Annons

Klockmiljardären håller hårt på hemligheterna

Daniel Wellington med grundaren Filip Tysander håller hårt på hemligheterna. Samtidigt laddar vi inför Almedalen där publiken lär få stora ögon, noterar Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klockimperiet Daniel Wellington har ett mellanår. Vinsten och omsättningen föll för första gången sedan 2011, kunde vi rapportera om i början av veckan. Omsättningen landade ändå på goda 2 miljarder kronor. Samtidigt rasade vinsten från 901 miljoner kronor till 516 Mkr för 2017.

Lyssna på Digitalpodden: Därför krymper Daniel Wellington 

Bild på Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander från 2014.
Bild på Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander från 2014. Foto: Jack Mikrut , Jack Mikrut

Daniel Wellingtons grundare Filip Tysander är en riktig doldis. Det finns knappt några intervjuer med honom. Hintar om hans historia kunde hittas i protokoll från rättegången mot Ur & Penn, som Daniel Wellington till slut vann. Våra fotografier på honom som vi använder om och om igen är från 2014. Men det går ingen nöd på honom, under förra året plockade han ut en vinst på drygt 200 miljoner. Samtidigt kan vi följa lite av hans investeringar, som när han nyligen gick in i Doktor.se.

Och Daniel Wellington håller tydligen hårt på sina affärshemligheter. För att vara på den säkra sidan kommunicerar tydligen bolaget i stort sett via det krypterade kommunikationsverktyget Signal, enligt uppgift till oss.

Läs mer: Filip Tysander om klockmiljarderna: ”Jag har fingertoppskänsla” 

Startar ai-låda: Hjalmar Nilsonne och Daniel Ek.
Startar ai-låda: Hjalmar Nilsonne och Daniel Ek.

Tidigare i våras kunde vår reporter Johannes Karlsson rapportera om att den haussade energistartupen Wattys grundare Hjalmar Nilsonne lämnade bolaget som togs över av en tysk konkurrent. Samtidigt hittade han i papper från bolagsverket att Spotify-miljardären Daniel Ek hade gått in i ett nystartat bolag – med just Hjalmar Nilsonne.

HJN Sverige ska ägna sig åt teknisk utveckling och konsultverksamhet inom maskininlärning och artificiell intelligens, AI. Nu har Daniel Ek och Hjalmar Nilsonne setts tillsammans ute på stan, så kanske vi snart får nyheter om deras projekt!

I skrivande stund så är vi mitt i de sista förberedelserna inför Almedalen. På söndag tar jag båten. Vi får se vilka som kommer att klimatskryta med sina transportval under veckan. 

Hållbarhet dominerar annars mer än någonsin – över ett av tio seminarier har det som huvudtema. På topplistan kommer sedan klimat/miljö och sedan digitalisering som en god trea.

Självklart är vi på Di Digital med på det tåget. På onsdag klockan 14 modererar jag en paneldebatt om impact-investeringar på Di:s arena nere vid vattnet mitt emot Wisby Strand.

Se Dagens industris program här: mötesplatsen för näringsliv och politik 

En del av Dagens industris gäng i
En del av Dagens industris gäng i Foto: Joey Abrait

Som vanligt kommer det säkert att diskuteras om vi har nått ”peak Almedalen” eller inte. Kommer antalet seminarier och besökare kunna växa i år igen? Hur stort kan det egentligen bli? Förra året var ju rätt hetsigt med tanke på valet. Om traditionen följs lär näringslivet ta större plats igen när det inte är lika politiskt laddat läge. Jag har märkt en trend i år att flera som brukar vara på plats inte är där och att andra åker ned lite mer spontant. 

Ett aktuellt ämne för Di Digital just nu är digitaliseringen av vården och framtiden för nätläkarna. Vår reporter Fredrik Björkman som har specialiserat sig på området kommer att leda tre frukostar tillsammans med Dagens Medicin på måndag, tisdag och onsdag. Minst två ministrar och ett antal näringslivstoppar är med.

Läs mer och se livesändningen här: Health Tech Pitch Day 

Något annat som engagerar är förutom möjligheterna med digitalisering de risker som följer. Hur vi ska må bra online och säkerställa den personliga integriteten är något jag ser fram emot att diskutera med Facebooks Sverigechef Sam Rihani kl 11.30 på tisdagen på Dagens industris arena.

Och Di Digitals stora event är som vi tidigare berättat att vi gör Open Mic tillsammans med Changers Hub på Googles arena på torsdagen kl 9–17 på Hästgatan 1. En lång rad unga entreprenörer kommer att tala och så sticker vi mellan med några tunga fireside chattar. För dig som inte är på plats så kommer vi att både livesända och skriva om intressanta delar från dagen.

Google och Di Digital ger plats till Changers Hub: Se programmet för Open mic här 

Ett av de stora jippona i Almedalen är DJ Battle där olika lag utmanar varandra på dansgolvet på Kallis på onsdagskvällen. Tydligen går det en trailer i SVT just nu där de trycker på deras seriösa bevakning. På slutet trycker den politiska kommentatorn Mats Knutson på att det minsann inte blir något DJ Battle i år heller. Vad alla kanske inte vet är att han har en bakgrund som punkare på 70- och 80-talet. Bandet ”De Anhöriga” ska ha varit förband till Ebba Grön.

Enligt uppgift till oss så ska därför Mats Knutson ha varit aktuell till att tävla i DJ Battle för tre år sedan. Antingen har han glömt eller inte vill minnas att han var tvungen att dra tillbaka sin medverkan bara några dagar innan efter order från SVT.

Från tech till techno: Tydligen planerar techdrottningen Ishtar Touailat, tidigare innovationschef på Tieto och nu på Techbuddy, att få DJ Battle-publiken att tappa hakan i år. På nätterna är hon snarare ett ansikte inom technovärlden och vi får se vilka beats hon levererar. I entouraget ingår ett antal heta techprofiler och en känd kvinnlig superentreprenör. Om ryktet stämmer lär det bli en riktig snackis. Hoppas vi ses på dansgolvet, i vimlet eller på något spännande seminarium i Visby. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer