Annons

Tung techprofil blir riskkapitalpartner

Linda Höglund, ny partner på Luminar Ventures.
Linda Höglund, ny partner på Luminar Ventures.
Riskkapitalbolaget Luminar Ventures tar in närmare 600 miljoner kronor i sin första fond. Samtidigt blir Klarna- och Dice-veteranen Linda Höglund bolagets tredje partner. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riskkapitalbolaget Luminar Ventures (NTL) grundades i början 2018. Bakom fonden står bland andra ängelinvesterarna Magnus Bergman och Jacob Key, känd som en tidig investerare i Truecaller, samt den statligt finansierade inkubatorn Sting (Stockholm Innovation and Growth). 

Sedan dess har man genomfört åtta investeringar i unga startupbolag, som Insurello och Mindler. Ett av bolagen, Instabridge, har redan hunnit gå i konkurs. 

Läs mer: Instabridge konkursbo köps upp 

”Vi tyckte Instabridge var en spännande investering i ett bolag med ett duktigt team. De hade stora ambitioner om att crowdsourca wifi-hotspots och erbjuda mobil dataaccess billigt i hela världen. Men de behövde mycket kapital och lyckades inte säkra finansieringen i nästa runda”, säger Jacob Key.

Nu står det klart att Luminar Ventures tagit in närmare 600 miljoner kronor i andra stängningen av sin första fond. Vilka som investerat är ännu hemligt, men enligt Jacob Key rör det som om institutionella investerare med bas i Sverige. 

Jag har jobbat som entreprenör och finanschef för flera bolag som blivit unicorns.

Samtidigt står det klart att Linda Höglund blir bolagets tredje partner. Hon har varit en del av Luminar Ventures investeringsgrupp sedan starten. 

”Luminars mål är att fylla ett hål på marknaden. Många svenska riskkapitalbolag har gått bra och börjat investera i större summor. Vi går in tidiga faser, seed och pre-seed. Vi vill vara en brygga mellan ängelinvesterare och A-rundorna”, säger hon.

Linda Höglund har en bakgrund som entreprenör och var som 23-åring en av grundarna bakom det hajpade it-bolaget Bluefactory 1999. 

Hon var även finanschef och vice vd på spelutvecklaren Dice från 2002 till 2006. Efter EA:s köp av Dice 2006 var hon finanschef koncernens europeiska speldivision fram till 2010. 

Sedan dess var hon finanschef på Klarna (2011-2014) och finanschef på Grab, Sydostasiens svar på Uber, under 2016 och 2017.

När Luminars grundare hörde av sig 2017 bodde hon i Singapore. 

”Jag har jobbat som entreprenör och finanschef för flera bolag som blivit unicorns. Jag har en passion för att bygga bolag och hjälpa dem skala upp. Det är superspännande att jobba nära alla på den nordiska startupscenen”, säger hon. 

Hon betonar att Luminar Ventures jobbar hands on med de bolag man investerar i. Luminar Ventures har bland annat erbjudigt workshops inom tillväxt och byggt ett community omkring sig. 

”Vi hjälper entreprenörer bygga team och bistår med expertis inom teknik, strategi, finans och juridik”, säger hon.

Det kommande året siktar Luminar Ventures på att investera i nästan ett bolag per månad.

”Vi siktar på att investera i tio bolag per år. Vi har fortfarande mycket stark syn på såddinvesteringar. Vi ser hur allt fler erfarna entreprenörer startar nya bolag”, säger Jacob Key.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer