Annons

Klarna växlar upp – siktar på notering

Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital.
Jonas Leijonhufvud, reporter på Di Digital.
Sebastian Siemiatkowski är som Daniel Ek – en grundare som helst skulle slippa bli börs-vd. Men just nu talar det mesta för att hans Klarna ska göra samma resa som Spotify gjorde under 2017, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under måndagen blev det klart. Klarnas planerade jätteemission blev offentlig. Bolaget tar in mer än en miljard från flera storägare. Bland de som deltar i nyemissionen finns den danska miljardären Anders Holch Povlsen, genom sitt Bestseller Group, samt de två riskkapitaljättarna Seqouia och Permira. Även Klarnas tre medgrundare Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth har tecknat nya aktier i bolaget. 

Alla tre grundare är fortfarande storägare i bolaget. Men vd:n Sebastian Siemiatkowski äger mest, med ett innehav på drygt 9 procent. Marknadspriset på aktien indikerar ett bolagsvärde på 34 miljarder kronor just nu, enligt en källa. Det innebär att Siemiatkowskis aktier nu är värda drygt tre miljarder kronor. 

Under åren har han, liksom Daniel Ek, utåt visat att börs-vd inte är något han längtar efter att bli. Men precis som Spotifys grundare kan han bli så illa tvungen. Vill han fortsätta styra över sitt bolag är börsen förmodligen enda alternativet.

Ett tecken på att bolaget planerar att gå till börsen är den febrila aktivitet som just nu råder på Klarna.

Som chef för ett börsnoterat Klarna kan han förmodligen fortsätta bestämma själv. Han kan även använda sin nyfunna likviditet till att investera i tillväxt, både organiskt och via uppköp. 

Vidare är det dags att att aktien blir likvid. Många ägare, inte minst tidiga medarbetare, måste kunna sälja sina aktier.

Ett tecken på att bolaget planerar att gå till börsen är den febrila aktivitet som just nu råder på Klarna. Betaljätten är en bank, satsar på eget betalkort och en strid ström av nya tjänster i appen. Man växer även i USA, bland annat i ett samarbete med nya delägaren Snoop Dogg, ett dyrt men högprofilerat affischnamn. I september i fjol köpte man det brittiska konsumentkreditföretaget Close Brothers Retail Finance, CBRF, för knappt en miljard kronor.

Vidare har Klarna krattat för att kunna göra ännu en nyemission och ta in nya investerare, utanför den befintliga ägarkretsen. Kanske vill man ta in en ännu större summa strax innan noteringen? Även i detta fall skulle man följa Spotify i fotspåren. Kan man tänka sig att Sebastian Siemiatkowski tar in en stor summa pengar från AP-fonder och andra, för att sedan genomföra en direktnotering i Stockholm, eller varför inte New York? 

Gör han det är det ett positivt tecken för Sverige. Klarna skulle då, liksom Spotify, fortsätta vara ett internationellt bolag med huvudkontor i Stockholm. Alternativet är förmodligen att Klarna köps upp. Det funkade i bästa fall bra för Izettle. De tycks bli en relativt självständig del inom Paypal. Klarnas utveckling skulle förmodligen hämmas av ett köp i detta läge. 

Av allt att döma vill Sebastian Siemiatkowski istället lägga in en ny växel, växa och köpa andra bolag. Han ser inte ut att vilja släppa kontrollen än på ett tag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer