Hoppa till innehållet

Tung techprofil blir riskkapitalpartner

Riskkapitalbolaget Luminar Ventures tar in närmare 600 miljoner kronor i sin första fond. Samtidigt blir Klarna- och Dice-veteranen Linda Höglund bolagets tredje partner. 

Linda Höglund, ny partner på Luminar Ventures.
Linda Höglund, ny partner på Luminar Ventures.

Riskkapitalbolaget Luminar Ventures (NTL) grundades i början 2018. Bakom fonden står bland andra ängelinvesterarna Magnus Bergman och Jacob Key, känd som en tidig investerare i Truecaller TRUE B +6,59%Dagens utveckling, samt den statligt finansierade inkubatorn Sting (Stockholm Innovation and Growth). 

Sedan dess har man genomfört åtta investeringar i unga startupbolag, som Insurello och Mindler. Ett av bolagen, Instabridge, har redan hunnit gå i konkurs. 

Läs mer: Instabridge konkursbo köps upp 

”Vi tyckte Instabridge var en spännande investering i ett bolag med ett duktigt team. De hade stora ambitioner om att crowdsourca wifi-hotspots och erbjuda mobil dataaccess billigt i hela världen. Men de behövde mycket kapital och lyckades inte säkra finansieringen i nästa runda”, säger Jacob Key.

Nu står det klart att Luminar Ventures tagit in närmare 600 miljoner kronor i andra stängningen av sin första fond. Vilka som investerat är ännu hemligt, men enligt Jacob Key rör det som om institutionella investerare med bas i Sverige. 

Jag har jobbat som entreprenör och finanschef för flera bolag som blivit unicorns.

Samtidigt står det klart att Linda Höglund blir bolagets tredje partner. Hon har varit en del av Luminar Ventures investeringsgrupp sedan starten. 

”Luminars mål är att fylla ett hål på marknaden. Många svenska riskkapitalbolag har gått bra och börjat investera i större summor. Vi går in tidiga faser, seed och pre-seed. Vi vill vara en brygga mellan ängelinvesterare och A-rundorna”, säger hon.

Linda Höglund har en bakgrund som entreprenör och var som 23-åring en av grundarna bakom det hajpade it-bolaget Bluefactory 1999. 

Hon var även finanschef och vice vd på spelutvecklaren Dice från 2002 till 2006. Efter EA:s köp av Dice 2006 var hon finanschef koncernens europeiska speldivision fram till 2010. 

Sedan dess var hon finanschef på Klarna (2011-2014) och finanschef på Grab, Sydostasiens svar på Uber, under 2016 och 2017.

När Luminars grundare hörde av sig 2017 bodde hon i Singapore. 

”Jag har jobbat som entreprenör och finanschef för flera bolag som blivit unicorns. Jag har en passion för att bygga bolag och hjälpa dem skala upp. Det är superspännande att jobba nära alla på den nordiska startupscenen”, säger hon. 

Hon betonar att Luminar Ventures jobbar hands on med de bolag man investerar i. Luminar Ventures har bland annat erbjudigt workshops inom tillväxt och byggt ett community omkring sig. 

”Vi hjälper entreprenörer bygga team och bistår med expertis inom teknik, strategi, finans och juridik”, säger hon.

Det kommande året siktar Luminar Ventures på att investera i nästan ett bolag per månad.

”Vi siktar på att investera i tio bolag per år. Vi har fortfarande mycket stark syn på såddinvesteringar. Vi ser hur allt fler erfarna entreprenörer startar nya bolag”, säger Jacob Key.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera