Annons

Klart: Sverige ger tummen ner till EU:s extraskatt mot techbolag

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jessica Gow/TT
Sverige sätter sig emot den extra skatt för stora techbolag som ligger på bordet i EU, kan Di Digital avslöja. Det står klart efter ett möte i skatteutskottet på tisdagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett förslag om en extra skatt på försäljning för stora techbolag ligger just nu på EU:s bord. Kommissionen vill att ungefär 150 globala techjättar ska betala 3 procent i skatt på sin försäljning inom EU, vid sidan av den vanliga bolagsskatten. 

För att den ska kunna införas måste samtliga 28 EU-länder komma överens. Men nu har Sverige beslutat sig för att motsätta sig förslaget, kan Di Digital berätta.

”Regeringen är negativ till att använda en omsättningsbaserad punktskatt”, inleds Sveriges tydliga inställning inför förhandlingarna med övriga länder.

Beslutet fattades under tisdagen när finansminister Magdalena Andersson (S) träffade riksdagens skatteutskott. Regeringen måste nämligen ha riksdagens godkännande för att kunna företräda en viss åsikt i EU-förhandlingar.

Leif Jakobsson, statssekreterare med ansvar för skattefrågor hos finansminister Magdalena Andersson (S), bekräftar Di Digitals uppgifter.

”Vi har inte blivit övertygade av kommissionens argumentation om varför man ska införa en sådan här skatt. Det har inte presenterats några övertygande bevis om att den digitala ekonomin bör behandlas annorlunda”, säger han.

Därmed ser Spotifys vd Daniel Ek – som vädjat till statsminister Stefan Löfven att rösta emot skatteförslaget – ut att få sin vilja igenom.

Läs mer: Daniel Ek vädjar till Löfven: "Skatten påverkar Spotify enormt" 

Redan under hösten 2017 flaggade regeringen och Magdalena Andersson för att man kunde komma att motsätta sig techskatten. Detta eftersom att regeringen oroades över att den i förlängningen skulle kunna leda till en allmän övergång från skatt på företags vinst till skatt på försäljning, vilket riskerar slå särskilt hårt mot mindre och exportberoende länder.

Men vid ett toppmöte i Bryssel för ett par veckor sedan öppnade ändå Stefan Löfven (S) för att rösta ja till förslaget. Statsministern förklarade då att techskatten numera var "utgångspunkten" för att lösa frågan om rättvis beskattning för stora digitala bolag i Europa.

”Vi vill göra något åt det. Det finns ett problem. Men hur man ska ta sig an det kräver lite balans. Det kan slå tillbaka om man gör fel”, sade Stefan Löfven.

Med sig till dagens överläggning med riksdagens skatteutskott hade Magdalena Andersson ändå ett förslag om att Sverige skulle vara skeptiska till techskatten, enligt uppgifter till Di Digital.  

Läs mer: EU-källa: Spotify slipper en stor del av nya techskatten 

Sveriges inställning skärpes dock ytterligare på initiativ av allianspartierna. Det menar i alla fall Mathias Sundin, skattepolitisk talesperson för Liberalerna.

”Den svenska ståndpunkten är nu tydligt negativ till det här förslaget, vilket har varit vår linje hela tiden. Sedan ska man inse att en EU-förhandling väntar, där vi har flertalet stora länder mot oss. Men det viktiga är ändå att Sverige nu har formulerat en tydlig åsikt”, säger Mathias Sundin till Di Digital.

Det finns dock utrymme för regeringen att ge eftergifter i eventuella förhandlingar med övriga EU-länder, men dessa måste då godkännas av riksdagens skatteutskott på nytt.

”Det är befängt att beskatta omsättning. Särskilt om det handlar om snabbväxande företag som investerar och därmed går med förlust”, säger Mathias Sundin (L).

Den stora risken för Sverige är ändå att den klara majoriteten EU-länder, med de stora nationerna i spetsen, kommer att rösta ja till förslaget. Utöver Sverige har bara Danmark och unionens "interna skatteparadis", som Luxemburg, Irland och Malta, hittills tydligt motsatt sig en skärpt reglering. 

I stället vill regeringen få till en långsiktig lösning inom den globala Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, som väntas vara på plats år 2020.

”Vi köper inte att man ska beskatta användargenererade bidrag. Det är ju en helt ny skattebas som verkar bygga på att ett lands medborgare på något vis skulle vara en råvara”, säger Leif Jakobsson, statssekreterare på finansdepartementet. 

Regeringen räknar med att EU-kommissionen kommer att vilja inleda förhandlingar så snart som möjligt.

”Även om vi har en väldigt skeptisk och negativ inställning, kommer vi att delta aktivt i arbetet. Inte minst ska vi problematisera de många tekniska problemen i det här förslaget. Det är nog inte helt säkert att alla länder i slutänden kommer tycka att det här är jättebra”, säger Leif Jakobsson.

Läs mer: Så vill EU beskatta techjättarna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer