Hoppa till innehållet

KNC Miner hade skulder på 165 miljoner

Bitcoinbrytaren KNC Miner hade obetalda skulder på 165 miljoner kronor vid konkursen. Det enligt konkursförvaltarens bouppteckning.

KNC Miners grundare Sam Cole
KNC Miners grundare Sam Cole

I slutet av maj ansökte bitcoinbrytaren KNC Miner (NTL) plötsligt om konkurs. Ökad konkurrens från framförallt aktörer i Kina, i kombination med ett fallande bitcoin-pris, uppgavs som bakomliggande skäl till konkursen. 

“”Vi försöker vara ansvarsfulla. Vi var så pass övertygade om att vi kommer att bli olönsamma i juli att det var bättre att gå i konkurs frivilligt nu än att kanske tvingas i konkurs senare”, sa KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole till Di Digital strax efter beskedet.

Nu är konkursförvaltaren Nils Åbergs bouppteckning klar. Av den framgår att de olika bolagen i KNC Miner-koncernen hade obetalda fordringar på 165,2 Mkr vid konkurstillfället.

Tillgångarna i bolagen uppgick till 38,2 Mkr. 

Det innebär en total brist i konkursboet på 127 Mkr. 

Konkursförvaltaren påpekar dock att den faktiska bristen i koncernen kan visa sig vara betydligt mindre när alla affärer är utredda.

Dels har bolagets tillgångar värderats mycket försiktigt, dels räknas inte den verksamhet som pågått vid KNC Miners bitcoingruva i Boden sedan konkursansökan den 27 maj till tillgångarna,  enligt konkursförvaltaren. 

Dessutom har alla skadeståndsanspråk på bolaget räknats in i bouppteckningen, oavsett om de avgjorts i domstol eller ej.  

"En kombination av faktorer gör att skulderna på ett inte rättvisande sätt ser mycket högre ut än tillgångarna i en bouppteckning, särskilt i en koncern som KNC Miner", skriver konkursförvaltaren Nils Åberg. 

Foto:

Foto:

Det saknas 127 Mkr i bitcoinbrytaren KNC Miners konkursbo, enligt konkursförvaltaren.

De största fordringarna utgörs av en obetald skuld på 49,5 Mkr till bolaget Triplepoint Venture Growth, ett riskkapitalbolag som även erbjuder lånefinansiering till växande bolag, samt 51,8 Mkr i “tvistiga anspråk från kunder”. 

Bland tillgångarna märks ett lager av bitcoin, som av konkursförvaltaren har värderat till 5,6 Mkr. 

Bland KNC Miners ägare märks riskkapitalbolagen Creandum och Accel Partners, samt en rad välkända privatinvesterare som Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, samt familjeföretaget Gullspång Invest.

Foto:

KNC Miners ägarbild vid konkurstillfället. Källa: nordictechlist.com.


Läs mer om KNC Miner-kollapsen:

Läs även: KNC:s bitcoingruva i Boden: "Driften fortsätter"

Läs även: KNC-ägaren efter konkursen: "vi hade inte koll på produkten"

Läs även: Kommentar: "Rent nonsens om KNC-kollapsen"

Läs även: KNC-grundaren: "Kina har fördelar som vi inte känner till"

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera