Annons

Klarnas nya storägare: Amerikansk jätte gick in med miljarder

Sebastian Siemiatkowski står i strålkastarljuset efter Klarnas senaste jätterunda.
Sebastian Siemiatkowski står i strålkastarljuset efter Klarnas senaste jätterunda. Foto: Jack Mikrut (Di).
Det amerikanska riskkapitalbolaget Silver Lake stod för den absoluta merparten av kapitalet när Klarna fyllde på kassan – och avancerar högt upp på det börsaktuella betal- och kreditföretagets ägarlista. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det stod nyligen klart att Klarna tar in 5,7 miljarder kronor i nytt kapital genom en nyemission, till en värdering motsvarande 93 miljarder kronor.

Nu kan Di Digital berätta om fler detaljer om kapitalrundan, med hänvisning till handlingar från Bolagsverket.

Det amerikanska riskkapitalbolaget Silver Lake, som är den enskilt största nya investeraren, betalar hela 4,4 miljarder kronor för en post motsvarande 4,8 procent av Klarna.

Silver Lake grundades 1999 och och är en av de största teknikinvesterarna i världen, med ett förvaltat kapital på över 500 miljarder kronor i olika fonder. De har tidigare ägt svenska Skype och har i dag företag som Alibaba, Airbnb och Twitter i sin portfölj.

I ett gemensamt uttalande säger Egon Durban, en av Silver Lakes grundare, samt bolagets vd Jonathan Durham:

”Vi är glada att investera i företaget och samarbeta med Sebastian (Siemiatkowski, Klarnas vd, Di:s anm.) och hans begåvade team i denna dynamiska tid för att påskynda Klarnas anmärkningsvärda tillväxt och framgång över hela världen.”

Silver Lake blir därmed en av Klarnas allra största ägare.

En annan ny investerare i kapitalrundan var Singapores statliga förmögenhetsfond GIC, som betalar cirka 880 miljoner kronor för 1 procent av Klarna, enligt handlingarna.

Därutöver ökar fondjätten Blackrock och riskkapitalbolaget HMI Capital sina innehav till 0,9 procent av Klarna, poster som värderas till ungefär 840 Mkr vardera.

Den svenska mediekoncernen Bonnier, som äger Dagens industri, är en annan helt ny investerare i Klarna. Men de köpte existerande aktier på andrahandsmarknaden, och inte nyemitterade andelar, varför Di Digital ännu inte kunna utröna storleken på affären.

Läs mer: Klarnas vd: Utesluter inte notering som ”folkaktie” i Stockholm

Läs mer: Ingen rabatt för investerare när Klarna når jättevärdering

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer