Annons

”Klarnas vd drömmer inte om börsen – han drömmer om Softbank”

Foto: Jonas Eng
Börsen är inte Sebastian Siemiatkowskis högsta önskan. Hans drömscenario är snarare en försäljning till en asiatisk techjätte, skriver Di Digitals Sven Carlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Varför har Klarnas värdering stått still sedan 2015? 

Bolagets befintliga ägare, som riskkapitalbolaget Creandum, pekar på att Klarna är lönsamt. Därför har man under många år inte behövt nyemittera en bunt preferensaktier till en ökad värdering. Men så är ju Creandum också part i målet.

Sanningen är att det har tagit flera år för Klarna att växa i sin värdering. För fyra år sedan stod Sebastian Siemiatkowski redo inta den amerikanska marknaden. Två år senare hade Klarna missat sina omsättningsmål för USA och gjort sig av med hälften av sin personal i landet.

Klarnas reklamkampanjer förmedlar bilden av en global och nischad bank. Snarare är bolaget ett kredit- och betalningsbolag som experimenterar med nya affärsformer, såsom egna betalkort. Affären är regional, inte global. Den nordiska marknaden är kraftigt lönsam och Klarna fortsätter att göra framsteg i Tyskland.

Den som vill hitta ett globalt, digitalt betalbolag i Europa får titta på Adyen. Det nederländska bolaget värderas cirka tio gånger högre än Klarna på börsen i Amsterdam.

Mycket talar för att Klarnas värdering nu är på väg uppåt. Att aktiepriset stiger på andrahandsmarknaden måste vara en lättnad för Sebastian Siemiatkowski, som svarar inför flera långvariga storägare.

Seqouia Capital investerade redan 2010 och är kvar i styrelserummet. Brittiska Permira och den danska miljardären Anders Holch Povlsen lär inte ha samma tålamod. Båda investerade i Klarna i mitten på 2017, till 2015 års värdering. De vill nu ta bolaget mot en notering eller en försäljning på betydligt högre nivåer.

Vad skulle då kunna få Klarnas värdering att öka? Vinsterna skulle troligtvis stiga betydligt om man lämnade den amerikanska marknaden. Men det vore inte likt Sebastian Siemiatkowski att låta drömmen om en global affär dö. Därför poserar han glatt bredvid Snoop Dogg, Klarnas nya och av allt att döma dyra affischnamn.

Ett alternativ vore att tänka på helt nya marknader. Affärsmodellen kräver en specifik kombination av köpstarka konsumenter, hög mobilpenetration och tillgång till data som ger en tillförlitlig kreditbedömning av varje kund. Det rör sig om länder som Sydkorea, Brasilien och Japan. Kanske är det deras tunnelbanesystem som bolaget borde tapetsera med en pälsklädd Snoop.

Allt som pekar på tillväxt i nya länder kommer att imponera på aktiemarknaden. Stalltipset verkar ju vara att Sebastian Siemiatkowski vill till börsen. Där kan han – precis som Daniel Ek – slå vakt om sitt oberoende, säger Pär-Jörgen Pärson på Northzone.

Det stämmer nog att en konventionell strukturaffär, där Klarna sväljs av en konkurrent, vore en mardröm för den viljestarka vd:n. Han vill varken underkasta sig någon annan eller bli ett traditionellt storbolag. Han har ju precis omorganiserat Klarna i små, startup-liknande grupper.

Läs mer: Storägarna: ”Ingen vild gissning att Klarna noteras” 

Det finns dock andra utvägar som lär tilltala ännu mer än börsen. Tänk om det fanns en köpare som kunde ge aktieägarna rejält betalt, fylla på Klarnas kassa, öppna dörren till ett antal nya marknader och sedan ge fan i att lägga sig i hur Klarna sköter sin affär.

Faktum är att det fins sådana ägare. Därför drömmer Sebastian Siemiatkowski inte om börsen. Han drömmer om Softbank, Tencent och Alibaba.

Innerst inne gör nog resten av Klarnas ägare också det.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer