Annons

Klubbprofil startar techfestivalen Gather i Stockholm

Amsterdams nattlivschef, kroppsarkitekten Lucy McRae och Estlands CIO. Alla medverkar vid den nya Stockholmsfestivalen Gather, som rymmer allt från yoga till och samtal om tekniken och människan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Gather, som äger rum under fyra dagar i september, kallas för en inspirationsfestival och sträcker sig likt South by Southwest i USA över flera discipliner.

Klubbkvällar och konserter samsas i festivalprogrammet med paneldiskussioner och ”labb” där experter inom olika områden uppmanas komma fram till lösningar på utmaningar som kan röra allt från stadsplanering till demokrati.

”Detta blir början på en kaskad av magiska grejer att presentera för Stockholm med allt från de mest inspirerande talarna till konstiga morgonsessions, running clubs, långa nätter, bastutalks och inte minst en massa innovationsprojekt som kommer pågå parallellt under festivalveckan och ge upphov till faktiska lösningar”, säger grundaren Jakob Grandin, som även står bakom Stockholmsklubbarna Trädgården och Under bron.

Läs mer: Därför är blockchain hetast på SXSW

Nu offentliggör Gather de första namnen ur vad som verkar vara en bred skara deltagare. Där ingår såväl konstnärer som ämbetsmän och representanter från techbolag.

”Gather handlar om att få olika discipliner att mötas för att få spännande saker att hända. Talarna vi bokat är några av världens och Sveriges just nu mest spännande och aktuella innovatörer och forskare inom ekonomi, människa och maskin, demokrati och media”‚ säger Paulina Modlitba Söderlund, som tidigare har jobbat med programmen för Robyn och KTH:s festival Tekla, Webbdagarna och Women in Tech.

Gather släpper nu företagsbiljetter men tanken är enligt arrangörerna att festivalen ska vara tillgänglig för allmänheten i stort.

Från SXSW: Därför ratade stjärninvesteraren Snapchat

Följande namn är bokade till Gather i september:

# Gerard Ryle

Chef för International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) i Washington D.C.

Foto:

Både tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung och det svenska databasbolaget Neo Technology var inblandade i den stora läckan från den Panama-baserade byrån Mossack Fonseca. Men nätverket som distribuerade Panama-läckan till journalister i fler än 100 länder var ICIJ, som Gerard Ryle är chef för. ICIJ:s insats har kallats det största gränsöverskridande samarbetet i journalistikens historia.

# Salome Asega

Etiopisk bildkonstnär och frilansande curator baserad i Brooklyn.

Foto:

Salome Asegas är känd för sina interaktiva installationer och utveckla smarta men udda bärbara accessoarer. Hennes forskning söker till att lyfta dissonans och multivokalitet. Tillsammans med Ayodamola Tanimowo Okunseinde hon är också grundare av Iyapo Repository-projektet, ett museum som syftar till att skapa en samling av digitala och fysiska artefakter från framtiden för människor av afrikansk härkomst.

# Lucy McRae

Konstnär och kroppsarkitekt baserad i London.

Foto:

Lucy McRae arbetar med att sammanföra mode, teknik och kropp. Hon är tidigare utbildad som både som klassisk ballerina och arkitekt. Hennes provokativa och ofta groteskt vackra bildspråk föreslår en slags nytt släkte: en framtida mänsklig arketyp som existerar i en alternativ värld. Hon har bland annat uppmärksammats för sitt "parfympiller" – ett piller du sväljer för att sedan svettas parfym.

# Mirik Milan

Nuvarande Night Mayor i Amsterdam.

Milan är en erfaren creative director för en rad olika evenemang, som att organisera fester, modevisningar och kulturbegivenheter. The Night Mayor har haft en ledande roll i skapandet av det som kallas 24-timmarslicenser, det vill säga att få tillstånd att ha öppet dygnet runt. Mirik Milan fungerar dessutom som en samtalspartner för alla parter som deltar i Amsterdams nattliv, det vill säga allt från den kreativa industrin till lokala politiker och andra som visar aktivt intresse för nattlivet, inte minst de som bara väljer att delta.

# Samer Al Moubayed

VD för Furhat Robotics AB, en social robotik- och AI-startup grundad 2014.

Furhat Robotics vision är att bygga världens mest uttrycksfulla, personifierbara och socialt intelligenta robotikplattform för att möjliggöra tillämpningar av interaktion mellan människa och maskin.

# Maja Brisvall

Vd och grundare, The Quantified Planet.

The Quantified Planet är en ideell organisation med uppdraget att sammanföra världens data om människor och planeten till gagn för mänskligheten i stort. Hon är en entreprenör med flera startups bakom sig i San Francisco, London och Stockholm. Maja Brisvall är också sakkunnig i den svenska statliga kommittén för digitalisering.

# Taavi Kotka

CIO i den estniska regeringen sedan 2013.

Under hans ledning har Estland arbetat för att införa virtuella medborgarskap. Enligt Taavi Kotka har digitaliseringen medfört helt nya mekanismer som förändrat medborgares politiskt deltagande såväl som offentlig förvaltning, men även själva demokratin.

# Anna Hult

Forskare vid institutionen för samhällsplanering och miljö vid KTH i Stockholm.

Hon avslutade nyligen sin doktorsexamen kallas ”Unpacking Swedish Sustainability: The promotion and circulation of sustainable urbanism”, där hon undersöker främjandet av svensk hållbar stadsutveckling och hur den bilden stämmer överens med svenska arkitektkontors praktik och planering av eko-städer i Kina.

# Tatiana Bazzichelli

Mediesociolog med specifikt fokus på webbkonst, hacktivism och nätkultur.

Hon är konstnärlig ledare och curator för The Disruption Network Lab, ett pågående projekt med konferenser och evenemang på Kunstquartier Bethanien i Berlin och som fokuserar på kritiken av oppositionella praxis i sociala nätverksbranschen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer