Hoppa till innehållet

Klarnagrundarens fond investerar i energisnåla datacenter

Ökad digitalisering kan å ena sidan bidra till att rädda klimatet genom minskat resande. Å andra sidan orsakar utbyggnad av energislukande datacenter till nya utsläpp. Därför investerar nu Klarnagrundaren Niklas Adalberths riskkapitalfond Norrsken VC i teknik för klimatsmarta datahallar.

De fyra grundarna och delägarna i Norrsken VC är (fr v) David Frykman, Agate Freimane, Niklas Adalberth och Tove Larsson.
De fyra grundarna och delägarna i Norrsken VC är (fr v) David Frykman, Agate Freimane, Niklas Adalberth och Tove Larsson.Foto: Evelina Carborn

Det Barcelonabaserade bolaget Submer har utvecklat en lösning som innebär att behovet av energi till datacenter halveras, enligt bolagets uppgifter. Dessutom minskar användningen av vatten för kylning av utrustningen med upp till 99 procent.

”Dataanvändningen använder mer och mer av den globala tillgången av el. Just nu är det en procent och det förväntas öka kraftigt. En starkt bidragande faktor är att kylningen av datacenter görs på ett traditionellt och ineffektivt sätt, i de allra flesta fall med luftkonditionering”, säger Alexander Danielsson, ansvarig för investeringen hos Norrsken VC.

Förenklat beskrivet går Submers teknik ut på att hårdvaran förvaras i en vätska med speciella egenskaper, som kyler ner utrustningen.

”Hårdvaran sänks ner i vad som ser ut som ett badkar med icke-ledande olja, som är biologiskt nedbrytbar. I den miljön är kravet på kylning mycket lägre. Submer har hittat en särskild komposition av oljan som passar för syftet och dessutom gör att hårdvaran håller mycket längre än annars.”

Den nya tekniken innebär också att datacenter i framtiden kan byggas mer kompakta och därmed även kräver mindre ytor än idag.

Submer grundades 2015 och uppger att de har kunder som Airbus och datacenterföretaget Digital Realty med huvudkontor i San Francisco.

Nu går riskkapitalfonden Norrsken VC tillsammans med en grupp internationella investerare in med drygt 100 miljoner kronor (tolv miljoner dollar) i Submer. Norrsken VC har startats av Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken och är en miljardfond för investeringar i så kallade impact-bolag, det vill säga bolag som förutom att göra ekonomisk vinst också ska bidra till miljö- och samhällsnytta.

Läs mer: Han skapar miljardfond – ska rädda världen 

Att investeringen gjorts mitt under coronapandemin har påverkat processen, berättar Tove Larsson som är en av fyra grundare och delägare i Norrsken VC tillsammans med Niklas Adalberth.

Det gäller särskilt när det kommer till fondens arbete med att syna bolagets teknik, kommersiella potential och möjligheterna att expandera.

”Sedan vi lanserade Norrsken VC har vi sett ett större inflöde av idéer från andra länder runt om i världen. Det ställer nya krav på oss som investerare, särskilt under coronatider när vi ska jobba med bolag som är långt hemifrån. Vi har därför behövt vara kreativa för att kunna göra det i allra största utsträckning på distans – men det har samtidigt minskat avståndet till andra marknader, så vi kommer att jobba vidare med det även efter corona. På det sättet har avstånden krympt, eftersom man ändå träffar alla digitalt”, säger Tove Larsson.

Läs mer: Storbankerna kliver in i Norrskens miljardfond 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera