Annons

Klart: Postnord förlänger med Amazon

Amazons grundare och vd Jeff Bezos (t.h.).
Amazons grundare och vd Jeff Bezos (t.h.).
Statliga Postnord har tecknat ett nytt leveransavtal med amerikanska e-handelsjätten Amazon, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lagom till Black Friday meddelar Postnord att man tecknat ett avtal med Amazon. Det löper i tre år och innebär att företaget kommer vara ansvarigt för att ha hand om Amazons leveranser i Sverige och Danmark.

”Vi är jättestolta över att ha fått till avtalet. Vi pratar ju om en av världens största e-handlare så avtalet är också en kvalitetsstämpel för oss som ansvariga för bolagets leveranser”, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas backteman.

Läs mer: Postnord om hotet från Amazon: ”Behöver sänka priserna” 

Förhandlingarna har pågått under en längre tid. Men avtalets innehåll är inte nytt för Postnord, snarare handlar det om en förlängning av ett avtal som redan löpt ett antal år och som innehållsmässigt har sett likadant ut. Därmed förändras inte Postnords ansvar gentemot Amazon.

Vi är väl förberedda om volymerna skulle öka

Det gamla avtalet hade enligt Thomas Backteman löpt ut under nästa år men förlängs alltså redan nu. I överenskommelser som Postnord gör med e-handlare som Amazon finns generellt skrivelser som reglerar volymerna för paketen i förhållande till den ersättning Postnord får. 

Det innebär att om Amazon skulle öppna lager i Sverige, kan Postnord fortfarande ta hand om leveranserna.

I dag tar Postnord hand om leveranserna i Sverige och Danmark först när paketen levererats av en annan aktör till Danmark. Så ska det även fungera enligt det nya avtalet.

Läs mer: Amazons nya planer kan hota Postnord 

Postnord har genomgått en lång period av massiv kritik mot bolagets sätt att hantera försändelser och från kunder som inte varit nöjda med leveranstiderna. 

Trots det menar Thomas Backteman att Postnord är rustade för om Amazon, som i dag inte är en av Postnords stora kunder, skulle öppna en svensk handelsplats och därmed starta omfattande e-handel här.

”Vi är väl förberedda om volymerna skulle öka”, säger han.

Men Thomas Backteman vill inte kommentera om de väntar sig en lansering av Amazons e-handelsplattform i svensk regi.

”Det är en fråga som bör ställas till Amazon”, säger han.

Di Digital har vid flera tillfällen sökt Amazon för en kommentar kring den förväntade lanseringen i Sverige.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer