Annons

Klarnas vd: Utesluter inte notering som ”folkaktie” i Stockholm

Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski. Foto: Josefine Stenersen (Di).
Klarnas framgångar i USA har ”prisats in” när bolaget nu värderas till hela 93 miljarder kronor, berättar Sebastian Siemiatkowski i en intervju med Di. Bolaget ska börsnoteras inom ett par år – och tvärtemot tidigare besked utesluter vd:n inte Stockholmsbörsen som handelsplats.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska betal- och kreditbolaget Klarna tar in 650 miljoner dollar, motsvarande nästan 5,7 miljarder kronor, i nytt kapital. Enligt uppgifter till Di hade Klarna först ambitioner om att ta in högst 500 miljoner dollar, men nyemissionen blev kraftigt övertecknad. Två av de nya investerarna är det amerikanska riskkapitalbolaget Silver Lake och den svenska mediekoncernen Bonnier (som även äger Dagens industri).

Pengarna ska i första hand finansiera Klarnas vidare produktutveckling, utöka företagets geografiska närvaro från 17 länder i dagsläget och särskilt understödja tillväxten i USA.

Läs mer: Ingen rabatt för investerare när Klarna når jättevärdering

Det uppger Klarnas medgrundare Sebastian Siemiatkowski i en intervju med Di.

”Vi vill fortsätta investera i produkter som skapar mer nytta för konsumenter. På den amerikanska marknaden har vi snart nått 10 miljoner kunder och där vill vi fortsätta våra ansträngningar. Nyligen har vi även gått in på fler stora marknader i Europa som Italien och Spanien, det kostar alltid pengar”, säger vd:n.

I USA använder nu ungefär 1,2 miljoner konsumenter bolagets app varje månad, vilken möjliggör att delbetala varor oavsett vilken butik köpen kommer från. Men Klarna har även direktavtal i landet med större e-handlare kring sin betallösning, vilket varit den affärsmodell som drivit framgångarna i länder som Sverige och Tyskland.

Transaktionen värderar hela Klarna till 10,65 miljarder dollar eller 93 miljarder kronor. Det är en nästan dubbelt så hög summa som under hösten 2019, när bolaget senast fyllde på sin kassa.

Vad motiverar en så stor värdeutveckling på kort tid?

”För ett år sedan hade vi bevisat att vår produkt fungerar i USA och fått tidiga indikationer på ett gott mottagande. Nu har vi kommit så pass långt att vi tagit kraftiga marknadsandelar. De amerikanska framgångarna har väl på ett sätt prisats in i det hela”, säger han.

Sebastian Siemiatkowski äger själv runt 8 procent av aktierna i Klarna, ett innehav som således blir värt runt 7,4 miljarder kronor.

”Industrin för retailbanking är oändligt stor, bara kreditkortsmarknaden omsätter biljoner dollar, och i det perspektivet blir vår värdering faktiskt enbart en liten droppe i havet”, säger han.

Den nya värderingen på 93 miljarder kronor innebär att Klarna närmar sig flera av de svenska storbankerna i storlek. Trion Handelsbanken, SEB och Swedbank har nuvarande börsvärden mellan 168-180 miljarder kronor.

Sebastian Siemiatkowski upprepar att det mest troliga är att Klarna självt kommer att börsnoteras i USA, i linje med de internationella ambitionerna, inom ett till två år.

”Vi ser löpande över vad som är mest optimalt för oss. Men jag står fast vid att vi har kommit närmare ett ställe där det är mer fördelaktigt för oss att vara noterade”, säger han.

Kommer det ske under 2021?

”Jag kan inte svara på det. Vi har en ny finanschef (Niclas Neglen, Di:s. anm.) som ska börja i februari eller mars, och han ska ju hinna bli varm i kläderna”, säger vd:n, och fortsätter:

”Det finns vissa fördelar med att vara publikt noterat, till exempel tillgången på kapital. Men det finns också vissa nackdelar i en kvartalsekonomi som drivs väldigt mycket av den senaste rapporten. Som ett bolag måste man gå igenom en del förändringsfaser i både affären och organisationen.”

Du säger att en notering i USA ligger närmast till hands. Men lockar det inte att försöka bli en folkaktie på Stockholmsbörsen?

”Jo absolut, jag tycker att det finns en enorm styrka i det. Det är starkt argument som jag faktiskt inte tänkt på så mycket tidigare. Det får man ta hänsyn till och jag ska fundera på saken. Det är absolut inte skrivet i sten att vi ska noteras i USA”, säger Sebastian Siemiatkowski, och tillägger att Klarna på samma spår nyligen lanserade ett bredare optionsprogram som låter samtliga 3 500 anställda teckna aktier i företaget.

Den produkt som kanske rönt störst framgångar i USA är möjligheten att dela upp sina köp hos e-handlare i fyra betalningar. Krediten är helt gratis om konsumenten betalar i tid, men efter tio dagars försening utgår en avgift på 7 dollar. 

Men ett problem för Klarna är att kreditförlusterna, det vill säga andelen lån som kunderna inte klarar av att betala tillbaka, växer snabbt. Bara under det första halvåret 2020 uppgick de till närmare 1,2 miljarder konor, vilket var nästan dubbelt så mycket som under samma period i fjol. 

Spelade det in i beslutet att ta in nytt kapital?

”Vi har inte tagit in pengarna av regulatoriska orsaker utan har en stark kapitalbas på cirka 20 procent, det handlar heller inte om att täcka upp för kreditförluster. Om man i stället jämför det andra halvåret 2019 och det första halvåret 2020 ligger våra kreditförluster på ungefär samma nivå, trots att volymerna ökar, så vi ser en positiv utveckling”, säger han.

Sebastian Siemiatkowski upprepar att ökningen inte beror på att Klarnas kärnkunder blivit sämre på att betala sina fakturor i tid, utan det handlar om en kalkylerad risk som bolaget tagit när de lanserat på nya marknader. Företaget har till exempel ännu inte infört några dröjsmålsräntor i Australien och USA, eftersom de vill bygga upp en långsiktig relation med kunderna.

På en övergipande nivå har Klarna också börjat gå med förlust. Sedan starten 2005 fram till 2018 var Klarna genomgående ett lönsamt bolag, som redovisade hälsosamma vinstmarginaler över 10 procent. I fjol vände dock bolaget till ett minusresultat om cirka 900 Mkr, och under det första halvåret 2020 har förlusten uppgått till 550 Mkr.

Hur länge kommer Klarna vara ett förlustdrivande tillväxtbolag?

”Jag vet faktiskt inte, det är en jättebra fråga. Det viktiga för mig är att den underliggande affären är lönsam. Vi har gjort en noggrann avvägning om att utöka investeringarna eftersom vi ser en tydlig öppning på marknaden att utmana bankoligopolet. Det bästa vi då kan göra för våra aktieägare är att våga satsa. Den öppningen kommer inte pågå i ett decennium till, men åtminstone några år framåt.”

Klarna omsatte 7,2 miljarder kronor i fjol och 4,5 miljarder kronor under första halvåret 2020. Bolaget säkrade ett banktillstånd i Sverige under 2017, och har nu börjat lansera mer traditionella bankprodukter. Klarnas betalkort har i dagsläget över 250 000 användare i Sverige och deras sparkonto lockade över 20 000 redan första månaden.

Sebastian Siemiatkowskis ambitioner är tydliga. 

”De svenska bankerna gör ungefär 10 000 i ren vinst per svensk, det är nästan som att de norpar en tusenlapp från din plånbok varje månad. Det vill vi vara med och förändra med lägre avgifter och räntor. Jag tror vi går mot en värld där lokala banker med breda erbjudanden ersätts av globala banker med mer nischade erbjudanden. Vi har inga ambitioner om att bli en tradingplattform som Avanza eller Nordnet, utan vi vill bli en global aktör inom vardagsekonomi”, säger han.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer