Hoppa till innehållet

Klarnamiljardären lyfter 100 bolag som ska rädda världen

Klarnas grundare Niklas Adalberth har på några år seglat upp som Sveriges främsta ”impact investerare”. Nu listar hans stiftelse Norrsken 100 nordiska startupbolag vars affärsidé kan få en bestående positiv inverkan på världen. 

Norrskens grundare Niklas Adalberth och vd Erik Engellau-Nilsson.
Norrskens grundare Niklas Adalberth och vd Erik Engellau-Nilsson.

Uttrycket ”impact investment” förvirrar fortfarande många i näringslivet. Men egentligen är grundidén varken ny eller särskilt komplicerad. Det rör sig om investeringar i unga bolag vars affärsidé kan få en positiv bestående inverkan på världen. I många fall handlar det om innovationer inom förnybar energi, återvinning eller minskning av svinn.

”Vi tror att kraften i företagande och entreprenörskap kan vara nyckeln till att lösa de största samhällsutmaningarna”, säger Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken Foundation. 

Stiftelsen grundades 2016 av Niklas Adalberth, en av de tre grundarna bakom betalbolaget Klarna. Han har personligen donerat 700 miljoner kronor till stiftelsen, pengar som ska räcka för att täcka löner, kontorshyra och annat i 40 år. I stiftelsens lokaler, Norrsken House på Birger Jarlsgatan, sitter 120 olika startups som jobbar för att lösa samhällsutmaningar med hjälp av ny teknik och entreprenörskap. Totalt tog de in 600 Mkr i riskkapital från externa investerare under 2018.

Norrsken har även en egen investeringsfond i vilken man tagit in 250 miljoner kronor. Pengarna kommer främst från miljardärer som Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander, Mojangs medgundare Carl Manneh och Sebastian Knutsson från King. Totalt har Norrsken investerat i 16 bolag med världsförbättrande ambitioner. Några exempel är: flykting-apparna Welcomeapp och Just Arrived, Karma och Matsmart, som minskar svinn i matsektorn, och Kognity, som jobbar med digitala läroböcker. 

”I dag mäts framgång ofta enbart i termer av värdering och tillväxt. Vi tycker att man missar en dimension, nämligen påverkan som bolag har på samhället. Därför vill vi lyfta fram impact-startups, bolag vars själva affärsmodell är att lösa samhällsutmaningar eller miljö- och klimatproblem”, säger Erik Engellau-Nilsson.

För att lyfta fram positiva exempel har Norrsken gått igenom nordiska impactbolag och rankat dem baserat på potentialen till inverkan i affärsmodellen. De har tittat på hur användarupplevelsen och produkten ser ut, hur skalbar lösningen är och försökt uppskatta hur stora möjligheter grundarna bakom bolaget har att lyckas. 

Resultatet är Norrskens ”Impact 100”-lista som Niklas Adalberth presenterar under torsdagen, i samband med Di Impact Summit i Åre (se faktaruta). Drygt 60 procent av bolagen från Sverige medan resten kommer från övriga Norden. Fyra av tio bolag har kvinnliga grundare, vilket är en betydligt högre andel än i startupsektorn överlag. 

”Vi har samlat dessa bolag för att göra det enkelt för personer som letar efter syftesdrivna jobb och för att visa på den samlade positiva kraft som de här bolagen tillsammans utgör”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Minst tre av bolagen, Trine, Eneo och Bright Sunday, jobbar med att påskynda övergången till hållbar energiproduktion. Men blandningen är stor. Doctrin jobbar med att effektivisera vården, Acuminor med att minska penningtvätt, och Grace Health har som mål att att bygga nya hälsolösningar för kvinnor i fattiga områden.

”Det här är startskottet på ett arbete som kommer att kulminera i Impact Week, som går av stapeln i slutet av september”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Nästa månad öppnas Norrskens hemsida för nomineringar av andra företag som de har missat. Besökare inbjuds även att rösta fram kandidater till de som har chans att vinna under Impact Week.

Faktaruta: Norrskens Impact 100-lista:

1928 Diagnostics
29k
Acuminor
Add Truly
ADDI Medical
Alex Health
Altered
AppJobs
Be My Eyes
Bloodlink
Blue Call
Blueye
Bright Sunday
Brighter
BYON8
Cellink
Ceretai
CHOOOSE
Coala life
Cross Technology Solutions
Cuviva
Deligate
Develop Diverse
Differchat
Doctrin
Dragonbox
Drug Stars
EdQu
Einride
Elsa
Emmy Clothing Company
EMPE Diagnostics
Empower
Eneo
Engaging Care
Enyday
EpiShine
Fifth Corner Inc. Oy
Flow Neuroscience
Funzilife
Globhe
GoFrendly
Grace Health
Greeneley
Handiscover
Hygglo
ICEYE
Ignitia
Impactpool
JodaCare
Kamu Health
Kara Connect
Karma
Kognity
Kokoa
Learning to Sleep
Learnox
Listen
MapLauncher
Matsmart
Medituner
Meru Health
Mightifier
Miiskin
Mimbly
Minnmera
Monsenso
Nabobil
No isolation
Noona
Nord Sense
Normative
Northvolt
Nuuka
Nuvoair
Orbital Systems
Panion
PantaPå
Pawa
Prion
QuizRR
ResQ Club
Sellpy
Sidekick Health
Skymining
Someturva
Strawbees
The Good Fridge
Tibber
Too Good to Go
Total Ctrl
Trine
Trustrace
Used By
Visiba care
Welcome app
Whywaste
Winningtemp
Worldfavor
Woshapp

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera