagen Sequoia Capital, Dragoneer, Permira, Northzone samt Atomico, det kinesiska betalbolaget Ant Group, den danske miljardärden Anders Holch Povlsen och den australiska storbanken Commonwealth Bank of Australia. 

Klarna grundades 2005 i Stockholm av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson. Trion har fortfarande betydande ägarandelar kvar i företaget.

”Klarnas unika erbjudande, konsumenternas förtroende och vårt globala nätverk av handlare kommer att visa sig vara en utmärkt plattform för ytterligare tillväxt. Klarna-teamet är hedrade av att välkomna investerare i världsklass som valt att stödja vårt uppdrag att bli världens favoritsätt att handla”, säger vd:n Sebastian Siemiatkowski, i ett uttalande.

Läs mer: Klarna värvar ny finanschef inför börsnoteringen

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera