Annons

Klarnas vd ger stöd till protesterna i USA: ”Går emot allt vi står för”

Protester i Texas, USA, och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Protester i Texas, USA, och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: TT/Di.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski blir näste företagsledare inom tekniksektorn som visar öppet stöd för protesterna mot rasism och polisvåld i USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den afroamerikanske mannen George Floyd dog under ett polisingripande i staden Minneapolis den 25 maj. Fyra poliser kommer nu åtalas för mord och medhjälp till mord, men demonstrationer och protester har fortsatt runtom i USA och i andra delar av världen.

Spotifys grundare och vd Daniel Ek valde nyligen att öppet stötta demonstranterna i USA och visa solidaritet med alla svarta i kampen mot rasism och orättvisor.

Nu får han sällskap av Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna, som menar att tystnad är att medverka till fortsatt ojämlikhet.

”Vi måste fördöma all form av rasism. Det vi har sett går emot allt vad vi som företag, och jag personligen, står för”, skriver han i ett blogginlägg. 

Läs mer: Spotify tar ställning för svarta i USA

Klarna lägger just nu mycket resurser på att växa i just USA, och nådde i slutet av mars 7,5 miljoner kunder på jättemarknaden. Vid utgången av 2019 hade Klarna 134 anställda på tre kontor i Columbus, Los Angeles och New York. 

”Vi har alla stått ut med det här för länge. Ingen borde behöva känna sig osäker, orättvist behandlad eller diskriminerad på grund av sin hudfärg. Men det tvingas de göra, varje dag”, skriver Sebastian Siemiatkowski.

Men det finns också tillfälle för rannsakan, menar han. Framöver ska Klarna arbeta ännu hårdare för att alla anställda, oavsett deras bakgrund, ska kunna få sina röster hörda på företaget.

”Jag inser att ingen enskild individ eller ett enskilt företag kommer att vara en ensam katalysator för förändring, och det är därför lätt att känna sig maktlös. Men vi kan inte låta det bli en begränsning eller en anledning till att inte agera”, skriver Sebastian Siemiatkowski.

Klarna kommer nu att göra finansiella donationer till de två amerikanska människorättsorganisationerna American Civil Liberties Union, ACLU, och The National Association for the Advancement of Colored People, NAACP. 

Bolaget kommer också matcha alla privata gåvor från anställda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer