Annons

Klarna växer kraftigt – startar hubb i Berlin

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: Evelina Carborn/Jonas Eng
Klarna har nyanställt fler än 200 personer i år. En stor del av rekryteringen sker i Berlin, där fintechbolaget skapar en ingenjörshubb, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klarna anställer just nu aggressivt. Sedan årsskiftet har betaljätten rekryterat över 200 personer. Antalet anställda överstiger nu 2000, en siffra som även omfattar konsulter som arbetar med bolaget.

Rekryteringen följer vd:n Sebastian Siemiatkowskis uttalade mål att anställa 1000 personer på tolv månader. Det skulle ge ett nära 60 procent större team.

”Rekryteringen sker inom verksamhetens alla områden och marknader men det kommer att ligga ett särskilt fokus på utvecklings- och produktsidan”, säger Klarnas talesperson Aoife Houlihan.

Flera källor uppger för Di Digital att en stor del av tillskotten sker i Berlin, där Klarna bygger en ingenjörshubb.

Fintechbolaget ska ha valt Berlin för ändamålet eftersom det är lättare att hitta utvecklare där än i Stockholm. Bostadssituationen är också mindre ansträngd.

Dessutom är Klarnas huvudkontor på Sveavägen fullt, enligt en av Di Digitals källor.

Läs mer: Klarna rensar i chefsleden: ”Gullar inte med personalen” 

Klarna bekräftar att man investerar i Tyskland men också i Österrike och Schweiz.

”Vi förvärvade Billpay, med bas i Berlin, förra året. Vi har också närvaro i München och Linden och våra behov att växa inom utveckling och produkt blir bara större”, säger Aoife Houlihan.

Hon tillägger att en väsentlig del av rekryteringen också kommer att ske i Sverige.

Tyskland är Klarnas näst största marknad och stod förra året för en tredjedel av omsättningen på 4,3 miljarder kronor. Den svenska marknaden stod för 38 procent.

För ett drygt år sedan köpte Klarna det Berlin-baserade betalbolaget Billpay. I samband med förvärvet ökade antalet Klarna-anställda i Tyskland från drygt 200 till närmare 280. Vid årsskiftet hade 20 procent av bolagets nära 1400 anställda Tyskland som bas.

Läs mer: Klarnas USA-chef lämnar bolaget

Drygt 60 procent av Klarnas anställda var vid årsskiftet baserade i Sverige.

Di Digital har tidigare rapporterat att Klarnas ambitiösa USA-lansering missat försäljningsmålen. Under våren har Klarna också sjösatt en omorganisation där tiotals chefer fått lämna bolaget.

Det är sällan Klarna ”gullar med sina chefer”‚ sade en uppgiftslämnare då.

Under det senaste året har det brittiska riskkapitalbolaget Permira köpt befintliga Klarna-aktier för omkring 2 miljarder kronor. Permira har i genomsnitt fem års horisont på sina investeringar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer