Annons

Klarnas grundare drog in 700 Mkr – anställda gick back

Klarnas grundare, fotograferade 2015. Från vänster: Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth.
Klarnas grundare, fotograferade 2015. Från vänster: Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth. Foto: Joey Abrait
Klarnas tre grundare tjänade hundratals miljoner kronor på sina optioner. Året efter gick dussintals av betaljättens anställda back på sina. Här är storyn bakom chefsavhoppen på Klarna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Aktieoptioner används flitigt som incitament inom den växande svenska techsektorn. På så vis kan de anställda ta del av värdeökningen i bolag som Spotify eller Izettle.

Beskattningen av personaloptioner är också en högt prioriterad politisk fråga för sektorn, där grundarna för sektorns största bolag varit ivriga förespråkare av lägre skatter.

I fallet Klarna, betal- och kreditbolaget som värderas till omkring 20 miljarder kronor, har vinsterna från de interna optionsprogrammen till allra största del hamnat i de tre grundarnas fickor.

Di Digital har kartlagt hur det gick till.

***

Sommaren 2015 stiger Klarnas bolagsvärde kraftigt i samband med att tre riskkapitalbolag köper en större post aktier. Värderingen på drygt 19 miljarder kronor är mer än dubbelt så hög som ett år tidigare. I samband med det blir också Klarnas tre grundare hundratals miljoner kronor rikare.

Mellan juni och augusti löser Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Viktor Jacobson in aktieoptioner de tecknat fem år tidigare.

För dessa betalar de 279 miljoner kronor, enligt handlingar registrerade hos Bolagsverket. För att ha råd med affären har de, enligt Di Digitals uppgifter, lånat ihop pengarna från flera externa finansiärer.

När Klarnas värdering rusar den sommaren blir samma post värd drygt 1 miljard kronor. Grundarna gör omkring 700 miljoner kronor i vinst på sina optioner.

Följande månad, i september 2015, lämnar Niklas Adalberth Klarna för att ägna sig åt välgörande tech med sitt nya projekt Norrsken.

**

Ett knappt år senare, strax före midsommar 2016, landar ett kortfattat mejl hos drygt 60 chefer på Klarna. I avsändarfältet står en anonym funktionsadress.

Beskedet är kortfattat, enligt fem av varandra oberoende källor med insyn i Klarna.

Optionernas lösenpris är högre än vad marknaden är beredd att betala. Alltså finns det inga köpare.

Optionerna blir inte bara värdelösa utan också en förlustaffär för de anställda, som betalat tiotusentals kronor för att teckna dem, enligt Di Digitals uppgifter. Besvikelsen sprider sig fort.

Att göra det med mer hjärta tar inte längre tid

Att cheferna gick back på sina optioner har tidigare rapporterats av Breakit, men nu framkommer ett flertal detaljer om hur processen sköttes internt.

Klarnas optionsprogram har under flera år använts som incitament för cheferna att få sina team att prestera bättre, enligt flera av Di Digitals källor. Många önskar att Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski själv hade lämnat beskedet om de förfallna optionerna.

”Att göra det med mer hjärta tar inte längre tid och det är inte heller mindre effektivt”, säger en av Di Digitals källor.

Flera anställda inom Klarna ska ha uppmuntrats att avstå löneförhöjningar för att i stället teckna optioner, uppger en av källorna.

Dessutom är många medvetna om att grundarna själva tjänat stora summor pengar på aktieoptioner året tidigare. Inför den försäljningen ska Sebastian Siemiatkowski enligt flera källor ha åkt på affärsresor för att hitta köpare till aktien och höja priset. Ingen liknande ansträngning sker året efter för att säkerställa avkastning åt de anställda, uppger källorna.

Men alla Klarnas chefer går inte back på sina optioner. 

Ett tiotal personer har tecknat dyrare optioner som inte kräver en lika hög värdeökning i aktien för att ge avkastning. Enligt Di Digitals källor erbjuds dessa till en mindre och högre uppsatt skara i personalen. Under 2016 löser dessa personer in optioner för totalt 74 miljoner kronor, vilket ger en vinst på nära 100 miljoner kronor enligt det dåvarande marknadspriset.

Läs mer: Klarna växer kraftigt – startar hubb i Berlin 

Dessutom kan nyckelpersonerna bakom det israeliska bolaget Analyzd, som Klarna förvärvade 2011, under 2015 köpa aktier för sammanlagt 117 miljoner kronor under sitt optionsprogram. Det framgår av handlingar hos Bolagsverket. Vid samma tid är marknadsvärdet på dessa cirka en halv miljard kronor.

Men för de drygt 60 mellancheferna som tecknade det billigaste optionspaketet blir det en förlustaffär.

***

Det är inte ovanligt att aggressiva optionspaket inte ger någon avkastning. I Klarna-chefernas fall hade aktiepriset behövt stiga tre gånger mellan 2011 och 2016 för att det skulle leda till någon bonus. Programmet kallades därför ”3X”.

Men flera av Di Digitals källor vittnar om ett brett missnöje kring hur Klarnas högsta chefer – främst vd Sebastian Siemiatkowski och vice vd Niklas Adalberth – kommunicerade kring optionsprogrammen.

Optimismen som rådde inom bolaget 2011 och framåt antydde att Klarna inte skulle ha något problem att öka kraftigt i värde – och att de anställda därmed skulle tjäna extra pengar på framgången.

Det talades mindre sällan om att Klarnas aktiepris ökade nära fem gånger mellan 2010 och 2011, och att en trefaldig ökning därifrån var ett högt ställt mål.

”Folk var hänförda av dialogen internt. De antog att optionsprogrammen skulle gå plus”, säger en uppgiftslämnare.

Klarna ska enligt en av Di Digitals källor ha skickat ut ett Excel-ark till anställda som övervägde eller redan hade tecknat optioner. Där kunde man räkna ut hur stor vinsten skulle bli om Klarnas bolagsvärde ökade ett visst antal gånger innan optionerna löpte ut. Ursprungsvärdet i Excel-filen var att Klarnas aktiepris skulle tiofaldigas. I själva verket steg bolagsvärdet 2,6 gånger mellan 2011 och 2016.

Läs mer: Klarna rensar i chefsleden: ”Gullar inte med personalen”

Det råder delade meningar om hur upptrissad stämningen var internt kring optionsprogrammen. Flera källor återkommer till ett möte på Stockholm Waterfront en tid innan optionerna löpte ut. En del ska ha lämnat mötet med intrycket att det såg ljust ut för det så kallade 3X-programmet, medan andra förstod att det skulle bli svårt att få tillbaka några pengar.

***

Året efter optionsprogrammet löper ut får en del chefer som gått back på sina optioner särskilda bonusar. Klarna betalar 2017 ut 6 miljoner kronor till 14 personer under 2017. Summan är dubbelt så hög som bonusutbetalningen som skedde 2016.

Men många av de 60 personer som tecknat optioner i 3X-programmet blir utan bonusar, enligt flera av Di Digitals källor.

Året efter optionernas förfall lämnar ett dussintal Klarna-chefer bolaget för nya uppdrag. Flera av källorna anger optionsmissen som ett viktigt skäl till avhoppen.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har inte velat ställa upp för en intervju om optionsprogrammet. Bolaget kommenterar heller inte de nya uppgifter som framkommer om hur ledningen hanterade situationen.

”Vi har inga ytterligare kommentarer än de vi gav för över ett år sedan när Breakit rapporterade på ett liknande sätt om detta. Vi uppmuntrar alla individer som har frågor att kontakta oss direkt då vi alltid finns tillgängliga att svara på frågor om detta”, säger Klarnas talesperson Aoife Houlihan i ett mejl. 

Di Digital har sökt Niklas Adalberth utan resultat.

Izettles vd: Personaloptioner är löntagarfonder

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer