Hoppa till innehållet

"Klockan klämtar för våra största techsuccéer"

Sverige har 14 techbolag som värderas över miljarden. Men sannolikt ser listan helt annorlunda ut om ett år. Klockan klämtar nämligen för flera av bolagen, skriver Di Digitals Björn Wallenberg.

Den som vill göra sig av med ett svenskt techbolag har idag sällsynt goda möjligheter. Börsklimatet är gott och köpsuget är starkt från utlandet. Dessutom har helt nya aktörer som private equity-bolagen börjat visa intresse för startupsektorn.

Läs även: Finanstrollandet är över – nu digitaliseras PE-bolagen

Tempot har skruvats upp för det som brukar kallas exits, alltså förvärv eller noteringar. I juli i år skedde den största affären inom svensk tech på flera år när betaluppstickaren Bambora blev fransk för drygt 14 miljarder kronor.

Läs mer: Sverige har 14 miljardbolag inom techsektorn – här är hela listan
Foto: Kollage
Bara under sommaren har två nya bolag värderats till över en miljard. Många av bolagen på listan är heta kandidater för uppköp eller börsnoteringar.

Det är ingen vild gissning att flera andra av Sveriges största startupbolag har bytt ägare inom ett år. Förutom att klimatet är sällsynt gott börjar nämligen många av bolagen att bli till åren.

En klocka börjar ticka så fort ett techbolag tar emot riskkapital. Investeringshorisonten i techvärlden brukar vara omkring 10 år. Sedan vill ägarna realisera sin investering och satsa på nästa snabbväxande bransch.

Läs även: Guide: Så investerar du i onoterade bolag

Många av de största svenska startupbolagen har antingen redan fyllt tvåsiffrigt eller är på god väg att göra det. Det är alltså hög tid för ägarna att börja leta efter utgången.

Sveriges i särklass största techbolag Spotify (grundat 2006) är antagligen noterat på New York-börsen nästa år. Flera andra framgångsbolag omges också av mer eller mindre intensiva och bekräftade börsrykten, däribland Apotea (2003), Izettle (2010), och Zound Industries (2008).

Man ska inte glömma att mer eller mindre bekräftade uppgifter om en hägrande börsnotering lika gärna kan vara en signal att bolaget i sin helhet är till salu.

I andra fall tvingas riskkapitalberoende bolag till en affär. Krisande Soundcloud är långt ifrån börsfähight men uppvaktas enligt Bloomberg av två stora riskkapitalbolag. Detta sedan både Twitter och Spotify backat från uppköp.

Läs även: Soundcloud: Vi är här för att stanna

Det råder alltså hög aktivitet i den svenska techsektorns toppskikt.

Samtidigt knackar många snabbväxande bolag på dörren. Namn som Nakd, Epidemic Sound, Min Doktor och Trustly lär fylla på miljardlistan nedifrån.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera