Hoppa till innehållet

Knapp- och sladdlöst från Apple

Den redan förhandsomskrivna mobiltelefonen Iphone X släpptes på Apples stora event på tisdagskvällen svensk tid. Men varken telefonen eller övriga nyheter fick aktien att lyfta.

Iphone X, som uttalas Iphone 10, presenteras på tisdagskvällen svensk tid.
Iphone X, som uttalas Iphone 10, presenteras på tisdagskvällen svensk tid.Bild: AP

Ryktena har som vanligt flödat kring Apples kommande produkter de senaste månaderna. Redan i juli visades det upp läckta dokument med den nya telefonens avsaknad av en hemknapp och samma månad kom det ut information om det nya ansiktsigenkänningsprogrammet. Och i helgen läckte nyheter om det nya operativsystemet IOS 11.

Det är inte ovanligt att Apple har svårt att överträffa de rykten och läckor som har spridits inför bolagets event. Och det kanske var just avsaknaden av nyheter som fick Apples aktie att vända nedåt efter de inledande orden av vd:n Tim Cook. Under så gott som hela eventet fluktuerade aktien mellan minus 0,5 och minus 1 procent. Följ kursen här.

Läs även: Läckta dokument: Så här kommer Iphone 8 att se ut

Eventet hölls i Apples nya kontorskomplex Apple Park i Cupertino, i byggnaden Steve Jobs Theater som har uppkallats efter den avlidne vd:n Steve Jobs. Men det var fortfarande den stora profilen som fick öppna eventet på Apples nya scen genom ett videoklipp från förr.

Apples nuvarande vd hyllade sin mentor Steve Jobs och allt han har gjort. Och innan produkterna visades upp tryckte han igen på hur innovativa de har varit, något som inte alla skulle hålla med om.

”Vi har släppt innovation efter innovation efter innovation och nu kan vi släppa produkter som är smartare än någonsin förut. Vi har enorma nyheter för er i dag och de börjar nu!” sa Tim Cook från scen.

Läs även: Apples nya rymdcampus – världens coolaste kontor?

Trots att Tim Cook kallar Iphone X för ”framtiden för mobiltelefonen” så stämde ryktena alltför väl om den nya telefonen, som är en hyllning till de tio år som gått sedan den första Iphonen släpptes.

Med nya IOS 11, ett ansiktsigenkänningssystem och flera AR-funktioner i kameran kommer den sannolikt att sälja väl, även om priset på börjar på hela 999 dollar i USA, motsvarande runt 8 000 kronor. Men många fler nyheter kunde man inte ge de många personer som följde eventet live.

Vissa specifikationer var ändå nya. Förutom avsaknaden av ett uttag för hörlurar kommer mobiltelefonen även att kunna ladda utan sladd. Istället ska den laddas på trådlösa plattor. En av försäljarna av dessa är Ikea, vars logga dök upp på skärmen.

Apple har själv tagit fram en sådan platta vid namn Airpower, som kommer att lanseras nästa år, och på den kommer även Apples nya klocka Apple Watch 3 att få plats för laddning. Dessutom kommer den smarta klockan, som enligt Tim Cook har ökat med 50 procent i försäljning det senaste kvartalet, även att gå att ringa ifrån. Däremot kommer den varianten av klockan enbart vara tillgängligt i en handfull länder, varav Sverige inte är ett av dem. 

Foto: Ap

Förutom klockan och mobilen visade Apple även upp nya Apple TV 4K. Bland annat kommer den nya tv:n både ha stöd för högupplöst video och göra färgerna skarpare. 

Men Iphone X, som uttalas tio, var inte Apples enda telefonsläpp under kvällen, även om det var den största nyheten. Förutom X lanserades även Iphone 8 och Iphone 8 Plus, vilket är uppgraderingarna för Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Dessa nya versioner har tidigare gått under namnet S efter siffran. 

Iphonen, som hittills har sålts i över 1,2 miljarder exemplar är Apples största kassako. Samtidigt som Apple försöker att minska sitt beroende av försäljningen av nya Iphones är det hittills det som håller dem på positionen av världens högst värderade bolag. Hur världen tar emot den nya Iphone X kan bli avgörande för den framtida positionering.

 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera