Annons

Klarna-veteranen ska hjälpa storbankerna tackla bolåneutmanare

Pär Isaksson, vd och grundare av fintechbolaget Stoer.
Pär Isaksson, vd och grundare av fintechbolaget Stoer. Foto: Joey Abrait
Nystartade fintechbolaget Stoer vill digitalisera storbankernas bolåneprocesser och förbättra deras försvar mot utmanarna på marknaden. Nu backas bolaget av tunga finansprofiler.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nya startupbolag håller på att skriva om spelreglerna på bolånemarknaden, som traditionellt har dominerats av storbankerna. När aktörer som uppstickaren Enkla rubbar balansen med låga räntor och snabba processer, måste bankerna uppdatera sina rutiner, menar Pär Isaksson, grundare och vd för det nystartade fintechbolaget Stoer.

”Ett modernt kundmöte är A och O. Jag tror att det är speciellt viktigt för den yngre generationen som är 25-30 år och ska köpa sitt första bolån. Det gäller oavsett om kundmötet sker i form av självbetjäning hemma i soffan eller på ett bankkontor”, säger han.

Läs mer: Enkla utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent 

Stoers tjänst bygger på att erbjuda bankerna en digital infrastruktur som förenklar och effektiviserar bolåneprocessen i allt från ansökningar till appar och datahantering. Tjänsten integreras i bolånegivarens egna system och Stoer har inget eget varumärke gentemot kunden.

”Vi finns med i hela kundresan, från ansökan och under alla de 50 år som bolånet sedan lever. Därtill bygger vi även compliance (efterlevnad av regler, red anm). Man skulle kunna säga att vi är lika mycket ett regtechbolag som ett fintechbolag”, säger Pär Isaksson.

Vi har en drömuppsättning med affärsänglar som kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt

Med sig i grundarteamet har han en rad branchveteraner, däribland Mats Andersson, tidigare teknikchef på Nordea och Nasdaq, Lina Williamsson, tidigare chef för compliance på Klarna och Kjell Sundquist, före detta finanschef och styrelseledamot på Payex. Själv kommer Pär Isaksson från en bakgrund som it-chef på Klarna. 

”Jag var ansvarig för infrastrukturen som Klarna lanserade i England och USA och byggde den från grunden. Det var en lärorik resa som vi har med oss i bagaget när vi jobbar med Stoer”, säger han.

Läs mer: Bolåneutmanare driver på bankernas digitalisering: "Det är klart att vi påverkas" 

Stoer gör sig redo att lansera tjänsten skarpt i höst och expandera vidare i övriga Norden under 2019. För det krävs kapital. Nu tar bolaget in 10 miljoner kronor i en runda som leds av Swedbanks tidigare finanschef Göran Bronner tillsammans med Lancelots vd Sverker Thufvesson, Intentias grundare Björn Algkvist och Centigos grundare Kristian Liljefors.

”Vi har en drömuppsättning med affärsänglar som kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt. Göran står för spetskompetens inom finans och Björn har en gedigen erfarenhet inom systemutveckling. Även Sverker och Kristian bidrar med råd och dåd i kommande rundor, men också i hur man bygger företag”, säger Pär Isaksson.

Kommentar: Lyckas Enkla börjar även Handelsbanken stänga kontor

Jonas Leijonhufvud, reporter Di Digital, kommenterar uppstickarnas hot mot storbankerna.
Jonas Leijonhufvud, reporter Di Digital, kommenterar uppstickarnas hot mot storbankerna. Foto: Amanda Lindgren
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer