Annons

Klockmiljardärens seger: Vinner bitter domstolsstrid mot Ur & Penn

Lika som bär? Daniel Wellingtons modell till vänster, Ur & Penns till höger. Filip Tysander (th) grundade Daniel Wellington.
Lika som bär? Daniel Wellingtons modell till vänster, Ur & Penns till höger. Filip Tysander (th) grundade Daniel Wellington.
Patent- och marknadsöverdomstolen ändrar domen och tvingar nu Ur & Penn att bland annat förstöra kopiorna på Daniel Wellingtons klockor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i april förra året som Daniel Wellington och dess grundare Filip Tysander stämde klockkedjan Ur & Penn. Daniel Wellington ansåg att kedjan kopierat en av bolagets första modeller, som ska ha designats av grundaren Filip Tysander.

Ur & Penns klocka säljs under namnet William Gregor och ser ut att ha samma nylonarmband som Daniel Wellingtons modell.

Patent- och marknadsdomstolen gick dock på Ur & Penns linje eftersom man ansåg att Filip Tysanders design inte var tillräckligt unik.

Läs mer: Domen mot Daniel Wellington: Klockan är inte unik 

Men grundaren Filip Tysander gav sig inte och överklagade till patent- och marknadsöverdomstolen som nu river upp den tidigare domen och går på Daniel Wellingtons linje.

Patent- och marknadsöverdomstolen anser alltså att Filip Tysanders klocka besitter originalitet och är skyddad av upphovsrätten. Domstolen menar att det är Filip Tysanders val av färger, boettens storlek och form som visar på klockans unicitet.

Domen innebär att Ur & Penn nu måste förstöra samtliga klockor som anses vara kopior av Filip Tysanders design. Bolaget får inte heller producera några nya klockor som liknar Filip Tysanders design i den utsträckning som fallet gäller, annars väntar vite på 500 000 kronor.

Ur & Penn ska betala ”skälig ersättning för utnyttjandet av Daniel Wellington-klockan, dels ersättning för ytterligare skada avseende skada på Daniel Wellington-klockans anseende”, står det i domen.

Läs mer: Poddspecial: Så byggde Filip Tysander sitt miljardbolag 

Hur mycket skadestånd det handlar om framgår dock inte, men troligen rör det sig om stora summor i och med att Daniel Wellington under 2017 omsatte hela 2,4 miljarder kronor.

Läs mer: Klockkungens plånbok växer – 200 miljoner från Daniel Wellington 

Ur & Penn tvingas också av domstolen att publicera annonser i sociala medier under fyra veckor där de berättar om den aktuella domen och betala Daniel Wellingtons rättegångskostnader på 1,5 Mkr.


Lyssna på avsnittet här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/special-sabyggdefiliptysandersittmiljardbolag

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer