Annons

Knapp- och sladdlöst från Apple

Iphone X, som uttalas Iphone 10, presenteras på tisdagskvällen svensk tid.
Iphone X, som uttalas Iphone 10, presenteras på tisdagskvällen svensk tid. Foto: AP
Den redan förhandsomskrivna mobiltelefonen Iphone X släpptes på Apples stora event på tisdagskvällen svensk tid. Men varken telefonen eller övriga nyheter fick aktien att lyfta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ryktena har som vanligt flödat kring Apples kommande produkter de senaste månaderna. Redan i juli visades det upp läckta dokument med den nya telefonens avsaknad av en hemknapp och samma månad kom det ut information om det nya ansiktsigenkänningsprogrammet. Och i helgen läckte nyheter om det nya operativsystemet IOS 11.

Det är inte ovanligt att Apple har svårt att överträffa de rykten och läckor som har spridits inför bolagets event. Och det kanske var just avsaknaden av nyheter som fick Apples aktie att vända nedåt efter de inledande orden av vd:n Tim Cook. Under så gott som hela eventet fluktuerade aktien mellan minus 0,5 och minus 1 procent. Följ kursen här.

Läs även: Läckta dokument: Så här kommer Iphone 8 att se ut

Eventet hölls i Apples nya kontorskomplex Apple Park i Cupertino, i byggnaden Steve Jobs Theater som har uppkallats efter den avlidne vd:n Steve Jobs. Men det var fortfarande den stora profilen som fick öppna eventet på Apples nya scen genom ett videoklipp från förr.

Apples nuvarande vd hyllade sin mentor Steve Jobs och allt han har gjort. Och innan produkterna visades upp tryckte han igen på hur innovativa de har varit, något som inte alla skulle hålla med om.

”Vi har släppt innovation efter innovation efter innovation och nu kan vi släppa produkter som är smartare än någonsin förut. Vi har enorma nyheter för er i dag och de börjar nu!” sa Tim Cook från scen.

Läs även: Apples nya rymdcampus – världens coolaste kontor?

Trots att Tim Cook kallar Iphone X för ”framtiden för mobiltelefonen” så stämde ryktena alltför väl om den nya telefonen, som är en hyllning till de tio år som gått sedan den första Iphonen släpptes.

Med nya IOS 11, ett ansiktsigenkänningssystem och flera AR-funktioner i kameran kommer den sannolikt att sälja väl, även om priset på börjar på hela 999 dollar i USA, motsvarande runt 8 000 kronor. Men många fler nyheter kunde man inte ge de många personer som följde eventet live.

Vissa specifikationer var ändå nya. Förutom avsaknaden av ett uttag för hörlurar kommer mobiltelefonen även att kunna ladda utan sladd. Istället ska den laddas på trådlösa plattor. En av försäljarna av dessa är Ikea, vars logga dök upp på skärmen.

Apple har själv tagit fram en sådan platta vid namn Airpower, som kommer att lanseras nästa år, och på den kommer även Apples nya klocka Apple Watch 3 att få plats för laddning. Dessutom kommer den smarta klockan, som enligt Tim Cook har ökat med 50 procent i försäljning det senaste kvartalet, även att gå att ringa ifrån. Däremot kommer den varianten av klockan enbart vara tillgängligt i en handfull länder, varav Sverige inte är ett av dem. 

Foto: Ap

Förutom klockan och mobilen visade Apple även upp nya Apple TV 4K. Bland annat kommer den nya tv:n både ha stöd för högupplöst video och göra färgerna skarpare. 

Men Iphone X, som uttalas tio, var inte Apples enda telefonsläpp under kvällen, även om det var den största nyheten. Förutom X lanserades även Iphone 8 och Iphone 8 Plus, vilket är uppgraderingarna för Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Dessa nya versioner har tidigare gått under namnet S efter siffran. 

Iphonen, som hittills har sålts i över 1,2 miljarder exemplar är Apples största kassako. Samtidigt som Apple försöker att minska sitt beroende av försäljningen av nya Iphones är det hittills det som håller dem på positionen av världens högst värderade bolag. Hur världen tar emot den nya Iphone X kan bli avgörande för den framtida positionering.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies