Hoppa till innehållet

Klart: Sverige ger tummen ner till EU:s extraskatt mot techbolag

Sverige sätter sig emot den extra skatt för stora techbolag som ligger på bordet i EU, kan Di Digital avslöja. Det står klart efter ett möte i skatteutskottet på tisdagen.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto: Jessica Gow/TT

Ett förslag om en extra skatt på försäljning för stora techbolag ligger just nu på EU:s bord. Kommissionen vill att ungefär 150 globala techjättar ska betala 3 procent i skatt på sin försäljning inom EU, vid sidan av den vanliga bolagsskatten. 

För att den ska kunna införas måste samtliga 28 EU-länder komma överens. Men nu har Sverige beslutat sig för att motsätta sig förslaget, kan Di Digital berätta.

”Regeringen är negativ till att använda en omsättningsbaserad punktskatt”, inleds Sveriges tydliga inställning inför förhandlingarna med övriga länder.

Beslutet fattades under tisdagen när finansminister Magdalena Andersson (S) träffade riksdagens skatteutskott. Regeringen måste nämligen ha riksdagens godkännande för att kunna företräda en viss åsikt i EU-förhandlingar.

Leif Jakobsson, statssekreterare med ansvar för skattefrågor hos finansminister Magdalena Andersson (S), bekräftar Di Digitals uppgifter.

”Vi har inte blivit övertygade av kommissionens argumentation om varför man ska införa en sådan här skatt. Det har inte presenterats några övertygande bevis om att den digitala ekonomin bör behandlas annorlunda”, säger han.

Därmed ser Spotifys vd Daniel Ek – som vädjat till statsminister Stefan Löfven att rösta emot skatteförslaget – ut att få sin vilja igenom.

Läs mer: Daniel Ek vädjar till Löfven: "Skatten påverkar Spotify enormt" 

Redan under hösten 2017 flaggade regeringen och Magdalena Andersson för att man kunde komma att motsätta sig techskatten. Detta eftersom att regeringen oroades över att den i förlängningen skulle kunna leda till en allmän övergång från skatt på företags vinst till skatt på försäljning, vilket riskerar slå särskilt hårt mot mindre och exportberoende länder.

Men vid ett toppmöte i Bryssel för ett par veckor sedan öppnade ändå Stefan Löfven (S) för att rösta ja till förslaget. Statsministern förklarade då att techskatten numera var "utgångspunkten" för att lösa frågan om rättvis beskattning för stora digitala bolag i Europa.

”Vi vill göra något åt det. Det finns ett problem. Men hur man ska ta sig an det kräver lite balans. Det kan slå tillbaka om man gör fel”, sade Stefan Löfven.

Med sig till dagens överläggning med riksdagens skatteutskott hade Magdalena Andersson ändå ett förslag om att Sverige skulle vara skeptiska till techskatten, enligt uppgifter till Di Digital.  

Läs mer: EU-källa: Spotify slipper en stor del av nya techskatten 

Sveriges inställning skärpes dock ytterligare på initiativ av allianspartierna. Det menar i alla fall Mathias Sundin, skattepolitisk talesperson för Liberalerna.

”Den svenska ståndpunkten är nu tydligt negativ till det här förslaget, vilket har varit vår linje hela tiden. Sedan ska man inse att en EU-förhandling väntar, där vi har flertalet stora länder mot oss. Men det viktiga är ändå att Sverige nu har formulerat en tydlig åsikt”, säger Mathias Sundin till Di Digital.

Det finns dock utrymme för regeringen att ge eftergifter i eventuella förhandlingar med övriga EU-länder, men dessa måste då godkännas av riksdagens skatteutskott på nytt.

”Det är befängt att beskatta omsättning. Särskilt om det handlar om snabbväxande företag som investerar och därmed går med förlust”, säger Mathias Sundin (L).

Den stora risken för Sverige är ändå att den klara majoriteten EU-länder, med de stora nationerna i spetsen, kommer att rösta ja till förslaget. Utöver Sverige har bara Danmark och unionens "interna skatteparadis", som Luxemburg, Irland och Malta, hittills tydligt motsatt sig en skärpt reglering. 

I stället vill regeringen få till en långsiktig lösning inom den globala Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, som väntas vara på plats år 2020.

”Vi köper inte att man ska beskatta användargenererade bidrag. Det är ju en helt ny skattebas som verkar bygga på att ett lands medborgare på något vis skulle vara en råvara”, säger Leif Jakobsson, statssekreterare på finansdepartementet. 

Regeringen räknar med att EU-kommissionen kommer att vilja inleda förhandlingar så snart som möjligt.

”Även om vi har en väldigt skeptisk och negativ inställning, kommer vi att delta aktivt i arbetet. Inte minst ska vi problematisera de många tekniska problemen i det här förslaget. Det är nog inte helt säkert att alla länder i slutänden kommer tycka att det här är jättebra”, säger Leif Jakobsson.

Läs mer: Så vill EU beskatta techjättarna 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera